Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

«Θρίαμβος στην Μαδρίτη – Αποδέχτηκαν τους όρους μας στο NATO» λένε οι TOYPKOI – Στην Αθήνα τα «βλέπουν» όλα καλά!


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι είναι ικανοποιημένη!

Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για την χθεσινή συμφωνία που απέσπασε ο Ρ.Τ.Ερντογάν από το ΝΑΤΟ για να επιτρέψει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στην Συμμαχία.

Χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων.

  • Hurriyet: Αποδέχθηκαν τους όρους και η κρίση ξεπεράστηκε
  • Aksam: Δόθηκαν 9 εγγυήσεις στην Τουρκία
  • Sabah: Θρίαμβος στη Μαδρίτη
  • Milliyet: Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε ένα μεμοράντουμ μεταξύ των χωρών

Από την άλλη στην Αθήνα τα «βλέπουν όλα καλά» (γιατί άραγε;) και δεν ανηστυχούν καθόλου για τα ανταλλάγματα που πήρε η Άγκυρα για να «υποχωρήσει».

Η ελληνική κυβέρνηση με την γνωστή μέθοδο των «διαρροών» (ποτέ επισήμως δεν ανακοινώνονται οι φαεινές ιδέες) δηλώνει ικανοποιημένη σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία:

-Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

-Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Δηλαδή είμαστε χαρούμενοι που οι Αμερικανοί εξυπηρέτησαν τα δικά τους συμφέροντα και είμαστε επίσης χαρούμενοι που οι Τούρκοι πλέον θα έχουν πρόσβαση σε σουηδικά και φινλανδικά οπλικά συστήματα.

Επίσης χαρήκαμε που δεν… ταλαιπωρήθηκαν πολύ οι σύμμαχοί μας και ο Ερντογάν μόλις πήρε ότι ήθελε «ενέδωσε» αμέσως.

Μας προκαλεί εντύπωση ότι κανείς στην Αθήνα δεν ανησύχησε για το ότι ο Ερντογάν δεν το παζάρεψε κι άλλο για να πάρει κι άλλα πράγματα.

Εδώ η απάντηση είναι πολύ απλή: Πήρε τα γνωστά επίσημα ανταλλάγματα και προφανώς του δόθηκαν και πολλά άλλα «παρασκηνιακά» από αυτά που δεν λέγονται δημόσια αλλά θα φανούν σύντομα τους επόμενους μήνες.

Αλλά μέχρι τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, έχει ο Θεός, έτσι σκέφτονται στην κυβέρνηση.

Ξαναθυμίζουμε ότι εκτός της πλήρους αποδοχής της αντικουρδικής πολιτικής από μέρους της Σουηδίας και της Φινλανδίας μεταξύ αυτών των χωρών και της Τουρκίας δεν θα υπάρχει πλέον εμπάργκο όπλων με βάση την χθεσινή συμφωνία που κέρδισε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις