Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

NEO επίδομα ανάσα: Ποιοι παίρνουν 300 ευρώ

 


Επίδομα: Με χαμόγελα μπαίνει το φθινόπωρο για 200.000 δικαιούχους με την Κυβέρνηση να προτίθεται να καταβάλλει άμεσα το ποσό των 300 ευρώ.

Επίδομα: Άμεση καταβολή 300 ευρώ δίνει οικονομική ανάσα σε 200.000 δικαιούχους. Η οικονομική ενίσχυση αφορά τους συνολικά 250.000 αγρότες με το συνολικό ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής θα επιδοτηθούν για την αγορά λιπασμάτων.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κατ’ επάγγελμα γεωργών και κτηνοτρόφων αλλάζει κάθε χρόνο. Φέτος σε 300.000 υπολογίζονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Γύρω στους 200.000 υπολογίζονται οι κατ’ επάγγελμα γεωργοί, άρα αν μοιραστούν τα 60 εκατ. ευρώ τους αντιστοιχεί ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ.

Επίδομα: Οικονομική ενίσχυση και για τους κτηνοτρόφους

Με 89 εκατ. ευρώ, ενισχύονται 50.000 κτηνοτρόφοι, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές. Όπως επισημαίνουν οι αγρότες τα 89 εκ. ευρώ για ζωοτροφές στην κτηνοτροφία σημαίνουν 4-5€/ζώο.

Αναφορικά με την επιδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, πρόκειται για το γνωστό μέτρο στήριξης που αναμένεται εδώ και αρκετούς μήνες και έχει να κάνει με την ανακατονομή των κονδυλίων της ΚΑΠ (μέτρο 21), με περίπου 70 εκατ. να προέρχονται από τα κοινοτικά ταμεία και τα υπόλοιπα 19 εκατ. να προκύπτουν από την εθνική συμμετοχή.

Η απόφαση για τις συγκεκριμένες ενισχύσεις έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, τονίζουν εκπρόσωποι των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων.

Σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα, σημειώνουν, θα έπρεπε η βοήθεια αυτή να έχει ήδη χορηγηθεί στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου ενώ σε ότι αφορά τους κτηνοτρόφους θα έπρεπε από η ενίσχυση να είχε δοθεί από πέρυσι.

Επίδομα: «Ψίχουλα» τα μέτρα λένε αγρότες και κτηνοτρόφοι

«Ψίχουλα» χαρακτηρίζουν όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο οι αγρότες όσο και οι εργαζόμενοι, μέσω καταγγελιών τους στη «ΝΚ». Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζητούν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τη μια και ταυτόχρονα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής από την άλλη.

Οι συνδικαλιστές των εργαζομένων – τόσο του ΕΚΗ όσο και του ΠΑΜΕ – συμφωνούν ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται στη χώρα μας η κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κάτι που θα έπρεπε να αφήνεται αποκλειστικά και μόνο στις διαπραγματεύσεις των εργοδοτικών και των εργασιακών φορέων, και μάλιστα η ΓΣΕΕ προχωράει άμεσα σε πανελλαδική-πανεργατική απεργία για να καταγγείλει την κυβέρνηση για εμπαιγμό!

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη ότι «θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές», το σχόλιο είναι ότι πρόκειται για «ψίχουλα»…

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, «όλα μαζί τα χρήματα που ανακοίνωσε για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι 150 εκατομμύρια ευρώ.

Και συνέχισε τονίζοντας: «Τα μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή στον πρωτογενή τομέα δε λύνονται με τέτοιου είδους αναγγελίες. Τα μεγάλα προβλήματα σήμερα είναι το ενεργειακό, το εργασιακό, το κόστος παραγωγής κ.λπ.

Και σε ό,τι αφορά την έλλειψη εργατών γης, θα σας πω ότι την τύχη των πορτοκαλιών στην Αργολίδα παθαίνουμε τώρα στα σταφύλια και στα κηπευτικά. Και θα το πάθουμε αύριο στις ελιές. Δεν υπάρχουν εργάτες γης και τα μεροκάματα που αυτή τη στιγμή ισχύουν είναι απαγορευτικά»…

Επίδομα: «Κρατάμε μικρό καλάθι»

“Μικρό καλάθι” όμως κρατούν και οι κτηνοτρόφοι. Όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, «τα χρήματα αυτά, δυστυχώς, δε θα βοηθήσουν τόσο πολύ τον πρωτογενή τομέα.

Πρέπει να δοθούν κι άλλα χρήματα και να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως η παρέμβαση της κυβέρνησης για να μειωθεί το κόστος στις ζωοτροφές»…

Όσο για τους αγρότες, τα 60 εκατομμύρια ευρώ δε θα δοθούν σε όλους, αλλά μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. «Εξαιρείται έτσι ο περισσότερος κόσμος, αφού οι περισσότεροι είναι ετεροεπαγγελματίες αγρότες.

Βέβαια, αυτό έχει κάποια λογική. Διότι ένας ετεροεπαγγελματίας μπορεί να διαθέσει ένα ποσό από την άλλη του δουλειά για να αγοράσει γεωργικά εφόδια. Όμως, ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης περιμένει μόνο από την παραγωγή του και δεν έχει διέξοδο από αλλού».

Επίδομα: «“Ψίχουλα” από αυτά που μας κλέβουν»

Ως “ψίχουλα” και μέρος από αυτά «που κλέβουν κάθε μέρα από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους» χαρακτήρισε τα μέτρα Μητσοτάκη για τον εργασιακό τομέα και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

«Είναι απαράδεκτο, από την άλλη, να κανονίζει η κυβέρνηση ποιος θα είναι ο κατώτατος μισθός και να εφαρμόζει ακόμη μέχρι σήμερα μνημονιακούς νόμους του 2012.

Και από την άλλη, να πούμε ότι αυτή τη στιγμή ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και με αυτή την περιβόητη αύξηση που λέει ο πρωθυπουργός, είναι στα επίπεδα του 2010, όταν ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%»!

Ο Γιάννης Γωνιανάκης συνέχισε λέγοντας πως «ως ΠΑΜΕ καλούμε τα σωματεία να υπογράψουν κλαδικές-συλλογικές συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις.

Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μισθούς των 723 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Και παράλληλα, ένα 60% των εργαζομένων να εργάζεται με μερική απασχόληση, δηλαδή να παίρνει κάτω από 400 ευρώ μικτά»…

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

«Σε καμία περίπτωση δε μας ικανοποιούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού», ανέφερε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Μπορεί να μιλάει για την αύξηση του ελάχιστου μισθού, αλλά η αύξηση στον κατώτατο μισθό αφορά μόνο σε ένα 15% των εργαζομένων της χώρας.

Γιατί το υπόλοιπο ποσοστό αφορά στις κλαδικές συμβάσεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξησης στους μισθούς.

Επομένως, καταλαβαίνετε πως, αν η κατάσταση αυτή συνδυαστεί με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια τη γενικότερη, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους εργαζόμενους της χώρας»…

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο συνδικαλιστής, μεθαύριο Πέμπτη στην Αθήνα συνεδριάζει η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ, με πρόταση την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας, ως απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

«Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε μέτρα ουσίας. Θέλουμε ελεύθερες διαβουλεύσεις, θέλουμε προστασία των κλαδικών-συλλογικών συμβάσεων εργασίας και πραγματικά μέτρα που να καταπολεμούν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό».

Πληρωμή σε ζωοτροφές πάμε για Νοέμβριο

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι η πληρωμή αναμένεται να γίνει γύρω στο Νοέμβριο. Δεν έδωσε όμως η κυβέρνηση κάποια διευκρίνηση αν θα δοθεί σε χοιροτρόφους. Επίσης αν θα καταβληθεί σε αγελαδοτρόφους κρεατοπαραγωγής και παχυντές.

Πάντως το τελικό ποσό που ανακοινώθηκε είναι μειωμένο σε σχέση με όσα είχαν εξαγγελθεί κατά το προηγούμενο διάστημα. Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ενστάσεων από την πλευρά των κτηνοτρόφων.

Τα στοιχεία από το ΟΣΔΕ δείχνουν ότι η χώρα μας έχει:
Εκτροφές με πρόβατα: 86.030
Εκτροφές με αίγες: 64.049
Εκτροφές με βοοειδή: 14.700

Η ενίσχυση είπανε ότι θα καταβληθεί σε 50.000 εκτροφές. Αυτό σημαίνει ότι πολλές εκτροφές θα μείνουν εκτός ενίσχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις