Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Ποια μυστικά άρματα μάχης μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία στην Ουκρανία; (Εικόνες)

 


Δεν έχουν γίνει αναφορές χρήσης αυτής της τεχνικής ακόμη, αλλά η σωστή στιγμή για τα μοναδικά αυτά οχήματα μπορεί να έρθει σύντομα.

Στις αρχές του Μαΐου, έγινε γνωστό πως η Πολωνία θα στείλει αρκετά T-72 άρματα μάχης με ποικίλες τροποποιήσεις στην Ουκρανία. Τα οχήματα αυτά θα πρέπει εν μέρει να καλύψουν τις απώλειες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας των Ρώσων οι απώλειες αυτές περιλαμβάνουν: 2.830 εχθρικά τανκ και τεθωρακισμένα οχήματα που καταστράφηκαν από την αρχή της επιχείρησης στην χώρα. Εκτός από το γεγονός ότι τα πολωνικά Τ-72 θα αντιμετωπίσουν μεγάλο ρίσκο εναντίων των ρωσικών T-72B3, T-80BVM και T-90M, υπάρχουν άλλα ξεχωριστά οχήματα, τα οποία μπορεί να καταλήξουν φονικές απειλές των τανκ. 

Το βασικό της λίστας είναι το αυτοκινούμενο αντιαρματικό συγκρότημα Khrizantema. Το 20 τόνων όχημα, το οποίο έχει βάση το BMP-3, είναι διαφορετικό από κάθε άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που είδαμε στην Ουκρανία, τουλάχιστον σύμφωνα με τους Ρώσους. Ο αντιαρματικός πύραυλος της συστοιχίας πλοηγείται όχι μόνο από ένα ημιαυτόματο σύστημα, αλλά και από ένα ειδικό ραντάρ. Η συσκευή μπορεί να επιχειρήσει σε κάθε λειτουργία και παντός καιρού, ενώ είναι ανθεκτική σε παρεμβολές καπνού. Η χρήση του ραντάρ κάνει το Khrizantema κάτι σαν μαχητικό, αλλά το συγκρότημα έχει ένα μειονέκτημα: η θωράκισή του είναι πιο αδύναμη από αυτή των βασικών οχημάτων μάχης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τον ρωσικό στρατό σε μία αναπάντεχη απόφαση: την μεταφορά αντιαρματικού εξοπλισμού ειδικού σκοπού στην ζώνη μάχης. 

Η κύρια καινοτομία των δυνάμεων ξηράς, σύμφωνα με κάποιες ρωσικές αναφορές μπορεί να ξεκινήσει να γίνεται μέχρι τέλος Μαΐου. Το ρομποτικό συγκρότημα Shturm για επιχειρήσεις μονάδων σε αστικές συνθήκες διαφέρει από ένα συμβατικό άρμα μάχης με διάφορους τρόπου. Ωστόσο, επίσημα το όχημα είναι χτισμένο στο ίδιο σασί με το Τ-72 τανκ. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Shturm είναι το ειδικό 126 χιλιοστών πυροβόλο με επιπλέων πυρομαχικά. Η αφαίρεση του πληρώματος από το σύστημα ελέγχου κατέστησε δυνατή την επέκταση του φορτίου πυρομαχικών. Πλέον, αντί για 39 εκτοξεύσεις μπορούν να γίνουν 44 με 50 μέσω ειδικού συστήματος ανεφοδιασμού. Το χαρακτηριστικό αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο σε επιθέσεις εναντίων προστατευμένων αντικειμένων.

Ένα τέτοιο μηχάνημα, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της 5ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, Kurt Langer, θα επιτρέψει στον ρωσικό στρατό να "εκτελεί επιθετικές επιχειρήσεις κάθε μορφής."

Προαιρετικά, ένα 152 χιλιοστών όπλο, τύπου οβιδοβόλου, μπορεί να εγκατασταθεί στο μηχάνημα. Θα επιτρέπει σε μία διμοιρία (3-5 αρμάτων) να εκτελεί επιχειρήσεις ανοίγματος διαδρόμων σε οχυρωμένες περιοχές. Εάν ο κατασκευαστής καταφέρει να παράξει τα πρώτα πρωτότυπα του Shturm στο άμεσο μέλλον, είναι πιθανό πως "πυρήνες στόχων" του νέου εξοπλισμού μπορούν να είναι υποδομές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η συμμετοχή οχημάτων μάχης υποστήριξης τανκ (BMPT) δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από το ρωσικό υπουργείο άμυνας, ωστόσο υπάρχουν ήδη στόχοι για τους Terminator στην Ουκρανία. Για όσους έχουν ξεχάσει την ύπαρξη του προγράμματος, σας υπενθυμίζουμε πως το BMPT είναι ένας συνδυασμός επιθετικού αυτοκινούμενου όπλου, βασικού άρματος μάχης και οχήματος μάχης πεζικού. Θεωρήθηκε πως τέτοιος εξοπλισμός θα συνόδευε τανκ και θα μείωνε σημαντικά την επιθετικότητα του εχθρού. 

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του BMPT είναι το συνδυασμένο οπλικό σύστημα. Διπλά 30 χιλιοστών πυροβόλα καθιστούν δυνατή την στόχευση εχθρικού ανθρώπινου δυναμικού, ενώ οι Ataka-T υπερηχητικοί αντιαρματικοί πύραυλοι μπορούν να καταστρέψουν εχθρικά τανκ σε απόσταση 6-8 χιλιομέτρων. Το BMPT μπορεί συγχρόνως να βρίσκεται σε καμουφλαρισμένη θέση και εν κινήσει. Το σύστημα σταθεροποίησης κατευθύνει με ακρίβεια τους πυραύλους προς τον στόχο, ενώ η πανοραμική θέα του διοικητή καλύπτει σχεδόν όλη την δυνατή περιοχή. 

Ο Kurt Langer πρόσθεσε πως η συνδυασμένη χρήση του Shturm, του BMPT και βασικών αρμάτων μάχης ταιριάζει στην τωρινή δομή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των δυνατοτήτων μάχης των ρωσικών μονάδων.

"Πιστεύω θα είναι μία πολύ δυσάρεστη συνάντηση για κάθε εχθρό. Για τα ουκρανικά τανκ, η κατασκευαστική αξιοπιστία των οποίων είναι αμφίβολη, θα ήταν φονική." ανέφερε ο Langer. 

Τακτικές Πολέμου σε Αστικά Περιβάλλοντα

Ο Langer ανέφερε πως δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί αυτός ο εξοπλισμός ως αντικατάσταση των T-72B3 και T-90M τανκ. Θεωρεί τα όπλα αυτά υποστηρικτές μονάδες που λύνουν τοπικά προβλήματα. Ένα γενικό εργαλείο, το οποίο μπορεί πειραματικά να εξοπλίσει τέτοια οχήματα με συνδυασμένο όπλα πυροβολικού - ένα μικρότερο αυτόματο πυροβόλο και ένα μεγάλου διαμετρήματος όπλο. Οπότε, σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, το πείραμα που έκαναν με το BMP-3 ήταν επιτυχής.

"Έχω δει αρκετό υλικό από την Ουκρανία, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει το BMP-3 από κοντά. Η αποτελεσματικότητα του μηχανήματος πλησιάζει αυτή του Τ-72 τανκ, αφού το όπλο μεγάλου διαμετρήματος μπορεί να χτυπήσει κτήρια, όσο το 30 χιλιοστών πυροβόλο καταστέλλει εχθρικά πυρά. Η ίδια τεχνική, πιστεύω, μπορεί να εφαρμοστεί και σε βαρύτερο εξοπλισμό," είπε ο Langer. 

Εάν τα δύο οχήματα λάβουν προσοχή και εάν τουλάχιστον μία παρτίδα παραχθεί, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης, οι στρατιωτικές τακτικές χρήσης τεθωρακισμένων οχημάτων θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Παράλληλα, το Terminator,  είναι ένα προαιρετικά επανδρωμένο όχημα. Είναι αρκετά πιθανό να λαμβάνει τα απαραίτητα δεδομένα και να εκτοξεύει πυρά χωρίς την συμμετοχή ανθρώπων. Ειδικοί στον στρατιωτικό εξοπλισμό αναφέρουν πως η πειραματική χρήση του Shturm και του BMPT στην Ουκρανία θα καταστήσει δυνατή την κατανόηση των μειονεκτημάτων τέτοιου εξοπλισμού στην μάχη. Παράλληλα, και τα δύο μηχανήματα μπορούν με ασφάλεια να επιχειρήσουν και τη νύχτα.

Προσπάθησαν να κατασκευάσουν κάτι παρόμοιο και στην Ουκρανία. Το εγχώριας παραγωγής BMPT Terminator με την μονάδα Duplet κατασκευάστηκε στο σασί του BMP-2, αλλά κατά την διάρκεια δοκιμών φάνηκε πως έκρηξη βλημάτων 10 με 20 μέτρα μακριά από το όχημα μπορεί όχημα μόνο να απενεργοποιήσει συσκευές παρακολούθησης, αλλά και να τραυματίσει το πλήρωμα. Η ιδέα έτσι σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Στον στρατό του Πούτιν, η κατάσταση είναι αντίθετη. ειδικός εξοπλισμός έχει δημιουργηθεί και δοκιμαστεί. Μένει μόνο να αξιολογηθεί και στο πεδίο της μάχης. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις