Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Επιτέλους ουσιαστικές αποφάσεις στα εξοπλιστικά: Εκσυγχρονίζονται F-16 Block 50, αγορά Harpoon και νέων θερμικών - Ετοιμότητα και για P-3 H


 Το πλέον ουσιαστικό και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων 18 ετών εγκρίνεται σήμερα από την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής.

Το πρόγραμμα βασίζεται στα διδάγματα του πολέμου της Ουκρανίας σε μεγάλο βαθμό: Αποφασίστηκε η προμήθεια διοπτρών νυχτερινής όρασης προκειμένου να πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες διεξαγωγής νυκτερινού αγώνα του ελληνικού στρατού και των ειδικών  δυνάμεων Ναυτικού και Αεροποριας.

Να σημειώσουμε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάνω απο 100.000 συστήματα νυκτερινής οράσεως και οι ελληνικές 5.000.  Αλλά τα στρατηγικά όπλα που αποφασίστηκαν είναι ιδιαίτερα κρίσιμα: Αποφασίστηκε επιτέλους το αυτονόητο και αυτό που το pronews.gr και defencenet.gr  ζητούν απο το 2018.

Η αναβάθμιση των F-16 block 50 με τα συστήματα των υπό αναβάθμιση στην έκδοση Viper, F-16 Βlock 52+  και F-16 Adv.

Πρόκειται για ένα τεχνολογικό άλμα για το F-16 Βlock 50 σχεδόν 20 ετών.

Τα F-16 Βlock 50 Επιτέλους θα εγκατασταθεί σύστημα επικοινωνίας Link 16 και έγχρωμες οθόνες απεικόνισης και πολύ μεγαλύτερες γενικά δυνατότητες σε αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους γενικότερα, με συλλογές που θα αφαιρεθούν  από τα υπό αναβάθμιση F-16 Block 52+ και Adv.

Η απόφαση αυτή όμως συνοδεύεται και από την εισαγωγή ενός νέου όπλου ή καλύτερα ενός όπλου σε νέο ρόλο στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η προμήθεια βλημάτων αέρος – επιφανείας AGM- 84L Harpoon για εξοπλισμό των αναβαθμισμένων F-16 στα οποία θα ανατεθεί ο ρόλος της ναυτικής κρούσης (πρόκειται για 38 αεροσκάφη). 

Επίσης τα βλήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν και από το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 H.

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν πιθανότατα θα αποφασιστεί η απόκτηση επιπλέον βλημάτων AGM -114 L Hellfire για χρήση από τα ελικόπτερα του Π.Ν. S-70.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις