Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

NASA - Αυτή είναι η πρώτη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Tζέιμς Γουέμπ – Bλέπει την «αρχή» του Σύμπαντος


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

Για πρώτη φορά η Ανθρωπότητα μπόρεσε να δει εικόνα των πρώτων γαλαξιών λίγο μετά την γέννηση του Σύμπαντος.

Έπειτα από αναμονή μηνών, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία από τις πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ.

Για να γίνει κατανοητό το επίτευγμα αυτό πρέπει να εξηγήσουμε πως λειτουργεί ο Χωροχρόνος.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει συνηθίσει να σκέφτεται με όρους αποστάσεων γιατί είναι μια πραγματικότητα που τον βολεύει εδώ στην μικρή σε σχέση με το σύμπαν Γη.

Οι αποστάσεις του αρκούν για να εξηγήσει αυτά που βλέπει. Αντίθετα ο χρόνος παίζει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο που περισσότερο τον βοηθάει να καταγραφεί και να κατηγοριοποιεί τις αναμνήσεις του.

Έξω στο σύμπαν όμως, όπου οι αποστάσεις είναι τόσο τεράστιες που ο εγκέφαλος δυσκολεύεται ακόμα και να τις υπολογίσει, ο χρόνος αποκτά διαστάσεις… αποστάσεων.

Δηλαδή, όταν κοιτάμε κάτι που έχει απόσταση 10 εκατομμύρια έτη φωτός από την Γη, δεν σημαίνει μόνο ότι το φως διανύει μία απόσταση για την οποία χρειάζεται δέκα εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στην Γη.

Σημαίνει ότι αυτό που θα αντικρίσουμε στο τηλεσκόπιό μας έχει ζήσει και εμφανιστεί…. δέκα εκατομμύρια χρόνια πριν!

Στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρώτη από τις φωτογραφίες του τηλεσκοπίου.

Σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα άλλες τέσσερις, σηματοδοτώντας την κανονική περίοδο λειτουργίας του Τζειμς Γουεμπ.

Η πρώτη εικόνα είναι μια ματιά στα βάθη του Σύμπαντος σε υπέρυθρο φως. Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο εστίασε σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723.

james-webb-deep-field

Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Κάποιοι είναι από τους πιο αμυδρούς που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, άρα τους βλέπουμε από μια εποχή που το Σύμπαν ήταν ακόμη «νεογέννητο».

Είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν. Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να συλλέξει το φως, μια απόδειξη του πόσο ισχυρό είναι.

Το Τζέιμς Γουέμπ εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τη Γη και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια.

Τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και ενεργοποιήθηκαν όλα τα εξαρτήματα, ενθουσιάζοντας τους αστρονόμους που λένε ότι το αξίας 10 δισ. δολαρίων τηλεσκόπιο λειτουργεί καλύτερα και από όσο περίμεναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις