Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

H Kύπρος προμηθεύεται το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας «Iron Dome» – H Λευκωσία «ξύπνησε» κάπως αργά «Έπεσαν» οι υπογραφές

 


Tο υπουργείο Άμυνας της Κύπρου σύναψε συμφωνία με το Ισραήλ για την αγορά του συστήματος αεράμυνας «Iron Dome», όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (19/08).

Η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί, αν και μέχρι στιγμής ούτε η Λευκωσία ούτε το Τελ Αβίβ την έχουν επιβεβαιώσει δημόσια αλλά η Κύπρος αποκτά ένα μεσαίου βεληνεκούς αντιαεροπορικό σύστημα που έλειπε από την αεράμυνά της (βασικά πολλά πράγματα λείπουν από την αεράμυνά της).

Ο διοικητής της κυπριακής Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Μάρτιο και τότε οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) επιβεβαίωσαν ότι «…ο στρατηγός θα λάβει μια ενημέρωση στα βόρεια σύνορα και θα επισκεφθεί το σύστημα αεράμυνας Iron Dome».

Η Κύπρος διαθέτει σήμερα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς (SHORAD) που παράγονται από την Northrop Grumman.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Λευκωσία εξακολουθεί να τα θεωρεί ως τα «καταλληλότερα» για την αντιμετώπιση των απειλών. Ωστόσο, οι κυπριακές δυνάμεις αεράμυνας ανησυχούν, επίσης, όλο και περισσότερο για τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των UAV Bayraktar.

Η Κυπριακή Εθνοφρουρά επέμεινε στην απόκτηση των ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων, επικαλούμενη τις «επιχειρησιακές απαιτήσεις» της.

Η ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία όπλων, Rafael, από την πλευρά της, διαφημίζει το «Iron Dome» ως ένα σύστημα «δοκιμασμένο στη μάχη με πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις», καθώς είναι ικανό να αντιμετωπίσει ρουκέτες, όλμους και βλήματα πυροβολικού, αλλά και «αεροσκάφη, ελικόπτερα και UAV σε πολύ μικρή απόσταση».

Αποτελείται από τρία μέρη: Το ραντάρ ανίχνευσης και παρακολούθησης, το σύστημα διαχείρισης μάχης και ελέγχου και μια συστοιχία πυραύλων.

Η εμβέλεια των πυραύλων του συστήματος είναι στα 70 χιλιόμετρα καλύπτοντας πλήρως στην περίπτωση της Κύπρου, μια ενδεχόμενη εχθρική ενέργεια από τα κατεχόμενα.

Βέβαια η απειλή για την Κύπρο θα ξεκινήσει πολύ πιο πέρα από τα κατεχόμενα και ο νοών νοείτω αλλά όλοι θυμόμαστε που κατέληξε η προσπάθεια της Λευκωσίας για απόκτηση αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς πριν από 25 χρόνια με τους ρωσικούς S-300 να μεταφέρονται στην Ελλαδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν την εξομάλυνση των σχέσεων και την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών τους, καθώς οι πρεσβευτές τους επέστρεψαν στο Τελ Αβίβ και στην Άγκυρα έπειτα από χρόνια εντάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις