Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Oι ημερομηνίες των εθνικών, των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών – Από ποιους παράγοντες εξαρτώνται


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος | email: andreopoulos@pronews.gr

Γιατί οι σημερινές δηλώσεις του Κ.Μητσοτάκη για νέο κύμα πανδημίας Covid-19 το φθινόπωρο αλλάζουν τα πάντα

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως «δεν έχουμε τελειώσει» με την πανδημία του κορωνοϊού και πως «είναι πιθανό το φθινόπωρο να έχουμε νέο κύμα» και οι αναφορές του για «ειδικούς» και 4η δόση (που για πολλούς θα είναι η 5η) «ανοίγουν» πάλι το ζήτημα του πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές όπως επίσης και ποιες είναι οι ημερομηνίες που θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές.

Εάν αυτά που είπε δεν πραγματοποιηθούν, τότε υπάρχει ένα ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου.

Εάν όμως γίνουν αυτά που δήλωσε, τότε οι εθνικές εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της 4ετίας τον Ιούλιο του 2023.

Κι αυτό γιατί, εάν υπάρξουν εκ νέου περιορισμοί από Σεπτέμβριο και η κυβέρνηση ανοίξει πόλεμο με τους πολίτες για αναγκαστικούς (ή εκβιαστικούς) εμβολιασμούς, σίγουρα δεν θα έχει καμία σκέψη για να προκηρύξει εκλογές.

Δεν είναι μόνο όσοι δεν εμβολιάστηκαν αλλά είναι και όσοι έχουν εμβολιαστεί ήδη τρεις φορές (ή δύο φορές) και θα τους ζητηθεί να εμβολιαστούν και τέταρτη και κάποιοι ακόμη και για πέμπτη φορά (αρκετοί από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες έχουν ήδη κάνει 4η δόση!).

Πολλοί από τους ήδη εμβολιασμένους έχουν αρχίσει να αντιδρούν στους συνεχείς εμβολιασμούς και δεν έχουν καμία διάθεση να προχωρήσουν σε νέες δόσεις γιατί νιώθουν ότι κάτι «δεν πάει καλά».

Άλλωστε με βάση τα αποτελέσματα δεν προέκυψε κάποια θετική εξέλιξη σε ότι αφορά την πανδημία του Covid-19.

Οι άνθρωποι συνέχισαν να κολλάνε, να μεταδίδουν τον ιό, να αρρωσταίνουν και κάποιοι να πεθαίνουν. Οπότε το να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί επ’ αόριστον είναι κάτι που δεν αρέσει ούτε σε άτομα που πριν ήταν θετικά διακείμενοι απέναντί τους.

Από τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού λοιπόν προκύπτει ότι ο ίδιος δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο.

Υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα (εκκρεμούσες συμβάσεις και ένα πολύ μεγάλο πακέτο της ΕΕ) τα οποία πρέπει να «μοιραστούν».

Δε θέλουμε να υπεισέλθουμε στο πως και που θα μοιραστούν, απλά να υπογραμμίσουμε ότι σε περίπτωση εκλογών, ήττας, συγκυβέρνησης η «ευθύνη» του πακέτου θα μοιραστεί «δια του δύο», «δια του τρία», ή ακόμα και «δια του τέσσερα».

Γιατί να πάει σε εκλογές έχοντας απωλέσει το 100% της «ευθύνης» ας το πούμε κομψά και των πλεονεκτημάτων που έχει αυτή η« ευθύνη» σε ότι αφορά την διανομή περί των 10-15 δις δολ. μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή (άμα «τρέξει» μπορούν να είναι και περισσότερα); 

Άλλωστε δεν υπάρχει καμία πίεση από την κοινοβουλευτική το ομάδα, παρά το γεγονός ότι από του 157 βουλευτές της νυν συμπολίτευσης, ζήτημα είναι αν θα επανεκλεγούν 40!

Ακόμα και 25% να πάρει ιδανικά στις επόμενες εκλογές (δεν λέμε την πρώτη Κυριακή γιατί το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρξει καν επόμενη αναμέτρηση), οι περισσότεροι θα είναι του κλίματός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δηλαδή από του 75-80 που ιδανικά θα εκλεγούν, μόνο οι μισοί θα είναι ήδη βουλευτές. Οι υπόλοιποι θα είναι νεοεκλεγέντες πιστοί στον Κ.Μητσοτάκη, προκειμένου να ελέγξει τις εσωκομματικές διαδικασίες μετά τις εκλογές.

Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές υπάρχει η σκέψη αυτές να γίνουν μαζί τον Μάιο του 2024.

Οι αυτοδιοικητικές είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023 αλλά μπορεί να μετατεθούν για να μην γίνουν εκλογές ξανά μέσα σε έξι μήνες που σημαίνει έξοδα και παύση λειτουργίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις