Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Εκκαθάριση της περιφέρειας του Ντονέτσκ και κατάληψη του Χάρκοβου οι επόμενοι στόχοι των ρωσικών δυνάμεων


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει πλέον ολόκληρη την περιφέρεια του Λουγκάνσγκ και διαθέτουν το απαραίτητο προγεφύρωμα για να προχωρήσουν στην κατάληψη της ρωσόφωνης πόλης του Χαρκόβου.

Το ότι πριν λίγες ημέρες η Μόσχα πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το Φιδονήσι κοντά στην Οδησσό δείχνει πως για τώρα δεν έχει σκοπό να επικεντρωθεί στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Θα στραφεί προς το Χάρκοβο και εν συνεχεία αφού έχει τελειώσει με τα βασικά χερσαία μέτωπα θα προχωρήσει και προς την Οδησσό.

Στην πραγματικότητα Ρωσία πλέον επιζητά να παραταθεί ο πόλεμος όσο γίνεται περισσότερο μέχρι να επιτύχει όλους τους στρατηγικούς σκοπούς της.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι η ενοποίηση όλων των εδαφών τα οποία κατοικούνται πλειοψηφικά από ρωσόφωνους πληθυσμούς.

Αυτή είναι μία αποστολή η οποία εκ των πραγμάτων θα διαρκέσει μήνες, ίσως και πέρα των Χριστουγέννων.

Ο λόγος που θα στραφεί πρώτα προς το Χάρκοβο είναι γιατί η Ρωσία πρωτίστως είναι πάντοτε μία μεγάλη χερσαία δύναμη. Η στρατιωτική της ισχύει πάντοτε στηρίζεται στην προέλαση σε χερσαία εδάφη, στην κατάληψη τους και εν τέλει στην αξιοποίηση τους για περαιτέρω προώθηση.

Η κατάληψη του 100% της περιφέρειας του Λουγκάνσκ επιτρέπει πλέον την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα.

Yπενθυμίζεται ότι ένα ποσοστός 30% της περιφέρειας του Χαρκόβου ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της περιφέρειας της Χερσώνας, για τους επόμενους μήνες αυτό που προβλέπεται, είναι οι ρωσικές δυνάμεις να κρατήσουν σθεναρά τις αμυντικές τους γραμμές και να αντιμετωπίσουν την όποια ουκρανική αντεπίθεση.

Οι βασικές επιθετικές τους ενέργειες θα είναι πυραυλικές επιθέσεις για την καταστροφή διοικητικών κέντρων, χωρών αποθήκευσης οπλισμού και δεξαμενών καυσίμων. Δηλαδή, καταστροφή της δυνατότητας του ουκρανικού στρατού για σοβαρές επιθετικές επιχειρήσεις.

Πάντως, εκτιμούμε ότι θα δοθεί πρωτίστως βάρος στην κατάληψη των πόλεων Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ στην περιφέρεια του Ντόνετσκ για να μην υπάρχει καμία δυνατότητα «απασχόλησης» των ρωσικών δυνάμεων που θα επιχειρούν στο Χάρκοβο.

Άλλωσε η ολοκληρωτική κατάληψη της περιφέρειας του Ντονέτσκ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τις ρωσικές δυνάμεις για να κατάλβουν και την μεγάλη πόλη της Ζαπορίζιε στην ομώνυμη επαρχία.

Η Ζαπορίζιε περιλαμβάνεται στα σχέδια της Μόσχας καθώς διαθέτει επαρκή ρωσόφωνο πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις