Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Κλιμακώνει η Τουρκία: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Έλληνας πρέσβης για τα «τεθωρακισμένα στα νησιά» – HXHPH απάντηση της Αθήνας

 


“Ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε να βάλει τέλος στις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς” σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Τουρκίας

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία, καθώς το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και του επέδωσε διάβημα, για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» σε ελληνικά νησιά.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο: “Ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε να βάλει τέλος στις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς” τονίζει από πλευράς του και το CNN Turk.

Στη Hurriyet γίνεται λόγος για “σκανδαλώδη αποστολή” τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων, που δώρισαν οι ΗΠΑ, στη Λέσβο και τη Σάμο, “τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς“.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από δύο ελληνικά νησιά, τη Λέσβο και τη Σάμο που τραβήχτηκαν από τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη κατά τη διάρκεια των πολλών υπερπτήσεων στο Αιγαίο.

 



Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες που δημοσιεύει η Yeni Safak όπως και σχεδόν το σύνολο του τουρκικού Τύπου φέρεται να τραβήχτηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου και να δείχνουν ελληνικά αρματαγωγά να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σε Λέσβο και Σάμο.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι 23 άρματα μάχης αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και 18 στη Σάμο και μάλιστα πως είναι ιδίου τύπου με τα άρματα που πριν από λίγες εβδομάδες έφεραν οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

«Η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις»

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις