Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Tι σημαίνει η επίθεση ΥΕΘΑ N.Παναγιωτόπουλου σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των ΕΔ που υπηρετούν στα νησιά


 Αναζητούν «αποδιοπομπαίους τράγους» και δημιουργούν κλίμα ήττας;

Αδιανόητες, ανήκουστες και πάνω απ’όλα ηττοπαθείς δηλώσεις εξέφρασε ο φερόμενος ως «υπουργός Εθνικής Άμυνας» Νίκος Παναγιωτόπουλος σήμερα στην Βουλή, σε μία πρωτοφανή προσέγγιση της αντίδρασης πολλών αξιωματικών και υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς για την εκχώρηση στην Ουκρανία και το καθεστώς Ζελένσκι των ελληνικών TOMA ΒΜΠ-1.

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά μετά τον Β΄ΠΠ ένας υπουργός Εθνικής Άμυνας κατηγορεί δημοσίως τα Επιτελεία για «συνεχή διαρροή πληροφοριών προς τον εχθρό» λέγοντας με θράσος ότι «Θα εγείρει θέμα στους Αρχηγούς των Επιτελείων γιατί το σύστημα πληροφοριών μοιάζει με ελβετικό τυρί»!

Είπε επί λέξει: «Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο»!

Η ουσιαστική αφορμή για τα όσα απίστευτα είπε είναι βέβαια η αντίδραση  των στελεχών στο συνεχές άδειασμα των αποθηκών όπλων των νησιών και της αποστολής τους στην Ουκρανία, έναντι… αμοιβής, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα.

Αλλά υπάρχουν και πιο βαθιές αιτίες:

Το Μαξίμου και βέβαια οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την άμυνα της χώρας, τρέμουν στην ιδέα τουρκικής «κίνησης» στις επόμενες εβδομάδες. Και αναζητούν από τώρα τους υπεύθυνους αν τα πράγματα «στραβώσουν» και αναγκαστούμε να πάμε σε συνολική διαπραγμάτευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η αναζήτηση «αποδιοπομπαίων τράγων» ξεκινά από τώρα, όμως: «Ποιοι ευθύνονται για την ήττα; Μα, οι στρατιωτικοί γιατί… μιλούσαν πολύ και ο εχθρός ήξερε τα πάντα»!

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μάλιστα για να πει αυτά τα λόγια, επικαλέστηκε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού σε σχέση με τη διάταξη στη Λέσβο.

«Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό ή υπαξιωματικό από εκεί (σ.σ. τη Λέσβο) και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους Αρχηγούς» είπε χαρακτηριστικά.

Μα, την διάταξη των δυνάμεων στην Λέσβο, την ξέρουν «και οι… πέτρες»!

Και όχι μόνο στην Λέσβο, αλλά σε κάθε νησί και σε κάθε νησίδα του Αιγαίου.

Έτσι θεωρούσαν (ή υποτίθεται ότι έτσι θεωρούσαν) να κτυπήσουν την Τουρκία οι κυβερνητικοί; Με την «μυστικότητα» της ανάπτυξης των μονάδων σε κάθε περιοχή  μετά από μισό αιώνα παρουσίας τους στα νησιά;

Ας ανοίξει το Google Maps ο υπουργός να δει την διάταξη των μονάδων στην περιοχή.

Αλλού είναι η μυστικότητα: Στις θέσεις των υποβρυχίων, στις θέσεις των πυραύλων εδάφους-επιφανείας και στο πώς και τι θα κτυπήσουν οι MM-40 Exocet και οι Kornet-E, στους στόχους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα τουρκικά παράλια και στην τουρκική ενδοχώρα, στην διαθεσιμότητα των όπλων μακρού πλήγματος της Αεροπορίας και σε τέτοιες ανάλογες στρατηγικής σημασίας πληροφορίες.

Και πάνω απ’όλα στο αν έχει η ελληνική κυβέρνηση την βούληση να κτυπήσει με όλα τα μέσα.

Όχι ποια είναι η «διάταξη δυνάμεων» σε ένα νησί που ξέρει ο κάθε έφεδρος ανθυπολοχαγός που έχει αφυπηρετήσει χρόνια πριν.

Και δεν αναφερόμαστε στο τι γνωρίζουν οι τουρκικές δυνάμεις που σαρώνουν καθημερινά τα νησιά με UAV και δορυφόρους γιατί αυτό θεωρείται δεδομένο.

Άρα άλλη είναι αφορμή της επίθεσης και της κατηγορίας που με τρόπο ντροπιαστικό διατύπωσε για τα στελέχη των ΕΔ ο Ν.Παναγιωτόπουλος (θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ΑΜΕΣΑ μετά τα όσα ξεστόμισε, γιατί σε τελική ανάλυση αυτός είναι υπεύθυνος για τις πράξεις ή τις παραλείψεις των στελεχών και ειδικά των στελεχών των Επιτελείων).

Η πραγματική αιτία ξεκινά από το γεγονός ότι υπάρχει εντονότατη αντίδραση μεταξύ των στελεχών του Στρατού Ξηράς στον αφοπλισμό του Αιγαίου ή εν πάση περιπτώσει στην μείωση του επιπέδου των αποθεμάτων όπλων στα νησιά.

Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, η αντίδραση είναι του τύπου αναφορών «Παρακαλώ ενημερώστε μας για την προσαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων σε περίπτωση παραχώρησης υλικού των μονάδων μας».

Αυτό ξεκινά από τις διοικητές των Ταγμάτων, περνά στις διοικήσεις των Συνταγμάτων, στο επίπεδο της Ταξιαρχίας και μετά, τα ερωτήματα φτάνουν μέχρι… το ΓΕΣ!

Ποιο είναι το κακό; Για την κυβέρνηση δεν πρέπει καν να τίθενται τέτοια ερωτήματα γιατί π.χ. τα BMP-1 είναι… «σοβιετικής κατασκευής»!

Δηλαδή θα αντικατασταθούν από δυτικογερμανικής κατασκευής (1977-1985) Marder-1A3; Όχι! Αυτά θα πάνε στον Έβρο.

Με τι θα τα αντικαταστήσουμε; Στην κυβέρνηση δεν ασχολούνται με τέτοιες «λεπτομέρειες» γιατί δεν καταλαβαίνουν ή… «κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν» ότι το κάθε «σοβιετικό» BMP-1, έχει, καλώς ή κακώς, μια συγκεκριμένη αποστολή: Μια συγκεκριμένη παραλία πιθανής απόβασης να καλύψει ένα συγκεκριμένο αναπεπταμένο πεδίο για την καταστροφή αεραποβατικής ενέργειας κλπ.

Λέει ο υπουργός «Είναι σοβιετικής κατασκευής και άχρηστα» και… τελείωσε! Το ότι πρέπει να αλλάξουν ΟΛΑ τα επιχειρησιακά σχέδια των νησιών του Αιγαίου που υπηρετούν τα BMP-1, είμαι μια «μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια» για τον υπουργό.

Ταξίαρχος όμως που υπηρετούσε σχετικά πρόσφατα στην Σάμο, ανέφερε στο pronews.gr έλεγε ότι «Όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια και μας έλυναν τα χέρια. Είχαν έρθει και ξένοι και είχαν εντυπωσιαστεί από την επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους»! Ποιος λέει ψέματα;

Δεύτερον, τα όσα πρωτοφανή ακούστηκαν από το στόμα του υποτιθέμενου «υπουργού Εθνικής Άμυνας» σημαίνουν και προετοιμασία για καταλογισμό ευθυνών στους στρατιωτικούς σε περίπτωση ήττας από την Τουρκία.

Γιατί εμφανίζονται να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για blame game σε περίπτωση που «στραβώσει» κάτι: «Ηττηθήκαμε γιατί τα επιτελεία, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί δεν έκαναν καλά την δουλειά τους»!

Αυτό μας είπε σήμερα ο υπουργός, έμμεσα, αλλά με σαφήνεια!

Είναι δυνατόν να μιλά έτσι υπουργός Εθνικής Άμυνας και να χαρακτηρίζει τα Επιτελεία και τους στρατιωτικούς ως «ελβετικό τυρί»;

Και να παραμένει ακόμα στην θέση του; Έχοντας ήδη τρία χρόνια στο πόστο, άρα δεν είναι χθεσινός, άρα οι ευθύνες του είναι ακέραιες.

Εδώ θα ξεχωρίσουμε για πρώτη φορά τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη: Ήξερε; Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι.

Για την ακρίβεια δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ήξερε το τι θα ξεστόμιζε ο υπουργός του.

Δεν μπορεί να γνώριζε και να αποδέχθηκε. Αρνούμαστε να το πιστέψουμε.

Και μια ερώτηση για τους Αρχηγούς των Επιτελείων, ειδικά του Στρατού και του ΓΕΕΘΑ: Από την στιγμή που δεν παραιτήθηκαν άμεσα σήμερα, αποδέχονται τις κατηγορίες του υπουργού τους.

Αλλά αν τις αποδέχονται υπάρχει ακόμα ισχυρότερος λόγος παραίτησης ή αποπομπής: Παραδέχονται την αλήθεια των λόγω του.

Άρα άφησαν τα Επιτελεία τους να μετατραπούν σε «ελβετικό τυρί». Άρα δεν είναι απλά αποτυχημένοι, αλλά είναι και απόλυτα ανίκανοι. Αυτό τους είπε σήμερα ο υπουργός τους, αν δεν το κατάλαβαν.

Λίγη τσίπα δεν υπάρχει κύριοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις