Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Υπάρχουν 12 μαύρες κουκκίδες σε αυτή την οπτική ψευδαίσθηση – Μπορείτε να τις δείτε;


 Αυτή η εντυπωσιακή οπτική ψευδαίσθηση… βλάπτει τα μάτια και τον εγκέφαλό σας – μπορείτε να δείτε όλες τις κουκκίδες ταυτόχρονα;

Το περίεργο οπτικό παζλ θολώνει τους εγκεφάλους των ανθρώπων καθώς γίνεται viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για άλλη μια φορά. Η εικόνα δείχνει μια εικόνα διασύνδεσης ευθειών και διαγώνιων γραμμών που τέμνονται μεταξύ τους.

Εκεί που συναντώνται οι γραμμές, υπάρχει μια μαύρη κουκκίδα, υπάρχουν 12 συνολικά. Ωστόσο, λόγω μιας οπτικής ψευδαίσθησης, ο θεατής δεν μπορεί να δει και τις 12 ταυτόχρονα.

Ένας σχολιαστής στο Reddit έγραψε: «Χαχα, ωραία. Νομίζω όμως ότι κατάφερα να δω δύο ταυτόχρονα».

Ένας άλλος είπε: «Εντάξει, τώρα είμαι απογοητευμένος». Ένας τρίτος ισχυρίστηκε: «Δεν το καταλαβαίνω. Τα βλέπω όλα ταυτόχρονα».

Ο Derek Arnold, ειδικός στην όραση στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, είπε ότι το παζλ είναι πιθανό να φρικάρει τους ανθρώπους.

Η ψευδαίσθηση συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος μαντεύει τι συμβαίνει στην εικόνα καθώς κοιτάτε επίμονα μόνο ένα μέρος της.

Πώς λειτουργεί η οπτική ψευδαίσθηση

Οι τελείες τοποθετούνται στη διασταύρωση πολλών γκρίζων γραμμών. Όταν το μάτι βλέπει αυτή τη διασταύρωση στην περιφερειακή του όραση, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ενός μικρού, αχνού τετραγώνου.

“Αυτό μπορεί να εξουδετερώσει τη θολή μαύρη κουκκίδα που είναι στην πραγματικότητα, φυσικά εκεί”, πρόσθεσε ο Arnold.

Η οπτική ψευδαίσθηση δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Facebook από τον Ιάπωνα καθηγητή ψυχολογίας Akiyoshi Kitaoka πριν από μερικά χρόνια και βασίζεται σε ένα παρόμοιο παζλ από μια ακαδημαϊκή εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Perception το 2000.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις