Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Σάλος με την Elpedison – Καταγγελία για την εταιρεία


Elpedison: Επίσημη καταγγελία για την γνωστή εταιρεία για επανασύνδεση ρεύματος σε συμβασιούχο καθαρίστρια. Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Elpedison για την επανασύνδεση ρεύματος σε συμβασιούχο καθαρίστρια θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΕ Θριάσιο.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «απελευθέρωση της ενέργειας» (με τις ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ και το «χρηματιστήριο ενέργειας») και την «πράσινη μετάβαση», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Elpedison: Τι αναφέρει η ανακοίνωση 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Elpedison για την επανασύνδεση ρεύματος σε συμβασιούχο καθαρίστρια θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΕ Θριάσιο, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου Η στις 7 μ.μ. στα γραφεία ELPEDISON (Αμαρουσίου Χαλανδρίου 18-20, Μαρούσι ) – Αναχώρηση πούλμαν στις 6 μ.μ.. από Δημοτικό Πάρκινγκ Ελευσίνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της ELPEDISON να «κόψει το ρεύμα» στην οικία συμβασιούχου καθαρίστριας του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με ανήλικο παιδί με χρόνιο πρόβλημα υγείας, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για διακανονισμό της οφειλής.

ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ που ολοένα περισσότερες λαϊκές οικογένειες μένουν χωρίς ρεύμα, ή χωρίς πετρέλαιο, την ίδια περίοδο, που οι ενεργειακοί όμιλοι θησαυρίζουν (στο 1ο εξάμηνο 2022: 872 εκατ. ευρώ τα κέρδη των ΕΛΠΕ – αύξηση κατά 323% από πέρυσι – και 685 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Motor Oil – αύξηση 465% από πέρυσι) ενώ και τα κρατικά έσοδα από το ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ξεπέρασαν τα 15,7 δις ευρώ το 1ο επτάμηνο 2022..

Ακόμη πιο προκλητικό είναι για εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής του ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ – όπου κυριολεκτικά ζούμε «κάτω από τα φουγάρα» των ΕΛΠΕ – να «ματώνουμε» για να ανταπεξέλθουμε στις συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «απελευθέρωση της ενέργειας» (με τις ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ και το «χρηματιστήριο ενέργειας») και την «πράσινη μετάβαση»..

Συνεχίζει η ανακοίνωση για την Elpedison

Η εγκατάλειψη του εγχώριου λιγνίτη και η επιλογή του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου ως βασικού καυσίμου ξεκίνησε το 2011 και συνεχίσθηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επέβαλε πρώτη τέλη ρύπων στο λιγνίτη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας και έκλεισε λιγνιτικές μονάδες τον Ιούνιο 2019, ενώ όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν φόρους στα καύσιμα.

Γι΄αυτό είναι ιδιαίτερα προκλητική είναι η προσπάθεια να αποδοθεί η εκτόξευση των τιμών στην Ενέργεια αποκλειστικά ως συνέπεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Στον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εντείνει την εμπλοκή της Ελλάδας για να εξασφαλίσει «μερίδιο από τη λεία» των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ελληνική άρχουσα τάξη.

Η επιτάχυνση της “απεξάρτησης” από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αντικατάσταση του από το ακριβότερο αμερικάνικο υγροποιημένο αέριο, προμηνύουν ενεργειακή φτώχεια διάρκειας για τις λαϊκές οικογένειες ενώ υπηρετούν την κερδοφορία των Ελλήνων εφοπλιστών και τα σχέδια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της άρχουσας τάξης της Ελλάδας ως “πύλη εισόδου” για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ταυτόχρονα, μας «κοροϊδεύουν κατάμουτρα» όσοι καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες ότι δήθεν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει «συντονισμένη πανευρωπαϊκή λύση» στην ενεργειακή φτώχεια.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, στο Ευρωκοινοβούλιο θα συζητηθεί προτεινόμενη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση της φορολογίας στο φυσικό αέριο κατά 350% για το 2023 και 500% έως το 2033, για «αυτόματη τιμαριθμική αύξηση» στη φορολογία του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές για ναυτιλιακούς, αεροπορικούς και άλλους «ενεργειοβόρους» επιχειρηματικούς ομίλους.

Απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας για να εξασφαλισθεί φθηνό ρεύμα και καύσιμα.

Για να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας μας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Επιδότηση Ρεύματος: Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο περιέχει διάφορα σενάρια. Ειδικότερα:

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι οι ενισχύσεις με τις σημερινές τιμές, θα καταβάλλονται στο σύνολό τους, μόνο για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή 400 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τα νοικοκυριά με υψηλότερςες καταναλώσεις η επιδότηση θα είναι μειωμένη κλιμακωτά έως τις 2.000 κιλοβατώρες και μηδενική για τις υψηλότερες καταναλώσεις.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατά 100% επιδότηση των καταναλώσεων έως 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τις καταναλώσεις από 300 έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα, οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές και μειούμενες όσο αυξάνεται η κατανάλωση και δεν υπάρχει επιδότηση για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατώρων τον μήνα ή 2.000 το τετράμηνο.

Το τρίτο σενάριο, προβλέπει τη συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά μόνο για τα νοικοκυριά που κάνουν εξοικονόμηση κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδοτούνται τα νοικοκυριά, οι καταναλώσεις των οποίων είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά ποσοστό 10-20%.

Παράδειγμα, νοικοκυριό που κατανάλωσε το τελευταίο τετράμηνο του 2021, 1.700 κιλοβατώρες και φέτος την ίδια περίοδο θα καταναλώσει 1.400 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί.

Επιδότηση ρεύματος: Προσοχή για τα νοικοκυριά…

Αν καταναλώσει φέτος τις ίδιες κιλοβατώρες ή περισσότερες, θα μείνει εκτός επιδότησης.

Το τρίτο σχέδιο εξετάζεται να εφαρμοστεί χωρίς όριο κατανάλωσης, δηλαδή θα αφορά όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το ύψος των καταναλώσεων. Έτσι, η επιδότηση θα παραμείνει οριζόντια, αλλά μόνο για όσους κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος.

Τα μέτρα αυτά πάντως, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλημα σε χιλιάδες νοικοκυριά, που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση.

Την τελευταία δεκαετία σε πολλές πολυκατοικίες έχουν πάψει να λειτουργούν οι καυστήρες πετρελαίου και οι ένοικοι θερμαίνονται με ηλεκτρικά σώματα ή αιρκοντίσιον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις