Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Arancini καρμπονάρα, μια “εκρηκτική” παραλλαγή σε ένα παραδοσιακό Σικελικό πιάτο


 Μια παραδοσιακή και εξαιρετικά δημοφιλής συνταγή της Σικελικής κουζίνας για τραγανό και χρυσαφένιο μίγμα ρυζιού που τηγανίζεται σε σχήμα μπάλας ή πορτοκαλιού και περιέχει διάφορες γεμίσεις. Σε αυτή την εκδοχή τα αραντσίνι είναι γεμισμένα με κρεμώδες μίγμα καρμπονάρας που κάνει την ανατροπή και δημιουργεί ένα εκρηκτικό γευστικό αποτέλεσμα.

9 κουταλιές της σούπας πεκορίνο τριμμένο

6 αυγά, 4 ολόκληρα και 2 κρόκους

Μερικές ίνες σαφράν (κρόκος Κοζάνης)

300 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι (για ριζότο)

250 γραμμάρια μοτσαρέλα φρέσκια, κομμένη σε μικρούς κύβους

70 γραμμάρια βούτυρο

½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

700 ml νερό

2-3 γενναιόδωρες κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά) ή, ιδανικά, φρεσκοτριμμένα ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση

1.Αρχικά, ζωντανέψτε τον κρόκο Κοζάνης, βάζοντάς τις ίνες του σε ½ φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το στην άκρη.

2.Σε ένα σκεύος (κατσαρόλα) βάλτε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, ρίξτε 550ml νερό και προσθέστε το ρύζι.

3.Βράστε το ρύζι, ανακατεύοντας τακτικά με μια κουτάλα, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό αλλά να μην στεγνώσει εντελώς. Αλατίστε ελαφρά.

4. Μόλις είναι έτοιμο, αδειάστε το μισό φλιτζάνι νερό με σαφράν που έχετε κρατήσει στην άκρη. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο νερό που έχει μείνει (βάζοντάς το μέσα στο φλιτζάνι με το σαφράν για να καθαρίσει και να αξιοποιήσει τυχόν υπολείμματα από τις πολύτιμες ίνες του).

5.Ρίξτε το βούτυρο και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Δοκιμάστε το και μόλις είναι έτοιμο καλά βρασμένο και κρεμώδες, βάλτε 2 κουταλιές πεκορίνο για τη γεύση και τη νοστιμιά και ανακατέψτε.

6.Μεταφέρετέ το μίγμα σε ένα ταψί και απλώστε το σε μια λεπτή στρώση για να κρυώσει. Πασπαλίστε με μια κουταλιά πεκορίνο. Βάλτε το για λίγο στην κατάψυξη για να παγώσει (κάτι λιγότερο από 1 ώρα), καθώς η συνταγή απαιτεί να είναι κρύο και σταθερό.

7.Στη συνέχεια σοτάρετε το μπέικον σε χαμηλή φωτιά χωρίς να προσθέσετε καθόλου λάδι, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να γίνει τραγανό. Αφήστε το στην άκρη, μαζί με το λάδι που έχει βγάλει, να κρυώσει.

8.Σε ένα μπολ σπάστε 2 κρόκους και 2 αυγά ολόκληρα για να φτιάξετε την κρέμα, χτυπήστε τα καλά, προσθέστε λίγο από το λάδι που έχει βγάλει το μπέικον, 6 κουταλιές πεκορίνο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χτυπήστε και ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει κρέμα και αν είναι απαραίτητο προσθέστε κι άλλο πεκορίνο για να πήξει.

9.Σπάστε και χτυπήστε 2 αυγά σε ένα πιάτο, αφήστε τα στην άκρη και ξεκινήστε να στήνετε τα αραντσίνι.

10.Με βρεγμένα χέρια πάρτε μια μεσαίου μεγέθους χούφτα ρύζι στην παλάμη σας και κάντε μια εσοχή στο κέντρο. Βάλτε λίγο μπέικον σοταρισμένο, λίγη κρέμα και λίγη μοτσαρέλα. Καλύψτε με λίγο ακόμα ρύζι και σχηματίστε μια μπάλα. Σφίξτε καλά το μίγμα, τοποθετήστε τη μπάλα σε ταψί με λαδόκολλα και συνεχίστε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

11.Βάλτε τα στην κατάψυξη για 20 λεπτά να σφίξουν και όταν είναι έτοιμα, ζεστάνετε σε ένα σκεύος το σπορέλαιο για τηγάνισμα.

12.Βουτήξτε τα αραντσίνι στα χτυπημένα αυγά και αμέσως μετά περάστε τα από τη γαλέτα. Τηγανίστε τα ένα – ένα, φροντίζοντας να λιώσει εσωτερικά η μοτσαρέλα και να ψηθεί το αυγό. Μετά από λίγα λεπτά, μόλις ροδίσουν, είναι έτοιμα να τα απολαύσετε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις