Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Συναγερμός σε ΔΕΛΤΑ, NOYNOY, OΛΥΜΠΟ, MEBΓΑΛ – Η ξαφνική απόφαση

 


Γαλακτοκομικά: Αυξήσεις με αναδρομική ισχύ από 1η Σεπτέμβρη δίνει η γνωστή γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος σε όλους τους παραγωγούς γάλακτος προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πρώτη ύλη, καθώς σημειώνεται μείωση της παραγωγής.

Γαλακτοκομικά: Συγκεκριμένα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι αυξάνει την τιμή ανά 0,10 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα και κατά 0,6 ευρώ το κιλό για το κατσικίσιο.

Με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους παραγωγούς γάλακτος και αναδρομική ισχύ από τις αρχές του μήνα η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος» της οικογένειας Παντελιάδη βγαίνει μπροστά στον ανταγωνισμό εξασφαλίζοντας την προμήθεια πρώτης ύλης.

Ετσι βάζει δύσκολα σε μεγάλους ανταγωνιστές όπως σε ΔΕΛΤΑ, ΝΟΥΝΟΥ, ΟΛΥΜΠΟ, ΜΕΒΓΑΛ.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία ανακοίνωσε στους παραγωγούς αύξηση της τιμής κατά 0,10 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα και κατά 0,6 ευρώ/κιλό για το κατσικίσιο.

Γαλακτομικά: «Τριγμοί» στους ανταγωνιστές

Πρόκειται για ένα επιπλέον κόστος ύψους 6 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως θεωρείται ως επένδυση προκείμενου να εξασφαλίσει τις ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος που είναι απαραίτητες για την παρασκευή των προϊόντων της αποφεύγοντας τις… αναταράξεις στην αγορά λόγω των ασφυκτικών πληθωριστικών πιέσεων που οδηγούν σε μείωση της παραγωγής.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ η παραγωγή τόσο του πρόβειου όσο και του γίδινου γάλακτος στο πρώτο εξάμηνο του 2022 μειώθηκε.

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Ιουνίου οι παραγωγοί παρέδωσαν 517.840 τόνοι πρόβειου γάλακτος έναντι 527.784 τόνων το α΄ εξάμηνο του 2021 (μείωση δηλαδή κατά 1,88%) με την τιμή να βρίσκεται στα επίπεδα του 1,21 ευρώ/κιλό από 0,93 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μειωμένη κατά 5,62% ήταν η παραγωγή και στο γίδινο γάλα με την τιμή να διαμορφώνεται περίπου στα 0,76 ευρώ ανά λίτρο αυξημένη σχεδόν κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

 


Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος για τα ΠΟΠ προϊόντα φτάνει αν οι κτηνοτρόφοι υποστηριχθούν με τιμές που να ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος. Και δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχθεί αλλά και η κατανάλωση ρεύματος για τη συντήρηση του γάλακτος και γενικότερα οι ισχυρές ανατιμήσεις στο σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού, επισημαίνουν στο mononews οι ίδιες πηγές.

Η «Ηπειρος» προτείνει 1,40 ευρώ/ κιλό για το πρόβειο γάλα , τιμή που εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος από το κόστος που επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους.

Γαλακτοκομικά: Αυξήσεις τιμών και στο ράφι

Η «Ηπειρος» έχει προχωρήσει σε ανάλογες αυξήσεις προς τους παραγωγούς καθ’όλη της διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αλλά τώρα γίνεται γενικευμένα σε όλους τους παραγωγούς ανεξάρτητα από τις ποσότητες που προμηθεύουν την εταιρεία.

Εχουν προηγηθεί ανάλογες αυξήσεις προς τους παραγωγούς καθ’όλη της διάρκεια της οικονομικής κρίσης και αυτό σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη έχουν οδηγήσει σε ανατιμήσεις των προϊόντων στο ράφι.

Η «Ηπειρος», έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος του αυξημένου κόστους, που ξεπερνά το 50% κάτι που αποτυπώθηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.

Η αύξηση στο κόστος πωλήσεων, ξεπέρασε τα 59,2 εκατ. ευρώ από 46,9 εκατ. ευρώ με τις συνολικές πωλήσεις να φτάνουν στα 66,23 εκατ. ευρώ από 54,629 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του τζίρου κατά 22% δεν οφείλεται μόνο στην άνοδο του όγκου πωλήσεων αλλά και στις ανατιμήσεις που κινήθηκαν στο 10% ενώ θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις από την 1η Νοεμβρίου σε μία αγορά που μεσοσταθμικά καταγράφει αυξήσεις περίπου 30%.

Γαλακτοκομικά: Ενισχυμένες πωλήσεις και εξαγωγές, μειωμένη λειτουργική κερδοφορία

Αυξημένες είναι οι πωλήσεις της εταιρείας και στο πρώτο εξάμηνο σημείωσαν αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 8% με τις εξαγωγές να τρέχουν με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία είναι «ψαλιδισμένη» λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους.

Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Ήπειρος πραγματοποιείται στην εσωτερική αγορά. Από τα 66,23 εκατ. ευρώ του 2021, τα 50,885 εκατ. ευρώ αφορούσαν πωλήσεις στην Ελλάδα, όταν το 2020 είχαν διαμορφωθεί στα 43,637 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αποτέλεσαν πέρυσι το 23,2% του συνόλου έναντι 21% το 2020.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης αυξήθηκαν πέρυσι κατά 36,23% και σε τρίτες χώρες κατά 49,85%.Τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων υποχώρησαν στα 3,197 εκατ. ευρώ έναντι 3,443 εκατ. ευρώ το 2020. Τα καθαρά κέρδη ήταν 2,453 εκατ. ευρώ από 2,659 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού αυξήθηκε κατά 10,8%.

Φόβοι για ελλείψεις

Η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών είχε σαν αποτέλεσμα περισσότερα ζώα να σφαγιαστούν και έτσι να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής χωρίς να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη πρόβειου γάλακτος, με ότι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό στο εθνικό μας προϊόν τη φέτα.

Η παραγωγή έχει μειωθεί λόγω της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές, που ανέρχεται στο 100%, αλλά και στις δυσεύρετες εισαγωγές.

Γαλακτοκομικά: Στοιχεία για την μείωση της παραγωγής γάλακτος:

Α’ εξάμηνο 2021 -> Α’ εξάμηνο 2022 (σε τόνους)
Αγελαδινό 346.504 331.730 (-4,26%)

Πρόβειο 527.784 517.840 (-1,88%)

Κατσικίσιο 120.380 113.606 (-5,62%%)

Οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά για τον καταναλωτή
Από τις αρχές του 2022

•Φρέσκο γάλα: + 10,55%

•Γιαούρτι: + 7%

•Τυριά: + 15%

«Τσίμπησαν» τις τιμές του γάλακτος τα γαλακτοπωλεία

Αύγουστος 2021 Αύγουστος 2022

Γάλα πρόβειο (1 λίτρο) 3€ 3,50€ (+16,6)

Γάλα αγελαδινό (1 λίτρο) 1,70€ 1,90€ (+11,7%)

Γάλα κατσικίσιο (1 λίτρο) 2,70€ 2,90€ (+7,4%)

Γιαούρτι με πρόβειο γάλα (300 γρ.) 1,40€ 1,60€ (+14,2%)

«Το πρόβλημα…»

Ο κ. Χρήστος Ρόκκος, ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή του Λαγκαδά, επισήμανε στο MEGA πως η χώρα ανέκαθεν σημείωνε ελλείψεις στην παραγωγή γάλακτος, οπότε δεν αποτελεί το κατ’ εξοχήν πρόβλημα.

«Το πρόβλημα είναι ότι στο διεθνές χρηματιστήριο και στις γαλακτοπαραγωγικές χώρες από τις οποίες εισάγουμε γύρω στο 60-65% των καθημερινών μας αναγκών σε καταναλώσεις, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα που βλέπουμε και στη μικροκλίμακα της χώρας μας. Εισάγουμε ακριβότερο γάλα από αυτό που παράγουμε» είπε ο κ. Ρόκκος.

Kατόπιν, ανέφερε πως εδώ και χρόνια έχει κατατεθεί εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της γαλακτοπαραγωγής της χώρας στο υπουργείο και μάλιστα ο ίδιος εκτιμά πως η χώρα μας θα μπορούσε να έχει καταρτίσει ένα τέτοιο σχέδιο που θα αποδέσμευε ένα μέρος της εξάρτησής της.

«Όπως βλέπουμε την ενέργεια ως μία εθνική υπόθεση, έτσι πρέπει να δούμε και τη διατροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόκκος.

Συνθετικό γάλα: Έρχεται για να αλλάξει τη γαλακτοκομική βιομηχανία

Η βιομηχανία γάλακτος παγκοσμίως βρίσκεται εν μέσω ριζικών αλλαγών που επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Αυτήν τη στιγμή, κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερα εναλλακτικά προϊόντα που δεν παράγονται από γάλα. Ένα από αυτά είναι και το συνθετικό γάλα που παράγεται στο εργαστήριο με μια νέα τεχνική βιοτεχνολογίας όπου χρησιμοποιείται βιομάζα που αναπτύσσεται από κύτταρα.

Σύμφωνα με το Sciencealert, πάνω από το 80% του πληθυσμού παγκοσμίως καταναλώνει τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ αυξάνονται τα αιτήματα για πιο βιώσιμες πρακτικές στην παραγωγή τροφίμων.

Με την κατανάλωση συνθετικού γάλακτος αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως οι εκπομπές μεθανίου ή η καλή διαβίωση των ζώων. Πρέπει όμως να ξεπεράσει πολλές προκλήσεις και παγίδες για να γίνει μια δίκαιη και βιώσιμη εναλλακτική λύση στο ζωικό γάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις