Δηλαδή ζητούν 4η δόση και… βλέπουμε, με την χώρα να έχει ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνώσεων με τριπλά εμβολιασμένους Έλληνες

Αν και έχουμε προχωρημένες μελέτες για εμβόλια που θα μπορούν να καλύψουν το πληθυσμό και από τις τελευταίες ή και επόμενες παραλλαγές, θα είναι λάθος τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να μην κάνουν 4η δόση, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι ναι μεν υπάρχουν αισιόδοξα στοιχεία σχετικά με νέα εμβόλια, όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι διαθέσιμα και σίγουρα αποτελεσματικά το Φθινόπωρο.

Πρωταρχικής σημασίας είναι η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με το βασικό δοσομετρικό σήμα το οποίο έχει προσδιοριστεί σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην έκτακτη ενημέρωση για τη δεύτερη αναμνηστική δόση επανέλαβε ότι η σύσταση για τη λήψη της αφορά στους 70 ετών και άνω και στους 60 και άνω με υποκείμενα νοσήματα όπως και στις ευπαθείς ομάδες.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε ότι για την ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών η τέταρτη δόση μπορεί να παρέχεται εξατομικευμένα ύστερα από σύμφωνη ιατρική γνώμη, που σημαίνει ότι είναι προαιρετική.

Την ίδια στιγμή, η κ.Θεοδωρίδου εστίασε στο αυξημένο ιικό φορτίο των τελευταίων ημερών λόγω των νέων παραλλαγών, της χαλάρωσης των μέτρων και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών.

Τόνισε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από σοβαρή νόσηση διατρέχουν άτομα ανοσοκατεσταλμένα και μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμη, η κ.Θεοδωρίδου τόνισε ότι σύμφωνα με τις συστάσεις που διατυπώθηκαν τον Μάιο, η τέταρτη δόση χορηγείται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπογράμμισε, έτσι, ότι δεδομένων των συνθηκών και της κυκλοφορίας των  νέων παραλλαγών, η τέταρτη δόση θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας στους άνω των 70 ετών και στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.