Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Προέλαση Ρώσων στο Λουγκάνσκ: Περικυκλώνονται 8.000 Ουκρανοί στο Σεβεροντονέτσκ – «Καθαρίζεται» το Ντονμπας


 Οι εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, η μικρή πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ως πρότινος, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει πως σκοπός της είναι να αποσπάσει ολόκληρο το Λουγκάνσκ από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Περικυκλώνονται στο Σεβεροντονέτσκ οι Ουκρανοί

Εντολή να κρατήσουν μέχρι τέλους με «νύχια και με δόντια» έλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αρχίσει να περικυκλώνονται στον άξονα Lisichansk- Severodonetsk.

Η αντίστροφη μέτρηση για το Σεβεροντονέτσκ έχει ήδη ξεκινήσει με το Κίεβο να παίρνει υψηλό ρίσκο και να δίνει εντολή αποχώρησης σε μία Ταξιαρχία που αμύνονταν στο Lisichansk προκειμένου να δημιουργηθεί νέα γραμμή άμυνας έξω από την Ποπάσναγια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η ουκρανική άμυνα στον άξονα Lisichansk- Severodonetsk  τη στιγμή που οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην Ποπάσναγια και μπορούν να επιτεθούν από ακόμη δύο άξονες.

Στην Ποπάσναγια εντοπίστηκαν ενισχύσεις με Ρώσους πεζοναύτες από τη 40η Ταξιαρχία Πεζοναυτών γεγονός που υποδηλώνει κίνηση περικύκλωσης της πόλης Σεβεροντονέτσκ. Μαζί με την κατάληψη του οικισμού στην Bilohorivka, οι Ουκρανοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Ήδη, ο δρόμος που συνδέει το Σεβεροντονέτσκ με την υπόλοιπη Ουκρανία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού πυροβολικού, πράγμα που σημαίνει ντε φάκτο αποκλεισμό 40.000 πολιτών και 5-8.000 Oυκρανών στρατιωτών.

Στην περιοχή Σεβεροντονέτσκ, αμύνονται αρκετά Τάγματα της από την 17η τεθωρακισμένη Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μονάδες της 57ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 24η Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκιοφόρων.

Νέο σφυροκόπημα στο Azovstal

Στον νότο, αναφέρθηκαν νέα ρωσικά σφυροκοπήματα στην Azovstal, το εργοστάσιο που αποτελεί το έσχατο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, και στην Οδησσό.

Και στα δύο αστικά κέντρα βρίσκονται λιμάνια στρατηγικής σημασίας. Από τη Μαριούπολη περνά εξάλλου η οδός που συνδέει την ανατολική Ουκρανία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Χθες Τρίτη ο ουκρανός ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Ονούφριος απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτρέψει, σαν καλός χριστιανός όπως το έθεσε, στους πολιορκημένους στη χαλυβουργία Azovstal να φύγουν, είτε προς περιοχές ελεγχόμενες από τις ουκρανικές αρχές ή προς κάποιο τρίτο κράτος. Ουκρανοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι στις εγκαταστάσεις παραμένουν περίπου 100 άμαχοι.

Ρωσικές πηγές λένε ότι στο αχανές εργοστάσιο βρίσκονται οχυρωμένοι 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, νεοναζί και ξένοι μισθοφόροι, που έχουν απορρίψει τις επανειλημμένες προσφορές του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα για να ζήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις