Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Moody’s: «Τα αποθέματα φυσικού αερίου Γερμανίας και Ιταλία θα φτάσουν μόνο για τον Δεκέμβριο»!

 


Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Γερμανίας θα διαρκέσουν στην καλύτερη περίπτωση για έναν χειμερινό μήνα

προειδοποιεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s!

Προβλέπει μάλιστα μείωση της τάξης του 6% για το γερμανικό ΑΕΠ αν διακοπεί τώρα η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

Δεδομένου ότι Ιταλία και Γερμανία είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης μαζί με εκείνη της Γαλλίας, το πλήγμα για όλη την ΕΕ θα είναι συντριπτικό.

Μαζί τους θα παρασυρθεί στα τάρταρα και η Ελλάδα η οποία όπως ισχυρίζονταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο στο 10% έως το 2024 θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Η Γερμανία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Ενώ η Γερμανία το έχει ήδη μειώσει από το 60% το 2020 στο 35% μέχρι τα μέσα Απριλίου, η επίτευξη του στόχου του 10% σημαίνει αντικατάσταση περίπου 42 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, κάτι που δεν θα είναι εύκολο, αν όχι αδύνατο», ανέφερε η Moody’s.

Ταυτόχρονα, το πρακτορείο επισημαίνει ότι η περαιτέρω μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία θα δημιουργήσει οικονομικά και δημοσιονομικά εμπόδια και θα αυξήσει το χρέος τόσο για την Ιταλία όσο και για τη Γερμανία.

«Εάν οι παραδόσεις από τη Ρωσία δεν επαναληφθούν μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης του αγωγού Nord Stream στα τέλη Ιουλίου, οι ήδη υψηλές τιμές ενέργειας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Διάφορες αναλύσεις επιπτώσεων δείχνουν ότι ο αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία θα είναι της τάξης του 6% του ΑΕΠ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι διεθνείς αναλυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις