Κυριακή 22 Μαΐου 2022

TΩΡΑ – Ευλογία: ΑΠΛΗ Ανεμοβλογιά δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του ύποπτου κρούσματος στην Ελλάδα - Βγήκε και το δεύτερο δείγμα και επρόκειτο τελικά για… λάθος συναγερμό


 Ανεμοβλογιά έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα του Βρετανού που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο “Αττικόν” ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας θα υποβληθεί σε επαναληπτικές εξετάσεις, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ώρες. Έτσι, δεν αποκλείεται να επρόκειτο τελικά για… λάθος συναγερμό.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα (22.05.2022) η ΕΡΤ, ο ασθενής είναι ευδιάθετος και απύρετος, ενώ παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης

Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.

Το ζευγάρι μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά που έκανε τις διακοπές του με αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο Αττικόν. Το ιατρικό προσωπικό φόρεσε τις ειδικές στολές και παρέλαβε τους δυο ασθενείς, οι οποίοι τοποθετήθηκαν μέσα στις ειδικές αποστειρωμένες κάψουλες μεταφοράς και απομόνωσης “EpiShuttle”, που προστατεύουν και το ιατρικό προσωπικό κατά τη μεταφορά του ασθενούς.

Ο τουρίστας παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και μεταφέρθηκε με C-130 στην Αθήνα μαζί με τη σύντροφό του που παραμένει ασυμπτωματική.

ΚΑΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΙΓΜΑ:

Ευλογιά των πιθήκων: Καραντίνα τριών εβδομάδων και επιστροφή μάσκας – Ποιες χώρες το αποφάσισαν

Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που αποφάσισε την επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας 21 ημερών για όσους νοσούν.

Στο Βέλγιο μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί τρία κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όμως έχει προειδοποιήσει για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων ενόψει του καλοκαιριού. Γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Όπως λοιπόν ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές στο Βέλγιο, όσοι προσβληθούν από την ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να απομονωθούν – να μπουν δηλαδή σε καραντίνα – για τρεις εβδομάδες. Η πρώτη μόλυνση καταγράφηκε την Παρασκευή, ενώ – όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ – και οι τρεις τους φαίνεται να συνδέονται με το φεστιβάλ Φετίχ στην Αμβέρσα.

Σημειώνεται ότι σε μια προσπάθεια περιορισμού της μεταδοτικότητας, η Νέα Υόρκη επανέφερε τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος. Το υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει τους πολίτες να φορούν μάσκες προσώπου για να προστατεύονται από το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς και από τον κορονοϊό και τη γρίπη.

Κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα σε 15 χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Iσραήλ και Ελβετία.

Σύμφωνα με ορισμενες πληροφορίες, στον ΕΟΔΥ υπάρχουν σκέψεις να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα του Βελγίου ως προς την καραντίνα, ωστόσο καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Από την ασθένεια αυτή, σύμφωνα με ειδικούς, κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά. Εξάλλου, στη Βρετανία νοσηλεύεται ένα παιδί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αφού μολύνθηκε με την ευλογιά των πιθήκων.

Ευλογιά των πιθήκων: Εικόνες από την αεροδιακομιδή του ύποπτου κρούσματος από Κεφαλονιά στο Αττικό

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kefaloniapress.gr, λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ του Σαββάτου (21/5) προσγειώθηκε το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για να παραλάβει το ζευγάρι των τουριστών που διαγνώσθηκε με συμπτώματα που παραπέμπουν στην ευλογιά των πιθήκων.

Το ιατρικό προσωπικό φόρεσε τις ειδικές στολές και παρέλαβε τους δυο ασθενείς οι οποίοι τοποθετήθηκαν μέσα στις ειδικές αποστειρωμένες κάψουλες μεταφοράς, και απομόνωσης , EpiShuttle που προστατεύουν και το ιατρικό προσωπικό κατά τη μεταφορά του ασθενούς.

Μαζί με τους δυο Βρετανούς έγινε και διακομιδή Καρδιολογικού περιστατικού συμπολίτη μας που ήταν επείγον να διακομισθεί σε εξειδικευμένο νοσοκομείο των Αθηνών.

Ο ασθενής που παρουσιάζει συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι Ρουμανικής εθνικότητας ο οποίος ζει στην Ελλάδα αλλά το τελευταίο διάστημα ζει στο Λονδίνο. Από το Λονδίνο ήρθε για διακοπές στην Κεφαλονιά μαζί με τη φίλη του.

Η φίλη του είναι ασυμπτωματική ενώ ο ασθενής έχει σταθερή κατάσταση υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις