Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ TOY ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ...

 


Δυστυχώς, σήμερα τα ξημερώματα ακυρώθηκε η εκτόξευση του πυραύλου ARTEMIS I από το ακρωτήριο Κανάβεραλ για την Σελήνη, λόγω μιας διαρροής υγροποιημένου υδρογόνου, η οποία προέκυψε, απορρυθμιζοντας την θερμοκρασία του τρίτου κινητήρα. Αυτό ουδεμία σημασίαν έχει, απλά η αποστολή ανεβλήθη για ολίγες ημέρες, με πιθανότερη ημερομηνία επαναληπτικής εκτόξευσης, αυτήν της δευτέρας Σεπτεμβρίου. Κυρίες και κύριοι, επιτέλους, η NASA ξαναγυρνά στην Σελήνη! Η επίσημη αιτιολογία για τις αποστολές ARTEMIS είναι η επίτευξη μιας μακρόπνοης ανθρώπινης παρουσίας σε Σεληνιακή βάση, η οποία θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2025. Αυτό θα αποτελέσει και το εφαλτήριο για τις συνακόλουθες επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη Άρη, σε περίπου 40 χρόνια. 


Τα ανωτέρω αποτελούν μόνο την... βιτρίνα! Τα ουσιώδη κίνητρα είναι (όπως πάντα) τα οικονομικά και έχουν να κάνουν με την μεταφορά (κυριολεκτική και... μεταφορική) μιας ολόκληρης ανθρώπινης κοινότητας... από την Γη στην Σελήνη! Αναφέρομαι κυρίως στην δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας για τις ανάγκες των αποστολών αλλά και το στήσιμο μιας καινούριας εμπορικής βιομηχανίας, που θα...μεταλαμπαδευθεί τα μαλα από τα ΜΜΕ. Για να μην λησμονούμε τις χορηγίες αλλά και τα (ήδη προπληρωμένα) συμβόλαια δισεκατομμυριούχων Κροίσων, οι οποίοι θα μεταφερθούν στην Σελήνη με τα οχήματα της NASA. Τα τελευταία 50 χρόνια η NASA έκανε... τσάρκες γύρω από τον πλανήτη μας δανείζοντας την τεχνολογία της, ούτως ώστε τα εν λόγω... φτωχοπαιδα να τεθούν σε τροχιά, κάνοντας μια πλήρη περιστροφή γύρω από την Γη. 


Οπς, συγγνώμη, ελησμονησα το σημαντικότερο. Τα σαΐνια της NASA αναζητούσαν εναγωνίως μετεωρίτες κι αστεροειδείς, πολύτιμα μέταλλα και σπάνια ορυκτά (χρυσός, τιτάνιο κλπ) για να τρώνε όλοι (οι τραπεζίτες) με χρυσά κουτάλια και να απομειωθεί το παγκόσμιο δημόσιο έλλειμμα! Εν τέλει, σε ποιους χρωστάει η ανθρωπότητα;; Μήπως στους... εξωγήινους;; Το σίγουρο είναι, ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες χρωστούν της... Μιχαλούς! Κατά συνέπεια, σε σχέση με τα προαναφερθέντα καραγκιοζιλίκια, οι αποστολές ARTEMIS αποτελούν μιαν όαση και ευελπιστώ να προωθήσουν, να εξελίξουν και να καθιερώσουν την ανθρώπινη παρουσία στο αφιλόξενο εξωγήινο περιβάλλον. Είθε, λίαν συντόμως να κατασκευαστεί διαστημικός σταθμός, καθώς και βάσεις ανεφοδιασμού, ούτως ώστε η Σελήνη να αποτελέσει το όχημα για την κατάκτηση του διαστήματος από τον άνθρωπο, με πρώτο σε σειρά ιεραρχίας τον πλανήτη Άρη! 


Πρωτίστως βεβαίως θα πρέπει να κατακτηθεί η ίδια η Σελήνη! Από ότι είδα, οι βάσεις των προσεδαφισεων των αποστολών ARTEMIS βρίσκονται σε "ήσυχες" περιοχές του Νοτίου Πόλου της Σελήνης. Κατά συνέπεια, ελπίζω να εξερευνηθεί η μορφολογία της, καθώς και να αποκαλυφθούν τα ουκ ολίγα μυστήρια του φυσικού (;) μας δορυφόρου, για τα οποία η ταπεινότητα μου έχει συγγράψει σειρά άρθρων, από το 2002! Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να μελετηθεί γιατί η γεωμορφολογια του φεγγαριού είναι σαν γάντι, που του γυρισαν... τα μέσα έξω, (τα βαρέα υλικά του πυρήνα είναι στην επιφάνεια και μέσα είναι κουφια, ενώ έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο) γιατί κατά τις αποστολές Απόλλων τα διαστημικά σκουπίδια που πέταξαν οι αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης δημιούργησαν κύματα, τα οποία κατά την κρούση τους με την Σεληνιακή επιφάνεια, αυτά ταξίδευαν με ταχύτητες ίδιες με αυτές που έχει ο ήχος όταν περνάει  μέσα από μέταλλο, γιατί τα Σεληνιακα πετρώματα είναι απείρως παλαιότερα των γήινων, τί είναι τα λεγόμενα TLP's, κλπ... 


Καλό θα είναι βέβαια οι αστροναύτες των αποστολών ARTEMIS να κάνουν και μια... περατσαδα από την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης (αν το κάνουν, εμένα να μου τρυπήσετε την μύτη) για να διαπιστωθεί γιατί η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζει τόσο έντονα βαρυτικά πεδία! Όπως και να χει, οι ημέτερες σπουδές του Αστροβιολογου, που έχω την τιμή να έχω κάνει, μου υπαγορεύουν να δώσω συγχαρητήρια στην NASA, η οποία έστω και καθυστερημένα επιστρέφει στην Σελήνη, τοποθετώντας την ανθρώπινη παρουσία στην διαστημική γειτονιά μας και προάγοντας την εξερεύνηση των...υδάτων του διαστήματος, καθώς και τους νόμους, από τους οποίους διέπονται. 

Τα σέβη μου.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΛΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις