Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Τζεφ Μπέζος: Πλήγμα για το διαστημικό πρόγραμμα της Blue Origin – Πρώτη αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου (photo/video)

 


Πλήγμα, από την πρώτη αποτυχημένη εκτόξευση, υπέστη το διαστημικό πρόγραμμα της Blue Origin, του ιδιοκτήτη της Amazon, Τζεφ Μπέζος, καθώς τυλίχθηκε στις φλόγες ο κινητήρας του πυραύλου ένα λεπτό μετά την εκτόξευσή του.

Η Blue Origin ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός ασφαλείας λειτούργησε όπως είναι προγραμματισμένος και η κάψουλα πληρώματος αποσπάστηκε και προσγειώθηκε με ασφάλεια. Αλλά η αμερικανική αρχή που επιβλέπει τους κανόνες του διαστημικού προγράμματος έδωσε εντολή να καθηλωθεί ο πύραυλος για να διενεργηθεί ενδελεχής έρευνα.

Όπως φαίνεται από τις εικόνες που μεταδόθηκαν, ο κινητήρας ανεφλέγη ένα λεπτό μετά την εκτόξευση του πυραύλου και η κάψουλα πληρώματος αποσπάστηκε από το πάνω μέρος, για να προσγειωθεί αργότερα στην έρημο του Τέξας με τη βοήθεια τριών αλεξιπτώτων.

Η αποστολή ήταν μη επανδρωμένη και περιείχε υλικό για δεκάδες πειράματα. Ωστόσο ο πύραυλος καθηλώθηκε διότι είναι ακριβώς το ίδιο σύστημα που θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων στα όρια του διαστήματος. Η εταιρία Blue Origin επισήμανε ότι «η κάψουλα του συστήματος διαφυγής λειτούργησε όπως έχει σχεδιαστεί» μετά το πρόβλημα στο σύστημα προώθησης του νέου πυραύλου τύπου Shepard.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία δείχνει την προσγείωση της κάψουλας ασφαλείας, αλλά είναι άγνωστη η τύχη του πυραύλου, που βρισκόταν σε ύψος περίπου 28.000 ποδών από τη Γη την ώρα που παρουσιάστηκε το πρόβλημα.

Ο σχολιαστής που περιέγραφε την εκτόξευση του πυραύλου σιώπησε όταν ανεφλέγη ο κινητήρας και αργότερα είπε: «Φαίνεται πως έχουμε κάποια ανωμαλία στην αποψινή πτήση. Αυτό δεν ήταν βάση του σχεδίου».

Η αμερικανική υπηρεσία ελέγχου αεροπλοΐας έδωσε εντολή για καθήλωση του πυραύλου μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας.

Αυτή ήταν η 23η εκτόξευση πυραύλου για λογαριασμό της εταιρίας του Τζεφ Μπέζος, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στην πρώτη επανδρωμένη πτήση της Blue Origin, τον περασμένο χρόνο.

Τριάντα ένας άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο ηθοποιός του Star Trek, Γουίλιαμ Σάτνερέχουν ταξιδέψει με τον πύραυλο της Blue Origin και η τελευταία πτήση έγινε τον περασμένο μήνα.

Ο χώρος του διαστημικού τουρισμού είναι μία δυναμική βιομηχανία στις ΗΠΑ, όπου ανταγωνίζονται η Blue Origin, του Τζεφ Μπέζος, η Virgin Galactic του Ρίτσαρτ Μπράνσον και η SpaceX, του Έλον Μασκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις