Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ανάλυση FT: Tα σενάρια ρωσικού πυρηνικού πλήγματος στην OYKPANIA – Η διαφορά «τακτικών» και «στρατηγικών» όπλων


 Θεωρείται η σοβαρότερη πυρηνική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια μετά την κρίση στην Κούβα, το 1962, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καθιστά σαφές ότι δεν μπλοφάρει όταν λέει πως έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να επιβάλει την πολιτική του στην Ουκρανία.

Η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» των Ρώσων δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ο Πούτιν μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών στην ρωσική επικράτεια ισχυρίζεται πως οποιαδήποτε επίθεση κατά των εδαφών αυτών θεωρείται επίθεση κατά της Ρωσίας και σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα της χώρας μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί. Μάλιστα για να γίνει πιο πειστικός ο Πούτιν υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ένα προηγούμενο, με την ρίψη δύο ατομικών βομβών στην Ιαπωνία, το 1945.

Ο Τσετσένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ άφησε να εννοηθεί ότι για να ανακοπεί η ουκρανική προέλαση η Ρωσία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης μικρών πυρηνικών, αλλά το Κρεμλίνο φρόντισε να ρίξει τους τόνους το περασμένο 24ωρο. Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν είναι μικρός, αλλά επισημαίνουν ότι όσο ο στρατός του υφίσταται οδυνηρές ήττες στην Ουκρανία, τόσο εντείνονται οι πιέσεις στη Μόσχα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις