Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

BPETANIA: Έτσι θα κτυπήσουμε εάν η Pωσία κάνει χρήση πυρηνικών στην OYKPANIA – Καταστροφή του ρωσικού οπλοστασίου στο έδαφος


 Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει όλα τα σενάρια αντίδρασης

Πως θα απαντήσει το Λονδίνο σε περίπτωση που η Μόσχα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία εξετάζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας,

σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.

Όπως αναφέρεται σε πρώτη φάση αποκλείεται η απάντηση με πυρηνικά όπλα, αλλά αυτή θα έρθει με συμβατικά όπλα.

Κύριος στόχος των βρετανικών δυνάμεων, κυρίως της Αεροπορίας και των F-35B -=εκ των πραγμάτων- θα είναι όπως αναφέρουν ειδικοί οι βάσεις εκτόξευσης των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων, αλλά όπως τονίζουν  όσες βάσεις και αν κτυπήσουν θα μείνει ένα ποσοστό της τάξης του 10% ανέπαφο ικανό να καταστρέψει μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ειδοποιηθεί», δήλωσε ο Δρ Simon Angelem, στρατιωτικός ιστορικός στο King’s College του Λονδίνου.

 


«Πραγματικά υποψιάζομαι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκέφτεται ήδη πιθανές απαντήσεις, το σκέφτεται από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος».

Ο Δρ. Angelem πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της άμυνας έχουν επιφορτιστεί με την αξιολόγηση της σοβαρότητας των ρωσικών απειλών και τον προσδιορισμό του τι πρέπει να θεωρείται ως πραγματική προειδοποίηση για επερχόμενες επιθέσεις.

«Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για αυτό», είπε ο Δρ Angelem.

Η μια είναι  ότι ο Πούτιν είναι απλώς ένας πανικόβλητος γκάνγκστερ, ένας θορυβώδης, ο Ρώσος Τραμπ, αλλά η άλλη άποψη είναι ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ σοβαρός με αυτά που λέει.

«Αυτό είναι λόγος ανησυχίας για την κυβέρνηση, αλλά μπορώ να πω ότι έχουμε ήδη σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Ο Δρ Angelem είπε ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα ακολουθήσει μια συντονισμένη απάντηση αντί το Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργήσει μόνο του.

Κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε βρετανική πυρηνική απάντηση ήταν εξαιρετικά απίθανη και θα ήταν μόνο μια «απόλυτη απελπισμένη έσχατη λύση» σε περίπτωση που η Βρετανία αισθανόταν μια «σαφή, υπαρξιακή και άμεση απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Hamish de Bretton-Gordon, πρώην αξιωματικός του βρετανικού Στρατού και διοικητής του Συντάγματος Συνδυασμένων Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών (CBRN) στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμφώνησε με την αξιολόγηση του Δρ. Angelem.

Πρόσθεσε πάντως ότι η Δύση, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έπρεπε να απομακρυνθεί από τη «στρατηγική ασάφεια» σχετικά με τις συνέπειες της πυρηνικής επίθεσης του Κρεμλίνου και να είναι πιο άμεσο στην απάντησή της σε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

«Τα ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα βρίσκονται σε εκτοξευτές πυραύλων και βρίσκονται μακριά από την Ουκρανία αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. de Bretton-Gordon.

«Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν, θα πρέπει να μετακινήσουν αυτά τα φορτηγά μερικές εκατοντάδες μίλια, να μετακινήσουν τις βόμβες στα αεροπλάνα και τότε θα δούμε»

Πρέπει να πούμε στον Πούτιν: «Εάν αρχίσετε να μεταφέρετε αυτά τα όπλα σε ένα μέρος όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ουκρανίας, θα τα εξουδετερώσουμε με συμβατικά μέσα», πρόσθεσε.

Ο De Bretton-Gordon προειδοποίησε επίσης για την πιθανότητα «πυρηνικής επίθεσης» της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya της Ουκρανίας -τη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης- που έχασε την εξωτερική του ισχύ δύο φορές την περασμένη εβδομάδα.

Μετά την επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας, ο Πούτιν είπε ότι θα καταστρέψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας προέρχεται από πυρηνική ενέργεια, επομένως φαίνεται ότι απειλεί να ανατινάξει πυρηνικούς σταθμούς.

Εάν το κάνετε, δεν θα έχετε μια πυρηνική έκρηξη με ένα πυρηνικό όπλο, αλλά μπορεί να μολυνθείτε. Το Τσερνόμπιλ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά μιλάμε πολλές φορές για την κλίμακα του Τσερνομπίλ.

«Αν συμβεί, μεγάλο μέρος αυτής της ρύπανσης θα έρθει δυτικά γιατί αυτές είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες αυτή τη στιγμή – στην πραγματικότητα είναι στις χώρες του ΝΑΤΟ που θα μπορούσαν επομένως να οδηγήσουν στην απελευθέρωση του Άρθρου V δημιουργώντας μια μαζική συμβατική απάντηση του ΝΑΤΟ».

Ο De Bretton-Gordon, ο οποίος διοικούσε επίσης το τάγμα ταχείας αντίδρασης CBRN του ΝΑΤΟ, επανέλαβε τις δηλώσεις του αρχηγού των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Sir Jeremy Fleming ότι η Ρωσία εξαντλεί  τις επιλογές της στον πόλεμο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι «δεν μπλοφάρει» σχετικά με τη χρήση όλων των όπλων που έχει στη διάθεσή του για την προστασία του ρωσικού εδάφους

Ερωτηθείς εάν τα ρωσικά πλήγματα αντιπροσώπευαν ένα πρώτο βήμα κλιμάκωσης προς τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα, ο Sir Jeremy είπε ότι «δεν πρόκειται για κλιμάκωση όσον αφορά τους τύπους των όπλων που χρησιμοποιούνται ή πόσο περιοριστικά είναι αυτά τα όπλα σε αυτή τη σύγκρουση. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει να ακολουθεί τη μορφή της σύγκρουσης μέχρι στιγμής.

Η άποψή μου, προς το παρόν, είναι ότι το ρωσικό δόγμα και η προσέγγιση του Πούτιν σε αυτόν τον πόλεμο θα μαρτυρούν ότι η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ελπίζω να είναι ανέφικτη».

Ο αμυντικός αναλυτής και σύμβουλος της βιομηχανίας Νίκολας Ντράμοντ είπε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε «σημείο καμπής» επειδή οι εξαντλημένοι πολεμικοί πόροι της Ρωσίας έχουν  μειώσει τη μαχητική της ικανότητα και μπορεί να χρειαστούν 20 χρόνια προκειμένου αυτή να αναπληρώσει τις απώλειε.

Πιστεύει ότι ο Πούτιν έχει δύο επιλογές: να κλιμακώσει τον πόλεμο ή να αποσυρθεί –η τελευταία όμως είναι πιθανό να καθορίσει το τέλος της ηγεσίας του.

«Προσπαθεί να βρει πώς να κλιμακώσει τη σύγκρουση», είπε ο Ντράμοντ. ανεξάρτητος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν σχεδιάζει πώς να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά από τις ήττες

Αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, θα απαντήσουμε με πυρηνικά όπλα; Όχι, γιατί δεν πρόκειται για επίθεση εναντίον μας ή του ΝΑΤΟ.

Άρα θα έχουμε μια συμβατική απάντηση. Μπορούμε να καταστρέψουμε τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία στο έδαφος, ή μπορούμε να στοχεύσουμε τοποθεσίες, βάσεις ή αεροδρόμια που αποθηκεύουν ή εκτοξεύουν πυρηνικά όπλα.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία έχει 5.000 πυρηνικές κεφαλές, δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των κεφαλών, αλλά ας πούμε ότι 1.000 από αυτές είναι επιχειρησιακές.

Ας υποθέσουμε ότι καταφέρνουμε να στοχεύσουμε το 90 τοις εκατό εκείνων που εξακολουθούν να αφήνουν 100 πυρηνικά όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας για να καταστρέψουν μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αυτή είναι η πιο δύσκολη απόφαση που έχουμε αντιμετωπίσει – είναι πολύ δύσκολη.

«Αυτό που πρέπει να ελπίζετε είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι στο Υπουργείο Άμυνας που περνούν από διαφορετικά σενάρια για το τι θα μπορούσε να κάνει ο Πούτιν και πώς θα μπορούσαμε να απαντήσουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις