Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Μοιράζουν λεφτά e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ μέχρι 16 Σεπτεμβρίου – Ποιοι δικαιούνται


 e-ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου οι πληρωμές της εβδομάδας στην Ελλάδα. Ποιοι θα δουν χρήματα στο λογαριασμό;

Από σήμερα έως 16 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι προγραμματισμένες πληρωμές από e-ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ.

Συνολικά αναμένεται να καταβληθούν 59 εκ. ευρώ σε περίπου 60.000 δικαιούχους.

Δείτε αναλυτικά τα ποσά και το που θα μοιραστούν…

e-ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ: Τα χρήματα της εβδομάδας

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

15,6 εκατ. ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

202.754 ευρώ σε 215 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

15 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

18 εκατ. ευρώ σε 14.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

9 εκατ. ευρώ σε 6.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

1,5 εκατ. ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

ΕΦΚΑ: Δίνει αναδρομικά 11 μηνών για τις επικουρικές

Αναδρομικά 11 μηνών στις επικουρικές συντάξεις θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ εκτελώντας αποφάσεις Πρωτοδικείων, χωρίς να ασκεί έφεση ή να τις αναπέμπει σε ανώτερο δικαστήριο.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η πληρωμή των αναδρομικών χωρίς έφεση ή αναίρεση μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για 370.000 συνταξιούχους με εκκρεμείς δίκες, που διεκδικούν αναδρομικά και πάνω από 3.000 ευρώ.

Για να κλείσει, ωστόσο, οριστικά το ζήτημα είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί μια πάγια ρύθμιση που θα δίνει τα αναδρομικά σε όσους έχουν εκκρεμείς δίκες χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια, μια που όσοι άσκησαν προσφυγές έως τον Ιούλιο του 2020 (σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας) δικαιούνται να πάρουν πίσω τις περικοπές επικουρικών και δώρων για 11 μήνες.

Πρέπει να βρει λύση η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύση για να μην περιμένουν άλλο τα αναδρομικά όσοι έχουν εκκρεμείς δίκες, αλλά και να καταβάλει τα αναδρομικά και σε άλλους 600.000 συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια περιμένοντας να πάρουν πίσω τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για τις επικουρικές τους συντάξεις.

Η τακτική αυτή φαίνεται να αλλάζει και τελικά ο ΕΦΚΑ σε πολλές από τις υποθέσεις που κερδίζονται πρωτόδικα για τα αναδρομικά αποφασίζει να πληρώσει τα ποσά στους συνταξιούχους.

Απόδειξη της αλλαγής στάσης ή της ηπιότερης αντιμετώπισης από πλευράς ΕΦΚΑ των δικών που εκκρεμούν για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι ότι σε δύο πρόσφατες αποφάσεις το Ταμείο, ακολουθώντας τη γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής του νομικού του συμβούλου, αποφάσισε να καταβάλει επιδικασθέντα αναδρομικά με οριστικές πρωτόδικες αποφάσεις και χωρίς να προβεί σε άλλη ενέργεια.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του νομικού συμβούλου του ΕΦΚΑ που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος», στη μια υπόθεση αποφασίστηκε να μην ασκηθεί έφεση από τον ΕΦΚΑ, ούτε αναπομπή σε άλλο δικαστήριο κατά πρωτόδικης απόφασης που δικαίωσε 20 συνταξιούχους της ΔΕΗ με αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις και με τόκους για τις επιστροφές που είχαν πληρωθεί στις κύριες συντάξεις.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά μαζική αγωγή από συνταξιούχους της ΑΤΕ για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων με ποσά επιστροφών πάνω από 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρ’ ότι το ποσό είναι πάνω από 3.000 ευρώ, ο ΕΦΚΑ δεν θα ασκήσει έφεση και θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Πρωτοδικείου επιστρέφοντας τα ποσά στους συνταξιούχους

Ποια είναι τα σημαντικά σημεία

Σε άλλο σημείο, η τριμελής επιτροπή, εξηγώντας την απόφασή της να μην ασκηθούν ένδικα μέσα από τον ΕΦΚΑ, αναφέρει:

  • Πρώτον, ότι κανένα ποσό δεν υπερβαίνει τα 1.867 ευρώ και «υπολείπεται του ποσού του εκκκλητού», καθώς είναι κάτω από τις 3.000 ευρώ και δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί έφεση.
  • Δεύτερον, ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι οριστική και όχι προδικαστική, ώστε να λείπουν τα ακριβή ποσά των αναδρομικών.
  • Τρίτον, ότι η απόφαση δεν υπόκειται σε αίτηση αναίρεσης και δεν συντρέχουν λόγοι για κατ’ εξαίρεση άσκησή της, ούτε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 2, ν. 3900/2010 (αναπομπής στο ΣτΕ για πιλοτική δίκη).

Σημειώνεται πως το «κλειδί» για να βγουν γρήγορα οι πληρωμές με τις πρωτόδικες αποφάσεις είναι να έχουν οι αγωγές τα ακριβή ποσά των μηνιαίων περικοπών, ώστε να μη χρειάζεται τα δικαστήρια να βγάζουν προδικαστικές αποφάσεις.

Υπολογίζεται ότι περίπου 300 εισηγητές θα ασχολούνται αποκλειστικά με την έκδοση επικουρικών συντάξεων έναντι 100 που είναι σήμερα. Για την ταχύτερη έκδοση των επικουρικών συντάξεων στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας είναι και η θεσμοθέτηση της δυνατότητας έκδοσής τους από τους πιστοποιημένους λογιστές φοροτεχνικούς και δικηγόρους, οι οποίοι ήδη απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων.

Ο e-ΕΦΚΑ για την ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφάπαξ προχωράει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του (https://www.efka.gov.gr) στην παράλληλη έκδοση της κύριας σύνταξης μαζί με την επικουρική και το εφάπαξ.

Κατά τα «Νέα», ο σχεδιασμός αφορά στην εκκαθάριση περισσότερων από 126.700 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης έως το τέλος Μαρτίου 2023 και 13.724 εφάπαξ έως το τέλος του έτους. Τονίζεται ότι οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης γίνονται πλέον μόνο ψηφιακά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, βάσει της πρόσφατης νομοθετικής παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία fast track έκδοσης συντάξεων ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Ετσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Όσον αφορά τα εφάπαξ, ο ΕΦΚΑ έχει προγραμματίσει την καταβολή του συνόλου των εφάπαξ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος, εκκρεμούσαν 13.724 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 5.747 ήταν ληξιπρόθεσμες με το συνολικό εκτιμώμενο ποσό να ανέρχεται σε περίπου 208 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών οι 6.441 αιτήσεις (2.913 ληξιπρόθεσμες) αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους και οι 7.286 τον δημόσιο τομέα (2.834 ληξιπρόθεσμες).

e-ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ: Τι ισχύει σύμφωνα με τον νόμο

Σύμφωνα με τον νόμο πλέον, τα νέα εφάπαξ θα πρέπει να εκδίδονται σε διάστημα 6 μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Το εφάπαξ υπολογίζεται με διπλό τρόπο για όσους βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2022. Ειδικότερα, ένας υπάλληλος που το τρέχον έτος κλείνει 36 χρόνια εργασίας θα λάβει εφάπαξ για τα 28 χρόνια με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού και για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, από το 2014 και μετά, θα έχει άτοκη επιστροφή εισφορών.

Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, καθώς με τον νόμο 4387/2016, οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα Ταμεία Πρόνοιας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Τονίζεται ότι το υπό κατάθεση μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της μη ανταποδοτικής ειδικής εισφοράς 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των ΝΠΙΔ (συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών και των θυγατρικών επιχειρήσεων των τραπεζών ή των συνδεδεμένων με αυτές εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις τράπεζες), η οποία θεσπίστηκε το 2011 για τη στήριξη της βιωσιμότητας του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το Ταμείο είναι πλέον βιώσιμο και δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της ειδικής εισφοράς, η οποία καταργείται. Σημειώνεται ότι με τη διάταξη αυτή δεν επηρεάζονται τα σχετικά εφάπαξ, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους των Μετοχικών Ταμείων η αντίστοιχη ανταποδοτική εισφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις