Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Eπιχείρηση Da Vinci: Eξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών σε Βραζιλία-Πορτογαλία

 


Η επιχείρηση da Vinci μεταξύ Βραζιλίας-Πορτογαλίας εξάρθρωσε ένα τεράστιο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την συνεργασία πρακτόρων της DEA, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας διεξήγαγε μια σειρά ερευνών για τον Altin Drimadha, έναν διεθνή καταζητούμενο διακινητή ναρκωτικών από την Αλβανία.

Τα δεδομένα παρακολούθησης και τα ευρήματα του τμήματος πληροφοριών επέτρεψαν στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας να αναγνωρίσει μια από τις εγκαταστάσεις του Altin Drimadha στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, που φρουρούνταν από τοπικές συμμορίες φαβέλας.

Στις 7 Ιουνίου εξακριβώθηκε η ακριβής τοποθεσία-στόχος και εκδόθηκε ένταλμα έρευνας από την εισαγγελία.

Είκοσι πέντε πράκτορες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας έκαναν έφοδο στο χώρο, αφόπλισαν δύο φρουρούς και βρήκαν 230.000 δολάρια σε μετρητά, καθώς και 350 κιλά καθαρής κοκαΐνης συσκευασμένα όλα σε πολυτελή δέματα Louis Vuitton.

Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης δύο κρυπτογραφημένα κινητά τηλέφωνα, δύο τυφέκια επίθεσης AK 47 και ένα USB stick που περιείχε βίντεο με την φόρτωση φορτίου κοκαΐνης στο λιμάνι του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Παρά το γεγονός ότι η ακριβής ποσότητα της ουσίας δεν είχε ακόμη εξακριβωθεί, το βίντεο είχε ημερομηνία και ώρα και έδειξε ξεκάθαρα το σκάφος όπου είχαν αποθηκευτεί κρυφά τα ναρκωτικά.

Οι αναφορές από τις έρευνες την προηγούμενη εβδομάδα και η ακριβής ανάλυση του αναφερόμενου περιεχομένου του usb οδήγησαν στον εντοπισμό του γιοτ με τα κρυμμένα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αρχές της Βραζιλίας, το σκάφος με σημαία Μάλτας είχε αποπλεύσει για πρώτη φορά μήνες πριν, από το λιμάνι του Μονακό.

Επτά μέλη του πληρώματος είχαν υποδεχθεί επί του σκάφους μια ομάδα έξι φοιτητών Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Sunshine Coast, Queensland, Αυστραλίας, που είχε προσγειωθεί στη Νίκαια και θα πραγματοποιούσαν ταξίδι στη Βραζιλία.

Όπως είχε προγραμματιστεί στο δρομολόγιό τους που χρηματοδοτούνταν από υποτροφίες, έπλευσαν αρχικά κατά μήκος της ισπανικής ακτογραμμής, στη συνέχεια μέσω του στενού του Γιβραλτάρ και γύρω από τα Κανάρια Νησιά, για να κατευθυνθούν τελικά στον Ατλαντικό Ωκεανό, στοχεύοντας ως τελικό προορισμό το λιμάνι της Πολιτείας του Σάο Πάολο.

Η πρόσθετη θαλάσσια διαδρομή Σάο Πάολο-Λισαβόνα που εντοπίστηκε στο περιεχόμενο του usb stick επέτρεψε στις αρχές της Βραζιλίας να ειδοποιήσουν αμέσως τους Πορτογάλους ομολόγους τους, να σταματήσουν και να ερευνήσουν το γιοτ κατά τη διάρκεια της στάσης του στη Λισαβόνα.

Χάρη στην Εθνική Μονάδα Καταπολέμησης της Διακίνησης Ναρκωτικών, το φορτίο δεν έφτασε ποτέ στον τελικό του προορισμό.

Η πορτογαλική αστυνομία χρησιμοποίησε το απομακρυσμένο ραντάρ Αυτοματοποιημένης Αναγνώρισης Στόχων (ATR) για να παρακολουθήσει το γιοτ στην πορεία του προς τη Λισαβόνα.Στις 8 Ιουνίου, μόλις εισήλθε στα διεθνή πορτογαλικά ύδατα του Ατλαντικού Ωκεανού, η Μονάδα Ελέγχου Παράκτιων Ελέγχων της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς έφτασε με στρατιωτικό σκάφος, επιβεβαίωσε τη δικαιοδοσία της για την άμεση διακοπή του γιοτ, συνέλαβε τα δεκατρία άτομα που επέβαιναν στο σκάφος και αμέσως έψαξε για τα ναρκωτικά που είχαν εντοπιστεί σε πλάνα στο usb stick.

Η αστυνομική έρευνα έβγαλε από ένα κρυμμένο διαμέρισμα στο δάπεδο του σκάφους 650 κιλά καθαρής κοκαΐνης στις ίδιες προσαρμοσμένες συσκευασίες Louis Vuitton που βρέθηκαν στο Σάο Πάολο.

Η διεύθυνση παράδοσης ήταν Μπρίσμπεϊν— (da Vinci —AUBNE) Αυστραλία.

Μεταξύ των ευρημάτων στο γιοτ, κατασχέθηκαν επίσης 4 τυφέκια AK 47, 2 κρυπτογραφημένα κινητά τηλέφωνα και 60.000 δολάρια Αυστραλίας.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν επιβεβαιώνουν την εμπλοκή και ενός άλλου Αλβανού πολίτη, εκτός από τον Altin Drimadha. Πιστεύεται ότι συντονίζει σε γενικές γραμμές επιχειρήσεις από υψηλότερη βαθμίδα και ότι συνδέεται με ένα ιδιαίτερα εγκληματικό παρελθόν στην Αυστραλία που μπορεί να συμβάλει στην αποκάλυψη της ευρύτερης εικόνας.

Ο τρόπος λειτουργίας των υπόπτων, το χαρακτηριστικό τατουάζ και ειδικά ο παράνομος προορισμός φορτίου πριν από την τελική κατάσχεσή του φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό των εισαγγελέων εναντίον της Comanchero Motorcycle Club, μιας συμμορίας παράνομων μοτοσικλετιστών στην Αυστραλία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία, τις αναφορές συλλήψεων, τα πλάνα και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η Ιντερπόλ παρενέβη για να διερευνήσει ένα ευρύτερο δίκτυο εγκληματικών οργανώσεων που δρουν διεθνώς για να καλύψει τις ακόλουθες περιοχές: Αδελαΐδα και Μπρίσμπεϊν — Αυστραλία, Άμστερνταμ — Ολλανδία, Αμβέρσα — Βέλγιο, Μόντε Κάρλο — Μονακό.

Ο δεύτερος Αλβανός γκάνγκστερ πιθανότατα έχει διαφύγει από τη Βραζιλία και ενδέχεται να βρίσκεται τώρα στα σύνορα της Βολιβίας.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κοινής επιχείρησης da Vinci, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας έχει μέχρι στιγμής συλλάβει τους δύο ντόπιους ένοπλους φρουρούς που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις τη στιγμή της αναφερόμενης επιδρομής.

Επίσης η Εθνική Ρεπουμπλικανική Φρουρά συνέλαβε τον καπετάνιο, τον αξιωματικό, τον μηχανικό και το πλήρωμα του εν λόγω γιοτ.

Το πλήρωμα, με καταγωγή από την Ιταλία, τις Φιλιππίνες, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τον Ισημερινό, κατηγορείται για τη διευκόλυνση της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών.

Οι πορτογαλικές αρχές συνέλαβαν επίσης τους έξι Αυστραλούς φοιτητές που ανακρίνονται επί του παρόντος παρά την εικαζόμενη μη εμπλοκή τους.

Συνολικά από την επιχείρηση κατασχέθηκαν 1000 κιλά καθαρής κοκαΐνης (350 κιλά στο Σάο Πάολο, 650 κιλά στο γιοτ), 230.000 δολάρια ΗΠΑ, 60.000 δολάρια Αυστραλίας, 6 τυφέκια AK 47, μια μονάδα flash USB και 4 κρυπτογραφημένα κινητά τηλέφωνα.

Η Βραζιλία μπορεί να μην παράγει κοκαΐνη, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα από τα κύρια κανάλια για τη λαθραία διακίνηση ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις