Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Tους «πάτησε» η ΔΕΗ – Σε δύσκολη θέση οι πάροχοι Pεύματος

 


Ανατροπή του σκηνικού για την ΔΕΗ, η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερους πελάτες. Άσχημα τα νέα για τους υπολοίπους παρόχους.

Τα πάνω κάτω στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχει φέρει η ενεργειακή κρίση.

Ανεβασμένα τα νούμερα για τη ΔΕΗ που δείχνει να κερδίζει έδαφος με τις τελευταίες εξελίξεις.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά…

Κίνηση «ματ» από την ΔΕΗ – Έτσι κερδίζει πελάτες

Πλήρη ανατροπή δεδομένων στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχει φέρει η ενεργειακή κρίση, η έκρηξη των τιμών αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας που έχει καλλιεργηθεί στους καταναλωτές.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αγοράς, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, η οποία φαίνεται να λειτουργεί ως καταφύγιο εν μέσω κρίσης για πολλούς καταναλωτές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Αύγουστο, δηλαδή τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος λειτουργίας της αγοράς με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την ανακοίνωση από πλευράς παρόχων των τιμών του επόμενου μήνα, επέστρεψαν στη ΔΕΗ περίπου 6.000 μετρητές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον συγκεκριμένο μήνα η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ όλων των παρόχων (0,486 ευρώ/KWh έως 0,498 ευρώ/KWh, που μαζί με την επιδότηση έφτανε τελική τιμή καταναλωτή από 0,149 έως 0,161 ευρώ/KWh).

Αλλά και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, τον Αύγουστο το μερίδιο της ΔΕΗ ανήλθε σε 64,41%, έναντι 63,94% τον Ιούλιο, γεγονός που αναδεικνύει την τάση επιστροφής των καταναλωτών στον κυρίαρχο προμηθευτή εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το μερίδιο της ΔΕΗ ακολουθεί πτωτική πορεία, με τους εναλλακτικούς προμηθευτές να ακολουθούν ανοδική τροχιά και να καταγράφουν αύξηση των μεριδίων τους.

Την ίδια στιγμή, πάντως, συντελούνται και άλλες αλλαγές στην αγορά, πέραν της αύξησης του μεριδίου της ΔΕΗ. Χαρακτηριστική είναι η σημαντική αλλαγή που έχει επέλθει στην αγορά μετά την απόκτηση της Watt+Volt από τη Mytilineos, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων.

Πόσο μερίδιο έχει ο κάθε πάροχος

Πλέον το ενιαίο μερίδιο αγοράς της Protergia με τη Watt+Volt ανέρχεται σε 9,4%, με τις δύο εταιρείες να διαθέτουν ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο 550.000 πελατών, σχεδόν 100 καταστήματα και 516 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά την επικράτεια.

Βάσει των επίσημων στοιχείων του ενεργειακού χρηματιστηρίου, στην τρίτη θέση, πίσω από ΔΕΗ και Protergia, βρίσκεται η Elpedison με μερίδιο αγοράς 6,49%, ακολουθεί ο Ήρωνας με 6,11%, η NRG με 4,7%, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 2,2%, η Volterra με 1,99%, η ΖeniΘ με 1,77%, η Volton με 1,35%, η ΚΕΝ με 0,77%, τα ΕΛΤΑ με 0,27% και η ΕΛΙΝ με 0,24%.

Βροχή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Πέραν της ανασφάλειας, που, όπως όλα δείχνουν, λειτουργεί προς όφελος της ΔΕΗ, στην αγορά της προμήθειας ρεύματος καταγράφεται και σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, περίπου το 30% των καταναλωτών παρουσιάζει έστω και μία ημέρα καθυστέρησης, την ίδια στιγμή που οι εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειές τους και την επαγρύπνησή τους, με ενίσχυση των τμημάτων collection, των νομικών υπηρεσιών κ.λπ.

Πάντως, από το σύνολο των καταναλωτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση, το ποσοστό των πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 45 ημερών είναι σημαντικά χαμηλότερο και υπολογίζεται στο 4% έως 6%. Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα ήταν ακόμα χειρότερη εάν δεν εφαρμοζόταν το σύστημα των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος, που περιορίζει σημαντικά το τελικό κόστος καταναλωτή.

Το φαινόμενο των καθυστερήσεων στις πληρωμές των λογαριασμών είναι αρκετά έντονο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο δεν καλύπτονταν από τις επιδοτήσεις, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών και στα νοικοκυριά.

Οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των λογαριασμών εντείνουν τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να καταβάλουν άμεσα τις οφειλές τους στους διαχειριστές, τη στιγμή που μπορεί να εισπράξουν τα ποσά στην καλύτερη περίπτωση δύο μήνες αργότερα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού, καθώς οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πάροχο, αφήνοντας πίσω τους οφειλές που η εταιρεία μπορεί να διεκδικήσει με νομικά μέσα.

Σε αυτό το εξαιρετικά προβληματικό για τις εταιρείες πλαίσιο, ο κλάδος έχει θέσει αίτημα για προκαταβολή τουλάχιστον του 70% των επιδοτήσεων, οι οποίες με το ισχύον σύστημα εισπράττονται τουλάχιστον έναν μήνα αργότερα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εταιρείες απειλούνται με οικονομική ασφυξία.

Ενεργειακός “Τειρεσίας”

Σε αυτό το εξαιρετικά ευμετάβλητο περιβάλλον, οι εταιρείες εκφράζουν τον προβληματισμό τους και επισημαίνουν την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα σύστημα ανάλογο του “Τειρεσία” για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα τιμολόγησης, όπου κάθε μήνα ανακοινώνονται οι τιμές για τον επόμενο, δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο όποτε θέλουν χωρίς κανέναν περιορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις αυτού του είδους έχουν αυξηθεί και τον Αύγουστο ήταν κατά 20% περισσότερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι με τον ενεργειακό “Τειρεσία” οι εταιρείες θα μπορέσουν να βάλουν έναν φραγμό και να περιορίσουν τις μετακινήσεις των κακοπληρωτών πελατών.

Έρχεται καινούργιο μοντέλο στο ρεύμα

Μέχρι το τέλος του μήνα, εξάλλου, αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως το νέο μοντέλο των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος, το οποίο αναμένεται να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός. Το νέο αυτό μοντέλο δεν θα περιλαμβάνει οριζόντιες επιδοτήσεις για όλους, παρά αναμένεται να περιλαμβάνει κλιμακωτές επιδοτήσεις ως κίνητρο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον 3 κλίμακες καταναλώσεων, με την πρώτη για χαμηλές καταναλώσεις να περιλαμβάνει υψηλές επιδοτήσεις, ενώ στις δύο επόμενες κλίμακες τα ποσοστά των επιδοτήσεων θα μειώνονται. Προβλέπεται να χορηγείται επιδότηση σε όλες τις κλίμακες εφόσον ο καταναλωτής επιτυγχάνει εξοικονόμηση της τάξης του 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

ΔΕΗ: Έτσι θα πληρώσετε έως και 120 ευρώ λιγότερα

Τους έξυπνους τρόπους για να μειώσουν οι πολίτες την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έως και 120 ευρώ και να μην λαμβάνουν “φουσκωμένους” εκκαθαριστικούς λογαριασμούς παραθέτει το MEGA.

Αναλυτικά:

Κλιματιστικό
Οι πολίτες μπορούν να κερδίσουν το χρόνο έως και 40% των χρημάτων τους εάν βάζουν τη θερμοκρασία του air condition στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Μαγείρεμα
Κέρδος έως 30 ευρώ μπορούν να έχουν στον εκκαθαριστικό λογαριασμού ρεύματος 4μηνου οι πολίτες εάν μαγειρεύουν το φαγητό τους σε χαμηλή θερμοκρασία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega,αυτό αφορά όσους έχουν καινούργιες κουζίνες. Επίσης το σκεύος θα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια πάνω στην εστία για να μη χάνεται η ενέργεια.

Ψυγείο

Επειδή το ψυγείο δεν μπορεί να βγει από την πρίζα, οι πολίτες δεν θα πρέπει να το ανοίγουν άσκοπα παρά μόνο εάν θέλουν να πάρουν κάτι άμεσα από αυτό.

Πλυντήριο ρούχων
Για να γίνει η μεγίστη οικονομία σε νερό και ρεύμα, οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το πλυντήριο σε πλήρη φόρτωση, όσα κιλά παίρνει και τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς.

Πλυντήριο πιάτων: Κέρδος έως και 50 ευρώ τον χρόνο

Για να πετύχουν οι πολίτες τη μέγιστη εξοικονόμηση ρεύματος στο πλυντήριο πιάτων θα πρέπει να χρησιμοποιούν χαμηλότερη θερμοκρασία και πλήρες φορτίο.

Τηλεόραση: Κέρδος 30 ευρώ
Οι πολίτες θα πρέπει να βγάζουν την τηλεόραση από την πρίζα όταν δεν την χρησιμοποιούν προκειμένου να γλιτώσουν έως και 30 ευρώ τον χρόνο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις