Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Tέλη Kυκλοφορίας 2022: Εσκασε η BOMBA! Ποιοι θα πληρώσουν διπλάσια


 Τέλη κυκλοφορίας 2022: Το «καμπανάκι» για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν έχουν θέσει εκ νέου σε ακινησία τα οχήματά τους έκρουσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με πανύψηλο πρόστιμο!

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Βαριά πρόστιμα θα πληρώσουν όσοι πραγματοποίησαν άρση ακινησίας στα ΙΧ τους αλλά «ξέχασαν» να τα θέσουν εκ νέου σε ακινησία, όταν έληξε ο χρόνος για τον οποίο είχαν καταβάλει τα μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας.

Ποιο αναλυτικά, στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν εισέλθει οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που πραγματοποίησαν άρση ακινησίας μόνο για 1 ή 2 μήνες καταβάλλοντας μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας, αλλά δεν τα έθεσαν και πάλι σε ακινησία μόλις παρήλθε το χρονικό διάστημα για το οποίο είχαν πληρώσει ή εξακολουθούν να τα κινούν παράνομα.

Ειδικότερα, τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας έχουν θεσμοθετηθεί ώστε να μπορούν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να κινούν τα οχήματά τους κυρίως το καλοκαίρι καταβάλλοντας μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Βαρύς ο πέλεκυς στους παραβάτες

Μάλιστα, για να εξυπηρετηθούν περαιτέρω οι ιδιοκτήτες οχημάτων με κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας, τα συναρμόδια Υπουργεία έκαναν όλη τη διαδικασία online και πλέον οι κάτοχοι οχημάτων κρατούν τις πινακίδες κυκλοφορίας στο σπίτι τους αντί να τις προσκομίζουν στις κατά τόπους εφορίες.

 


Ωστόσο, φαίνεται ότι η μη κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις κατά τόπους Εφορίες την εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και ενώ έπρεπε να θέσουν και πάλι σε ακινησία το όχημά τους μετά τη λήξη της ημερομηνίας που έχουν πληρώσει εκείνοι εξακολουθούν να κινούν παράνομα τα αυτοκίνητά τους. Κάποιοι βέβαια ισχυρίζονται ότι ξέχασαν να θέσουν εκ νέου τα οχήματά τους σε… ακινησία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα για τους παραβάτες που υπολογίζονται στο διπλάσιο ποσό των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας έχουν ήδη εμφανιστεί ή θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες στο Taxisnet των παραβατών με τη λήξη του μήνα για τον οποίο έχουν καταβάλει τα μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας.

Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Το πενταψήφιο πρόστιμο!

Αν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης οχήματος με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 920 ευρώ κατέβαλε 76,6 ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα, θα πρέπει να επανέλθει στην πλατφόρμα MyCar της ΑΑΔΕ προκειμένου να θέσει εκ νέου το αυτοκίνητό του σε ακινησία, δηλώνοντας και το σημείο στο οποίο έχει παρκάρει.

Αν αμελήσει, από αύριο ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη βεβαίωση προστίμου ύψους 1.687 ευρώ (920 επί 2 και αφαιρείται ο πληρωμένος μήνας επί δύο που ανέρχεται σε 153 ευρώ).

Να υπενθυμίσουμε πως σε περίπτωση ελέγχου από τις Αρχές το πρόστιμο πέραν των διπλάσιων Τελών Κυκλοφορίας αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ!

Πώς θα πληρώνετε ανάλογα με την κίνηση ή ακινησία του οχήματος

Σε εξέλιξη είναι η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων να κινήσουν τα Ι.Χ τους γλιτώνοντας το υψηλός κόστος των τελών κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και έτσι να γλιτώσουν από τον αυξημένο λογαριασμό βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όχημα τους όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από τα τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε και φέτος να δώσει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, μόνο για το χρονικό διάστημα που το όχημα τους βρίσκεται σε κυκλοφορία και όχι για το σύνολο της χρονιάς.

Ωστόσο, τους ιδιοκτήτες που θεωρούν ότι θα μπορέσουν να ξεγελάσουν το σύστημα διατηρώντας σε κυκλοφορία το Ι.Χ. και μετά το τέλος της περιόδου που έχουν πληρώσει για τέλη κυκλοφορίας τους περιμένουν πρόστιμα.

Η ΑΑΔΕ εντοπίζει όσους «ξέχασαν» να καταθέσουν εκ νέου πινακίδες και τους αποστέλλει πρόστιμο το οποίο είναι διπλάσιο των ετήσιων τελών μετά την αφαίρεση του διπλάσιου των μηνιαίων τελών που έχουν καταβληθεί.

Διαδικασία άρσης ακινησίας

Οι κάτοχοι οχημάτων με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ MyCAR συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλουν τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν οτι η άρση της ακινησίας των οχημάτων μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους.

Το μέτρο το οποίο αφορά ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει κανονικά τις πινακίδες τους, προβλέπει ότι για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..

Ο διαδικτυακός έλεγχος

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπαίνουν στην πλατφόρμα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

Στη συνέχεια γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Για παράδειγμα, σε ένα όχημα 1.800 κυβικών εκατοστών πρώτης κυκλοφορίας 2002 αντιστοιχούν ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ. Σε περίπτωση λήψης των πινακίδων για ένα μήνα ο κάτοχός του θα καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας 25 ευρώ, για δυο μήνες 50 ευρώ, για τρεις μήνες 75 ευρώ, για τέσσερις μήνες 100 ευρώ και για πέντε μήνες 125 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που καταθέτουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ, δεν έχουν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις