Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Αποσύνδεση της Tιμής του Hλεκτρικού από το φυσικό αέριο ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

 


Η αγορά ενέργειας έχει διαλυθεί και πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει, παραδέχθηκε -ομολογουμένως με μεγάλη καθυστέρηση- η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ετήσια ομιλία της για την «Κατάσταση της Ε.Ε.» στο Ευρωκοινοβούλιο. Προανήγγειλε «μεταρρύθμιση» του τρόπου λειτουργίας της, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «δεν είναι πλέον κατάλληλη για τον σκοπό της» και θα πρέπει να αποσυνδεθεί το φυσικό αέριο από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που είχαν ζητήσει πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το οποίο αναμένεται να έχει σαρωτικές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποκομίσουν τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλότερου κόστους», είπε σημειώνοντας ότι η Κομισιόν θα χαλαρώσει τις ρήτρες διασφάλισης που απαιτούνται από τους παρόχους ενέργειας ως μέρος ενεργειακών μελλοντικών συμφωνιών (χρηματιστήριο ενέργειας).

Η Επιτροπή, είπε, θα εργαστεί για να δημιουργηθεί ένα πιο αντιπροσωπευτικό σημείο αναφοράς για την αγορά φυσικού αερίου από το υφιστάμενο χρηματιστήριο TTF στην Ολλανδία. Οι Βρυξέλλες θα εργαστούν επίσης για να περιορίσουν την ενδοημερήσια αστάθεια των τιμών και να εξασφαλίσουν ρευστότητα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. «Αυτό είναι πολύ περίπλοκο και καθόλου ασήμαντο».

Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει συνεργασία «με τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς για να αμβλύνουν τα προβλήματα που θα προκύψουν τροποποιώντας τους κανόνες για τις διασφαλίσεις, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για τον περιορισμό της αστάθειας των τιμών εντός της ημέρας».

Δημιουργία αγοράς υδρογόνου

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου για τη δημιουργία μιας αγοράς για το υδρογόνο, την οποία ενέταξε στο σχέδιο της Ε.Ε. για πράσινη ενέργεια.

«Το υδρογόνο μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για την Ευρώπη: Πρέπει να περάσουμε από μια εξειδικευμένη αγορά σε μια μαζική αγορά υδρογόνου», δήλωσε, σημειώνοντας ότι με το πρόγραμμα RepowerEU, «έχουμε διπλασιάσει τον στόχο μας. Θέλουμε να παραγάγουμε 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το 2030. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν “διευκολυντή” της αγοράς υδρογόνου για να καλύψουμε το επενδυτικό χάσμα και να ταιριάξουμε την προσφορά με τη μελλοντική ζήτηση».

Όπως, είπε «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου θα εξασφαλίσει εγγυήσεις για την αγορά υδρογόνου, ιδίως με τη χρήση κεφαλαίων από το Ταμείο Καινοτομίας. Θα είναι σε θέση να επενδύσει 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου και έτσι θα οικοδομήσουμε την οικονομία του μέλλοντος. Αυτό είναι το πράσινο σύμφωνό μας για την Ευρώπη».

Νομοθεσία για τις πρώτες ύλες

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τα σχέδια της Ε.Ε. να περιοριστεί η εξάρτηση από τη Ρωσία και την Κίνα, με έναν ευρωπαϊκό κανονισμό περί κρίσιμων πρώτων υλών, που θα βοηθήσει το μπλοκ να αναπτύξει μια βιομηχανία για ορυκτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια εξάρτηση ανάλογη με αυτήν του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», είπε.

«Σύντομα τα δύο τρίτα των ημιαγωγών και των μπαταριών που χρειαζόμαστε θα τα παράγουμε εδώ στην Ευρώπη. Πρέπει να επαναλάβουμε αυτήν την επιτυχία για τις πρώτες ύλες», πρόσθεσε.

Κράτος δικαίου και διαφθορά

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις αρχές για τη λειτουργία κράτους δικαίου εντός της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι «πρέπει να παλεύουμε για τις δημοκρατίες μας, κάθε μέρα, κάθε λεπτό».

 


Και με σαφή, αν και έμμεση αναφορά για την Πολωνία και την Ουγγαρία, είπε ότι «είναι καθήκον της Επιτροπής και ο πιο ευγενής ρόλος της να προστατεύει το κράτος δικαίου, επομένως θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στη δικαστική ανεξαρτησία και να προστατεύουμε τον προϋπολογισμό μας μέσω του μηχανισμού που θέτει προϋποθέσεις για τη χορήγηση πόρων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει «μέτρα για την ενημέρωση του νομοθετικού μας πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι όταν ζητάμε από τις υποψήφιες χώρες να ενισχύσουν τις δημοκρατίες τους, πρέπει επίσης να εξαλείψουμε τη διαφθορά στο εσωτερικό».

Αναθεώρηση των Συνθηκών της Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε επίσης για την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τασσόμενη υπέρ της συγκρότησης μιας Ευρωπαϊκής Συνέλευσης που θα αναλάβει αυτό το έργο.

«Πιστεύω ότι είναι καιρός να κατοχυρωθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών στις Συνθήκες μας», είπε, «πρέπει επίσης να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πράγματα και αποφασίζουμε πράγματα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού Όλαφ Σολτς, πιέζουν να καταργηθεί η απαίτηση ομοφωνίας για σημαντικές αποφάσεις σε σοβαρά θέματα όπως η εξωτερική πολιτική, αλλά αυτή η πρόταση για μεταρρύθμιση δεν είναι δημοφιλής σε όλα τα κράτη-μέλη.

Φεύγει απόψε για Κίεβο

Η επικεφαλής της Επιτροπής, ανακοίνωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο αργότερα σήμερα, ενώ εκτός από τα πολλά δισεκατομμύρια βοήθειας που έχει ήδη δεσμεύσει η Ε.Ε. για Ουκρανία, είπε ότι θα παράσχει 100 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή σχολείων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις