Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Πόλεμος στην OYKPANIA: Σημάδια βασανιστηρίων στο 99% των πτωμάτων του Ιζιούμ


 «Το 99%» των εκταφέντων πτωμάτων σήμερα στο Ιζιούμ, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή και ανακατελήφθη πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις παρουσιάζουν «σημάδια βίαιου θανάτου», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ολεγκ Σινεγκούμποφ.

Ο Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου Ντμίτρο Λουμπίνετς δήλωσε από την πλευρά του στο Telegram ότι «υπήρξαν πιθανότατα περισσότεροι από 1.000 ουκρανοί πολίτες που βασανίσθηκαν και σκοτώθηκαν στα απελευθερωμένα πλέον εδάφη της περιοχής του Χαρκόβου».

Στο Ιζιούμ, «υπάρχουν πολλά πτώματα με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και ένας άνθρωπος θάφτηκε με ένα σκοινί γύρω από τον λαιμό του. Προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν», δήλωσε ο Ολεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram συνοδεύοντας το κείμενό του με τις φωτογραφίες εκατοντάδων τάφων που ανακαλύφθηκαν στο Ιζιούμ.

«450 πτώματα πολιτών φέρουν σημάδια βίαιου θανάτου και βασανιστηρίων» στην τοποθεσία που ανακαλύφθηκε από τις ουκρανικές αρχές, έγραψε ο κυβερνήτης.

Ο Ολεγκ Σινεγκούμποφ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επίσης και παιδιά» ανάμεσα στα πτώματα που βρέθηκαν σήμερα στην τοποθεσία.

«Τα πτώματα θα σταλούν για νεκροψία ώστε να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου… Κάθε νεκρός θα γίνει αντικείμενο έρευνας και θα αποτελέσει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων απόδειξη για εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας».

 


«Οι διαστάσεις των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από τους Ρώσους στο Ιζιούμ είναι τεράστιες», γράφει καταγγέλλοντας «αιματηρή και βάρβαρη τρομοκρατία».

Τον αποτροπιασμό της για την ανακάλυψη των ομαδικών τάφων στο Ιζιούμ έκανε γνωστό και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «βαθιά σοκαρισμένη» και «καταδικάζει με την μεγαλύτερη δριμύτητα τις φρικαλεότητες», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αφήσει μία γραμμή αίματος και ολέθρου. (…) Η Ρωσία, οι πολιτικοί της ηγέτες και όλα τα ενεχόμενα στις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου πρόσωπα στην Ουκρανία πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά στον πόλεμο της Ρωσίας που η Ρωσία κατηγορείται για φρικαλεότητες. Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής, η Μόσχα κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου. Το Κρεμλίνο αρνείται συστηματικά τις κατηγορίες.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις