Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Ειδικό Δικαστήριο – Ανδρέας Ξανθός: Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές Eταιρείες


 Ολοκλήρωσε την κατάθεσή του την Τρίτη στο Ειδικό Δικαστήριο περί Ευθύνης Υπουργών, όπου δικάζονται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του και 7ης της δίκης συνολικά, ανέφερε ότι «στην Ελλάδα η πολιτική επιλογή λόγω των μνημονίων και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ήταν η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων να επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες». Ακόμη, ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι ο κ. Κουρουμπλής δεν είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ εκτίμησε πως ούτε η κυρία Τουλουπάκη είχε τέτοιο σκοπό και πρόσθεσε ότι κατά την άποψη του δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη ή δόλος στην υπόθεση.

Μεταξύ της προέδρου του δικαστηρίου και του κ. Ξανθού, υπήρξε, μεταξύ των άλλων, ο εξής διάλογος:

Πρόεδρος : Θα επερχόταν μείωση των τιμών των φαρμάκων, εάν γινόταν η ανατιμολόγηση από την κ. Κουρουμπλή;

Μάρτυρας : Θα επερχόταν μία μείωση στατιστικά 2-3%. Επειδή όμως η υπέρβαση της δαπάνης ήταν πολύ μεγαλύτερη, η μείωση δεν επηρέαζε τη δαπάνη.

Πρόεδρος : Οι φαρμακευτικές εταιρείες ωφελήθηκαν;

Μάρτυρας : Δεν ωφελήθηκαν. Επιβαρύνθηκαν με ένα ποσό 200 εκατ. ευρώ.

Πρόεδρος : ‘Αρα δωράκι στις φαρμακευτικές θεωρείτε πως δεν υπάρχει;

Μάρτυρας : Προφανώς.

Παράλληλα, ο μάρτυρας απάντησε και σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου και της κ. Τουλουπάκη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς επέμεναν στις ερωτήσεις που έκαναν στον μάρτυρα για το εάν υπέστη ζημία το Δημόσιο από τη μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015 και εάν αυτή η κίνηση ωφέλησε τις φαρμακευτικές με τον μάρτυρα να συνεχίζει να απαντά αρνητικά.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022, θα καταθέσει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις