Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

«Eξοικονόμηση ενέργειας»: Οι συνέπειες των αντι-ρωσικών κυρώσεων – Mείωση βιοτικού επιπέδου και περιορισμός οδικού φωτισμού!


 «Οι δήμοι αν δεν πετύχουν μείωση στον οδοφωτισμό θα πρέπει να βρουν μόνοι τους τους πόρους»!

Οι συνέπειες των αντί ρωσικών κυρώσεων και του πολέμου στην Ουκρανία κρύβονται πίσω από ωραίες εκφράσεις όπως «κίνητρα για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά».

Εν ολίγοις με υπευθυνότητα της ελληνικής κυβέρνησης οι έλληνες πολίτες θα αναγκαστούν να κατεβάσουν κι άλλο το βιοτικό τους επίπεδο, το οποίο έτσι κι αλλιώς κατεβαίνει από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Έτσι θα γίνουν συστάσεις στους έλληνες να κάνουν λιγότερη χρήση των κλιματιστικών κατά τη διάρκεια του θερμού καλοκαιριού και θα πρέπει να μάθουν να οδηγούν στο σκοτάδι καθώς θα μειωθεί και η κατανάλωση ρεύματος στον οδικό φωτισμό.

Οπότε θα ακολουθηθεί η τακτική «αν είσαι γενναίος προχώρα» για τους πολίτες που ακόμα θα επιμένουν να οδηγούν την νύχτα.

Προφανώς θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα και πολύ σύντομα οι συστάσεις θα γίνουν εντολές.

Μην ξεχνάμε πως σύντομα ξεκινάει η αντικατάσταση των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος με «έξυπνους μετρητές».

Αυτό σημαίνει πως σε μερικά χρόνια θα είναι εφικτό να γνωρίζουν ποιος καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα που, σε ποιο δωμάτιο και σε ποιες συσκευές.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

-Δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.

-Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης της τελικής ετησιας κατανάλωσης στο δημόσιο κατά 30% μέχρι το 2030.

-Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης

Σήμερα ο οδηγός για το «Ηλέκτρα»

Δρομολογούνται επιπλέον παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. τ.μ. κτηρίων του Δημοσίου που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο οδηγός του προγράμματος αναρτάται σήμερα, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

-Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

«Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», ήταν η αναφορά που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών.

Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.

Ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει πλήρως την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτηρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις