Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Kρεμλίνο: Δηλώνει έτοιμο για «εποικοδομητικές» σχέσεις με τη Pώμη

 


Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ανοιχτό σε «εποικοδομητικές» σχέσεις με την Ιταλία μετά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.

«Είμαστε έτοιμοι να χαιρετίσουμε κάθε πολιτική δύναμη ικανή να ξεπεράσει την επικρατούσα τάση που είναι γεμάτη μίσος προς τη χώρα μας (…) και να είμαστε πιο εποικοδομητικοί στις σχέσεις με τη χώρα μας», τόνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτηση που δέχθηκε για τη νίκη του κόμματος της Μελόνι.

Αν και η ίδια η Μελόνι έχει ταχθεί κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο οι εταίροι της Μερλουσκόνι και Σαλβίνι τάσσονται υπέρ του Κρεμλίνου.

 

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, ότι μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να προσπαθήσει να αναλάβει διαμεσολάβηση με τον Πούτιν.

«Ο στόχος, φυσικά, είναι να μπει ένα τέλος στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας», πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε».

«Στην φάση αυτή, δεν βλέπω να υπάρχει καμία οικονομική απώλεια για τον Πούτιν. Πιστεύω ότι είναι σε θέση να αντέξει τις κυρώσεις και την υιοθέτηση του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά στηρίζω την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Ιταλός μεγιστάνας και πρώην πρωθυπουργός.

Οι ΗΠΑ «ανυπομονούν» συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση ιδίως για τον «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσμένουν να συνεργαστούν με την νέα ιταλική κυβέρνηση μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα ενθαρρύνει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ιταλική κυβέρνηση για τους κοινούς μας στόχους: την υποστήριξη μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Ουκρανίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος», έγραψε ο Μπλίνκεν στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η Ιταλία είναι ένας ζωτικής σημασίας σύμμαχος, μια ισχυρή δημοκρατία και ένας πολύτιμος εταίρος», είπε.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να θέσει την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής.

Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia, FdI) υπό την Τζόρτζια Μελόνι επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, όπου για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα μεταφασιστικό κόμμα οδεύει να κυβερνήσει τη χώρα.

Μακρόν: Ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας Γαλλίας- Ιταλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ιταλία, ότι ήταν μια «δημοκρατική επιλογή» τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας της Γαλλίας και της Ιταλίας.

«Ο ιταλικός λαός έκανε μια δημοκρατική και κυρίαρχη επιλογή. Την σεβόμαστε», ανέφερε σε δήλωση που απέστειλε το Ελιζέ. «Ως γείτονες και φίλοι, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις