Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Νέες συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν – Οι Αζέροι εισβάλουν ξανά και η Δύση κάνει πως δεν βλέπει - Οι Βρυξέλλες «δεν βλέπουν» εισβολή...


 Τρεις Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν καθώς οι Αζέροι προχώρησαν σε νέα εισβολή εντός της αρμενικής επικράτειας όπως ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους και όπλα μεγάλου διαμετρήματος στο ανατολικό τμήμα των συνόρων μας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, συμπληρώνοντας ότι η επίθεση «είχε ως αποτέλεσμα τρεις θανάτους από την αρμενική πλευρά».

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι τρεις Αρμένιοι σκοτώθηκαν «σε επίθεση κατά της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της δημοκρατίας της Αρμενίας».

«Η απόσυρση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα κατεχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν εδάφη της Αρμενίας και στις παραμεθόριες περιοχές είναι απόλυτη αναγκαιότητα», τόνισε.

Πολύνεκρες συγκρούσεις, με απολογισμό περίπου 300 θανάτους, ξέσπασαν στις 13 Σεπτεμβρίου στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για τις εχθροπραξίες που ήταν οι χειρότερες από τον πόλεμο του 2020.

Παρότι τις τελευταίες ημέρες η κρίση φάνηκε να εκτονώνεται, η κατάσταση στη μεθόριο των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών παραμένει τεταμένη.

Οι δύο χώρες βρίσκονται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε διένεξη για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ιστορικά κατοικούν Αρμένιοι αλλά αποτελούσε τμήμα του Αζερμπαϊτζάν τη σοβιετική εποχή.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (πάνω από 30.000 νεκροί) και το 2020 (6.500 νεκροί). Ωστόσο, η πρόσφατη ανάφλεξη δεν είχε επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά τμήματα του εδάφους της Αρμενίας.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι Αζέροι έχοντας «πάρει αέρα» από τη νίκη τους το 2020, πλέον επιχειρούν να εισβάλουν στην Αρμενία και να αποσπάσουν αρμενικά εδάφη.

Οι Αζέροι εκμεταλλεύονται την γεωπολιτική τους θέση και ότι η Δϋση τους χρειάζεται για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Φυσικά δεν είναι επαρκής αλλά αν διακοπεί και αυτή, στην ΕΕ θα πέσει «μαύρο δάκρυ».

Έτσι κανείς στις Βρυξέλλες δεν έχει τολμήσει να εκστομίσει την λέξη «εισβολή» και μιλούν για…. αμοιβαίες εχθροπραξίες.

Οι λέξεις χάνουν ή αποκτούν το νόημά τους ανάλογα με την…. γεωπολιτική συμπάθεια.

Πάντως οι Αρμένιοι έχοντας κατανοήσει ότι έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τους Αζέρους σε ότι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις σύναψαν μεγάλη στρατιωτική συμφωνία με την Ινδία για την προμήθεια σημαντικών οπλικών συστημάτων μεταξύ των οποίων και το ινδικό MLRS Pinaka.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις