Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Oργή στις ΗΠΑ για την πολιτική Μπάιντεν στο ουκρανικό: 7 τρισ. δολ. χάθηκαν στην Wall Street λόγω κυρώσεων!


 Σαν κεραυνός έπεσε στην αμερικανική οικονομία ότι από την μεγαλύτερη χρηματαγορά του κόσμου έχουν χαθεί 7 τρισ.δολάρια από την στιγμή που ο Τ.Μπάιντεν αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία!

Η εύκολη θεωρητικά λύση των κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας δεν έχει τελικά το αντίχτυπο που θεωρούσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καθώς η Ρωσία του 2022 δεν είναι η Ρωσία του 2014 γιατί απλά είχε λάβει τα μέτρα της. Όμως η Δύση δεν είχε κάνει το ίδιο και πλέον ένα-ένα βγαίνουν τα προβλήματα στην επιφάνεια.

Οι εύκολες υποσχέσεις για να καταλάβει τον προεδρικό θώκο ο Τ.Μπάιντεν αποδεικνύονται στην πράξη δύσκολης εξίσωση ενώ η προσπάθεια συσπείρωσης έναντι “εξωτερικού εχθρού” τώρα χτυπά την πόρτα ς της αμερικανικής οικονομίας.

Με αυτά τα ανοιχτά ζητήματα θα οδεύσει ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί στις εκλογές του Νοεμβρίου με όλες τις δημοσκοπήσεις πλέον να δείχνουν κατάρρευση.

Τα αλλεπάλληλα sell off που έχουν καταγραφεί φέτος στη Wall Street έχουν εξανεμίσει περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια των μετοχών blue chip του S&P 500. Ο δείκτης έχει σημειώσει απώλειες άνω του 18% από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο Dow Jones καταγράφει πτώση 13%.

Οι μετοχές της τεχνολογίας έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Ο Nasdaq έχει καταγράψει «βουτιά» 28% φέτος, εισερχόμενος σε bear market (πτωτική αγορά). Σχεδόν τα 3 τρισ. δολάρια από τα 7 που έχει χάσει ο S&P 500 προέρχονται από τον τεχνολογικό τομέα.

Οι μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN), Alphabet (GOOGL) μητρικής της Google, Meta Platforms μητρικής του Facebook (FB) και Tesla του Έλον Μασκ (TSLA) είναι όλες στο κόκκινο. Το Netflix (NFLX), με πτώση άνω του 70%, σημειώνει τη χειρότερη επίδοση στον S&P 500 φέτος.

Η σφαγή στη Wall Street έχει σημάνει συναγερμό και στις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (την λεγόμενη και Main Street), για το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να χάσει όχι μόνο το momentum της ανάκαμψης που σημειώνει μετά τη σύντομη ύφεση της πανδημίας αλλά και την ίδια την ανάκαμψη.

Όπως αναφέρει το CNN επικαλούμενο την εταιρεία ερευνών Bespoke Investment Group, ο Nasdaq έχει σημειώσει πτώση μεγαλύτερη του 20% (που είναι το όριο χαρακτηρισμού μιας αγοράς ως bear market) τις τελευταίες 30 ημέρες διαπραγμάτευσης. Πτώση τέτοιου μεγέθους έχει καταγραφεί μόλις 11 φορές στο παρελθόν… και στις 9 από αυτές επακολούθησε ύφεση, σύμφωνα με την Bespoke.

Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες ότι σύντομα θα υπάρξει πυθμένας στην πτώση, με το CNN να επικαλείται τους αισιόδοξους αναλυτές που υποστηρίζουν ότι «οι τιμές μπορεί να παραμείνουν υπερπουλημένες… για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μένουν έτσι για πάντα».

Σύμφωνα με αυτό το αισιόδοξο σενάριο οι επενδυτές περιμένουν τη λεγόμενη «συνθηκολόγηση», τη στιγμή δηλαδή που δείχνει ότι όλοι έχουν σηκώσει λευκή σημαία και έχουν αποδεχθεί την ήττα. Τότε, που σύμφωνα με τους ίδιους το επενδυτικό συναίσθημα είναι φαινομενικά στο ναδίρ και αυτό αποτελεί σινιάλο για επιστροφή στις αγορές.

Και ενδεχομένως να μην βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό το επίπεδο, καθώς ο Δείκτης Φόβου & Απληστίας του CNN, ο οποίος αξιολογεί επτά διαφορετικούς δείκτες για το κλίμα της αγοράς, βρίσκεται πλέον στην περιοχή του «ακραίου φόβου».

Οι μετρήσεις του δείκτης είναι από το 0 έως το 100 και όσο χαμηλότερη είναι η μέτρηση τόσο μεγαλύτερος ο φόβος που επικρατεί στην αγορά. Επί του παρόντος η μέτρηση στον δείκτη είναι 6, κάτι που οι αναλυτές αποτυπώνουν γλαφυρά ως το «πάρτι των αρκούδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις