Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Cosmote, Vodafone: Άσχημα μαντάτα, έκτακτη απόφαση


 Cosmote Vodafone Wind Nova: Γιγαντώνεται η NOVA, η οποία ανακοίνωσε χθες, παρουσία ανώτατων στελεχών της μητρικής εταιρείας United Group, επενδύσεις 2 δισ. ευρώ έως το 2027. Σε δύσκολη θέση Cosmote και Vodafone.

Ποιο ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες η ΝΟVA σε Cosmote και Vodafone, η οποία έως το τέλος του έτους θα έχει απορροφήσει τη Wind;

Με την αρωγή της United Group επενδύει σε ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών στο 70% των Περιφερειών της Ελλάδας, καθώς “όποιος ελέγχει το δίκτυο, ελέγχει και την ποιότητα των υπηρεσιών, μη εξαρτώμενος από τρίτους”.

Ειδικότερα, η Victoriya Boklag, Δ.Σ. της United Group και ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Δ.Σ. της NOVA, υπό το “βλέμμα” του Νίκου Σταθόπουλου, Προέδρου Ευρώπης της BC Partners, ανακοίνωσαν επενδύσεις 2 δις ευρώ έως το 2027, στις οποίες ξεχωρίζει η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας.

Cosmote Vodafone Wind Nova: Έρχονται τρελές ταχύτητες!

Εκτός από την ανάπτυξη 22.000 χιλιομέτρων οπτικής ίνας νέας γενιάς (πολύ σύντομα οι συνδρομητές της NΟVA θα μπορούν να χρησιμοποιούν ταχύτητες 1 Gigabit μέσα από το λανσάρισμα νέων εμπορικών πακέτων), τα δυο ανώτατα στελέχη προανήγγειλαν περαιτέρω επενδύσεις στην κινητή τηλεφωνία (δίκτυο 5G) και στη συνδρομητική τηλεόραση (εμπλουτισμός περιεχόμενου, νέες παραγωγές σε συνεργασία με ελληνικά κανάλια).

“Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για τη United Group. Το έχουμε αποδείξει με την επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει.

Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας, με την πρόσθετη επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που ανακοινώνουμε. Η Ελλάδα έχει προοπτικές, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες”, σχολίασε, μεταξύ άλλων, η Victoriya Boklag, Δ.Σ. της United Group, αφού πρώτα έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των επενδύσεων της United Group σε NOVA και WIND.

“Η Nova παρέχει πλέον επιλογές στους Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις, μετά από πολλές δεκαετίες. Στο πλαίσιο ενός επενδυτικού πλάνου που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, δημιουργούμε ψηφιακές υποδομές 10 Gigabit.

Σύντομα θα προσφέρουμε στους συνδρομητές μας, ταχύτητες έως 1 Gigabit, συμπληρώνοντας έτσι το πρόσφατο λανσάρισμα της πλατφόρμας EON και τη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου 5G”, ανέφερε, από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Δ.Σ. της Nova, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού, για πρώτη φορά θα υπάρξει ανταγωνισμός στις υποδομές”.

Cosmote Vodafone Wind Nova: Η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, τα δυο στελέχη ανέφεραν ότι θα υπάρξουν εκταμιεύσεις από ίδια κεφάλαια και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ήδη, η Hellenic Open Fiber (HOF), θυγατρική της NOVA, έχει κάνει γνωστό ότι πρόκειται να αντλήσει κεφάλαια 80 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 100 εκατ. σε δίκτυα νέας γενιάς.

Σχετικά με το εναέριο δίκτυο οπτικών ινών που θα δημιουργήσει η ΔΕΗ, ο Δ.Σ. της NOVA ανέφερε ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει συμφωνία συνεργασίας, κάτι το οποίο ενδέχεται να εξεταστεί στη συνέχεια.

Ακόμη, δεν έλειψαν οι αιχμές του κ. Γεωργιόπουλου προς την ΕΕΤΤ σχετικά με παλαιότερες αποφάσεις, εάν και – όπως σημείωσε – το τελευταίο διάστημα “αρκετά κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση”.

Τέλος, σχετικά με τη συνδρομητική τηλεόραση, ο Δ.Σ. της NOVA χαρακτήρισε μεγάλη “πληγή” την πειρατεία, εκτιμώντας ότι οι συνδέσεις δύναται να ξεπερνούν τις 900.000, ενώ από την πλευρά της η Δ.Σ. της United Group σχολίασε ότι “δεν υπάρχει συμφωνία για την εξαγορά του Alpha, υπάρχουν συνεργασίες για παραγωγές και μελλοντικά θα υπάρξει παραγωγή περιεχομένου”.

Σημειώνεται ότι, πριν από την συνέντευξη Τύπου της NOVA, προηγήθηκε συνάντηση της United Group και της NOVA με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανακοίνωση του νέου επενδυτικού προγράμματος.

Η “αντεπίθεση” της NOVA

Εκδήλωση με τίτλο “Το Ψηφιακό Μέλλον είναι Εδώ” διεξάγει η NOVA την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, με κεντρικούς ομιλητές την CEO της United Group, Victoriya Boklag και τον CEO της NOVA, Παναγιώτη Γεωργιόπουλο.

Η κα Boklag, η οποία βρίσκεται στην εταιρεία από την ίδρυσή της, διορίστηκε CEO της United Group το 2018, διατηρώντας παράλληλα τη θέση της Αντιπροέδρου Μάρκετινγκ και Μedia από το 2013.

Εκτός απροόπτου, αναμένονται ανακοινώσεις για το επενδυτικό και επιχειρησιακό πλάνο της “νέας” NOVA, η οποία έως το τέλος του έτους θα έχει συγχωνευτεί με τη Wind, αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα πίσω από OTE – COSMOTE.

Η NOVA και η Wind έχουν ξεχωριστή “βαρύτητα” για την United Group, η οποία διαθέτει παρουσία σε αρκετές χώρες και συγκεκριμένα, σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι δυο ελληνικές θυγατρικές συνεισέφεραν το 31% των συνολικών εσόδων και το 26% των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών μετά τις μισθώσεις (EBITDAal).

Ειδικότερα, η Wind Hellas, η οποία εξαγοράστηκε από την United Group στις αρχές του έτους, σημείωσε έσοδα 282,5 εκατ. ευρώ και ARPU (μέσο έσοδο ανά συνδρομητή) 23,5 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα, η Wind στα τέλη Ιουνίου διέθετε 3,6 εκατ. συνδρομητές, αντικατοπτρίζοντας το 22% των εσόδων και το 18% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μετά από μισθώσεις (EBITDAAL).

Το αξιοσημείωτο με τη Wind είναι ότι, σε επίπεδο εσόδων, αποτελούν, μαζί με την Vivacom, τις πιο σημαντικές εταιρείες, ενώ σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, τη δεύτερη πιο σημαντική.

Αντίστοιχα, η NOVA, την οποία εξαγόρασε η United Group το 2020, παρουσίασε μείωση εσόδων 3%, τα οποία ανήλθαν στα 118,8 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παρήγαγε το 9% των ενοποιημένων εσόδων και το 8% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μετά από μισθώσεις (EBITDAAL) της United Group.

Συνεχίζει τις εξαγορές η United Group, τα πρόσφατα αποκτήματα

Η United Group, η οποία ανήκει στον επενδυτικό όμιλο της BC Partners, έχει πραγματοποιήσει, από το 2020, 27 εξαγορές / επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των media.

Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε την απόκτηση του 100% της Ascanius Media από το Σεράγεβο, του 100% της Ascanius Media από τη Λιουμπλιάνα, του 50% της AM Komunikacije από τη Λιουμπλιάνα και του 50% της ADEBA Investment Limited Cyprus.

Συνολικά και όπως αναφέρει η United Group, μέσω των θυγατρικών της, 8,2 εκατ. νοικοκυριά παρακολουθούν κανάλια εταιρειών της United Group, πάνω από 4,53 εκατ. νοικοκυριά χρησιμοποιούν ευρυζωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και περισσότεροι από 6,96 εκατ. συνδρομητές χρησιμοποιούν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασε αύξηση εσόδων 39% (1.267,6 εκατ. ευρώ έναντι 910,9 εκατ. ευρώ) και λειτουργικών κερδών μετά τις μισθώσεις (EBITDAal) 29% (444,9 εκατ. έναντι 343,9 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των εσόδων οφείλεται στις εξαγορές της Wind και της Optima Telekom.

Από την άλλη πλευρά, οι ζημιές (πριν από τους φόρους) διευρύνθηκαν στα 62 εκατ. ευρώ έναντι 7,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 και οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 70,9 εκατ. ευρώ έναντι 15,7 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις