Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Σαλμάν Ρούσντι: Σώθηκε ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων» στη Νέα Υόρκη – «HTAN σε λίμνη αίματος, αλλά είχε σφυγμό» Ο δράστης συνελήφθη - «Ένας αστυνομικός του έσωσε τη ζωή»


 Συγκλονιστικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα για τη δολοφονική επίθεση κατά του συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί, τον οποίο μαχαίρωσε άνδρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Να σημειωθεί πως εναντίον του είχε εκδοθεί φετφά από φανατικούς ισλαμιστές γιατί το έργο του θεωρεί ότι βλασφημεί την ισλαμική θρησκεία.

Ειδικότερα, ένας νέος άνδρας όρμησε πάνω στη σκηνή και μαχαίρωσε τον Ρουσντί πολλές φορές, μία από τις οποίες ήταν στο λαιμό.

Ο Ρουσντί μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο εν ζωή, αλλά δεν είναι για την ώρα σαφές σε τι κατάστασή είναι.

Η Ρίτα Λάντμαν, ενδοκρινολόγος, η οποία ήταν στο ακροατήριο και έσπευσε αμέσως στη σκηνή μετά τον τραυματισμό του συγγραφέα, είπε ότι ο Ρούστντι είχε πολλά τραύματα από μαχαίρι, μεταξύ των οποίων ένα στην δεξιά πλευρά του λαιμού του.

Το σώμα του πάνω στη σκηνή ήταν μέσα σε μια λίμνη αίματος, ήταν όμως εν ζωή και δεν του έκαναν ανάνηψη (CRP).

Ο κόσμος έλεγε «Έχει σφυγμό, έχει σφυγμό!», πρόσθεσε η Λάντμαν.

Πώς σημειώθηκε η επίθεση

Ο Ρουσντί θα μιλούσε την Παρασκευή σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Τσοτόκουα, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια από το Μπάφαλο, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που παρουσίαζαν του Ρουσντί. Η ανακοίνωση της αστυνομίας της Πολιτείας αναφέρει ότι ο δράστης μαχαίρωσε τον Ρουσντί στον λαιμό, ενώ επιτέθηκε και σε έναν άνδρα που θα συνομιλούσε με τον συγγραφέα.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ο δράστης, που ήταν μόνος, φορούσε μαύρη μάσκα. Αμέσως έγινε αντιληπτό ότι επιτέθηκαν κατά του συγγραφέα.

Ο συγγραφέας έπεσε κάτω ενώ ο δράστης ακινητοποιήθηκε, ενώ αμέσως μετά συνελήφθη. Φωτογραφία που κυκλοφόρησε λίγο μετά δείχνει έναν νέο άνδρα που απομακρύνεται με τη συνοδεία αστυνομικών.

Άγνωστα παραμένουν για την ώρα τα στοιχεία της ταυτότητας του δράστη.

Δέχονταν απειλές για τη ζωή του

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος δεχόταν επί χρόνια απειλές κατά της ζωής του μετά τη συγγραφή των «Σατανικών στίχων», δέχθηκε επίθεση στη σκηνή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο πρώην νικητής του βραβείου Booker μιλούσε εκείνη την ώρα σε εκδήλωση του ιδρύματος Chautauqua. Μάρτυρες λένε ότι είδαν έναν άνδρα να τρέχει στη σκηνή και είτε να χτυπάει είτε να μαχαιρώνει τον κ. Rushdie.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει τους παρευρισκόμενους να σπεύδουν στη σκηνή αμέσως μετά το περιστατικό.

Ο Α.Χομεϊνί είχε ζητήσει το κεφάλι του Σ.Ρουσντί και των εκδοτών του βιβλίου και καλούσε τους μουσουλμάνους σε όσους τον εντοπίζουν να τον σκοτώσουν αν δεν μπορούσαν οι ίδιοι.

Η στιγμή που μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει:

«Στις 12 Αυγούστου 2022, περίπου στις 11 πμ, ένας ύποπτος ανέβηκε τρέχοντας πάνω στη σκηνή και επιτέθηκε στον Σαλμάν Ρουσντί και σε έναν συνομιλητή. Ο Ρουσντί έχει ένα τραύμα στο λαιμό και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής. Η κατάστασή του δεν είναι ακόμη γνωστή».

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ είπε μετά την επίθεση στον Ρούσντι ότι «ένας αστυνομικός του έσωσε τη ζώη». Πρόσθεσε ότι ο συγγραφέας «έχει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις