Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Eκλογές στη Bραζιλία: Ο Λούλα νίκησε οριακά τον Z.Μπολσονάρου

 Ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου 2023

Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη χθες Κυριακή νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, κερδίζοντας οριακά τον Ζαΐχ Μπολσονάρου στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πάντως θα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος των δημοσκοπικών εταιρειών στην Βραζιλία που μέχρι και πριν μία εβδομάδα έδειχναν άνετη επικράτηση του Λούλα αλλά το «μάζεψαν» τις τελευταίες ημέρες καθώς στις εκλογές θα κινδύνευαν να εκτεθούν.

Κάποιος θα έλεγε ότι υπήρχε προσπάθεια να πειστούν οι αναποφάσιστοι να ψηφίσουν τον «νικητή», καθώς αυτό είναι το κριτήριό τους για να ψηφίσουν…

Η εκλογική αρχή της χώρας δήλωσε την Κυριακή ότι ο υποψήφιος του αριστερού Εργατικού Κόμματος Λούλα νίκησε και έγινε ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Ο Λούλα προηγείται με το 50,8% έναντι 49,2% του απερχόμενου δεξιού αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου με το 98,8% των ψήφων καταμετρημένο, το αποτέλεσμα είναι πλέον και «μαθηματικά» οριστικό, εξήγησε το TSE.

Mε τη νίκη του Λούλα συμβαίνουν μία σειρά από πολιτικά παράδοξα. Όλες οι νεοταξικές αριστερίζουσες κυβερνήσεις της Δύση, όπως των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, είναι ιδιαίτερα χαρούμενες για την εκλογή του γιατί θεωρούν δεδομένο πως θα συνεργαστούν μαζί του ενάντια στην δεξιά ατζέντα που θα κατακλύσει τον κόσμο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν με τις κυρώσεις που επέβαλαν στην Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, αριστερές κυβερνήσεις τύπου Βενεζουέλας και τύπου Κούβας που θεωρούνται εχθρικές για το αμερικανικό κατεστημένο, είναι ιδιαίτερα χαρούμενες και αυτές. Μένει να φανεί ποιος από τους δύο έχει δίκιο για να είναι ικανοποιημένος.

Ο Λούλα είναι αριστερός, αλλά κάποτε δεν ήταν καθόλου αρεστός στους εξτρεμιστικούς κύκλους που κυβερνούν την Ουάσινγκτον.

Άλλωστε ο Λούλα ήταν εκ των βασικών υποστηρικτών και ιδρυτών των ΒRICS, του αντίπαλου δέους κατά της σημερινής διεθνιστικής Δύσης.

Ίσως στις ΗΠΑ να θεωρούν ότι με τον Λούλα μπορούν να «συνεννοηθούν» περισσότερο από ότι με τον Ζ.Μπολσονάρου.

Πάντως ήταν οι ίδιοι οι οποίοι είχαν «τρελαθεί» από χαρά όταν ο Λούλα φυλακίστηκε καθώς τον θεωρούσαν «πολύ ανυπάκουο».

Το σίγουρο είναι πως στις ΗΠΑ δεν ήθελαν τον Μπολσονάρου γιατί μία νίκη του σε συνδυασμό με τη νέα ιδιοκτησία του Τwitter από τον Έλον Μασκ θα ήταν ένα πανίσχυρο χτύπημα για τους Δημοκρατικούς και κυρίως για τους εξτρεμιστικούς κύκλους που τους ελέγχουν.

Η νίκη για τον Λούλα σημαίνει μια θριαμβευτική επιστροφή για τον αριστερό ηγέτη, ο οποίος φυλακίστηκε το 2018 για 19 μήνες για δωροδοκία, μια καταδίκη που ανέτρεψε πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο ανοίγοντάς του τον δρόμο για να διεκδικήσει μια τρίτη προεδρική θητεία. Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα σε δηλώσεις του τη Δευτέρα τόνισε πως ελπίζει ότι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου θα αποδεχθεί την ετυμηγορία της κάλπης εάν χάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Ελπίζω πως αν κερδίσω τις εκλογές, θα έχει μια στιγμή ορθοφροσύνης και θα μου τηλεφωνήσει για να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα», είπε ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT), 76 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά).

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δεσμεύτηκε χθες Κυριακή το βράδυ, μετά την νίκη του στο νήμα στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία επί του δεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, πως θα αποκαταστήσει την κοινωνική «ειρήνη» και την «ενότητα» που «έχει ανάγκη» χώρα του, τονίζοντας ότι η Μπραζίλια «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή.

«Η Βραζιλία κι ο πλανήτης χρειάζονται τον Αμαζόνιο ζωντανό», τόνισε ο κεντροαριστερός ηγέτης στην επινίκια ομιλία του.

Δεσμευόμενος πως η βασική του προτεραιότητα θα είναι να πολεμήσει «την πείνα» στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους, ο Λούλα ανέφερε πως θα επιδιώξει πιο δίκαιο εμπόριο και όχι συμφωνίες που «καταδικάζουν τη χώρας μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη χθες Κυριακή τον Λούλα για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας όπως αναμένονταν καθώς οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ υποστήριζαν ανοιχτά τον Λούλα.

Μάλιστα χαρακτήρισε τις εκλογές «ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες».

«Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας έπειτα από τις ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής προεδρίας από τις υπηρεσίες του κ. Μπάιντεν.

Στο λακωνικό κείμενο προστίθεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος «αδημονεί» να «συνεργαστεί» με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, ώστε να «συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών μας».

«Ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία» της χώρας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Λούλα, η νίκη του οποίου στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

«Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εφορευτική επιτροπή, αναρτώντας επίσης το μήνυμα στα πορτογαλικά.

Συγχαρητήρια μηνύματα για τη νίκη του Λούλα στις εκλογές της Βραζιλίας έστειλαν και άλλοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πεδρο Σαντσεθ, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό, ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο κ.α

Νικολάς Μαδούρο

«Η δημοκρατία θριάμβευσε στη Βραζιλία. Ζήτω οι λαοί που είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι!», σχολίασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Γουστάβο Πέτρο

«Ζήτω ο Λούλα», έγραψε απλά ο πρόεδρος της Κολομβίας, που εξελέγη τον Ιούνιο.

Άντονι Αλμπανέζι

«Τεράστια συγχαρητήρια στον Λούλα για την τρομερή νίκη του στις βραζιλιάνικες εκλογές. Αδημονώ να συνεργαστώ μαζί σου για την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντός μας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Λουίς Άρσε

«Συγχαρητήρια αδελφέ Λούλα. Η νίκη σου ενισχύει τη δημοκρατία και την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε σίγουροι πως θα οδηγήσεις τον λαό της Βραζιλίας στον δρόμο της ειρήνης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

«Ο Λούλα νίκησε, ευλογημένος ο λαός της Βραζιλίας. Θα υπάρξει ισότητα και ουμανισμός», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Μεξικού, επίσης μέσω Twitter.

Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ

«Σε αγκαλιάζουμε αδελφέ πρόεδρε Λούλα», ανέφερε απλά ο πρόεδρος της Κούβας.

Τζάστιν Τριντό

«Ο λαός της Βραζιλίας μίλησε. Αδημονώ να συνεργαστώ με τον Λούλα για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση των χωρών μας (…) και να προωθήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες — όπως την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Γκιγιέρμο Λάσο

«Συγχαίρω τον Λούλα για την εκλογή του (…). Θα συνεχίσουμε να να ενισχύουμε τη φιλία και τη συνεργασία των χωρών μας, για να έλθουν καλύτερες μέρες για τους πολίτες μας. Η περιφέρειά μας συνεχίζει την ολοκλήρωσή της με πλουραλισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις