Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Πως συνετρίβη απο τους Pώσους η προσπάθεια ανακατάληψης από τους Oυκρανούς του Φιδονησίου στην Mαύρη Θάλασσα

 


Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι απέκρουσε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακαταλάβει το Φιδονήσι, ένα νησάκι στη Μαύρη Θάλασσα, και ότι επέφερε βαριές απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις, σε άνδρες, πλοία και αεροσκάφη. 

Η Μόσχα ανέφερε ότι στις 8 Μαΐου, παραμονή της Ημέρας της Νίκης, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί.

«Το εγχείρημα αυτό κατέληξε σε καταστροφή για την Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σας είχαμε αναφέρει: Μια έξυπνη παγίδα έστησαν οι δυνάμεις των Ρώσων, οι οποίοι παρέσυραν μια ουκρανική ομάδα αποβίβασης από εναέρια και ναυτικά μέσα στο Φιδονήσι και την εξουδετέρωσαν λίγο μετά την προσγείωση της. 

Οι Ρώσοι αποχώρησαν -τεχνητά- από το νησί, κάτι που «προσκάλεσε» τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες όμως έπεσαν σε παγίδα, καθώς χτυπήθηκαν σφοδρά. Οι ελάχιστοι Ουκρανοί που επέζησαν εκκένωσαν το νησί με φουσκωτά τύπου Zodiac.

Οι ρωσικές μονάδες είχαν αποσυρθεί από το νησί χθες το πρωί.

Είχαν προηγηθεί επιθέσεις των Ουκρανών με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, από τις οποίες καταστράφηκαν ένα αντιεροπορικό σύστημα ΤΟΡ, πιθανότατα Μ2, που είχαν εγκαταστήσει οι Ρώσοι στο νησί, καθώς και ένα αποβατικό ρώσικο σκάφος.

Οι Ουκρανοί θεώρησαν ότι οι Ρώσοι θα εγκατέλειπαν πλήρως το νησί και έτσι θα μπορούσε να καταγραφεί μία νίκη με μεγάλη επικοινωνιακή σημασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες (που δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι Ουκρανοί έχασαν 14 μαχητικά και ελικόπτερα, 30 drones κάθε τύπου και 50 άτομα προσωπικό στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν το νησί. Μάλιστα τον σχεδιασμό της επιχείρησης είχε κάνει βρετανική ομάδα αξιωματικών που είναι προσκολλημένη στο ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Βέβαια οι ακριβείς απώλειες των Ουκρανών ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί ενώ κατά μία άλλη πηγή αναφέρεται ότι η επιχείρηση ξεκίνησε όταν οι Ουκρανοί χτύπησαν με drone TB-2 το ρωσικό περιπολικό.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς είπε νωρίτερα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε μέσω του YouTube, ότι η Ουκρανία δεν προσπαθεί να ανακαταλάβει το νησί Ζμίνι (Φιδονήσι) επειδή είναι πολύ ευκολότερο να συνεχίσει να πλήττει ρωσικούς στόχους εκεί (τι να πει άραγε ότι υπήρξε πανωλεθρία;).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις