Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

ΠΟΥ: H «διστακτικότητα στα εμβόλια» είναι 1 από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές αλλά τα δεδομένα από το εμβόλιο γρίπης λένε μια διαφορετική ιστορία…


Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρότεινε 10 απειλές για την παγκόσμια υγεία , όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι μη μεταδοτικές ασθένειες, η παγκόσμια πανδημία γρίπης, ο Έμπολα και άλλα παθογόνα υψηλού κινδύνου, η αδύναμη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ο HIV. Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκε και η διστακτικότητα των εμβολίων, κάτι που πολλοί άνθρωποι μπορεί να το βρουν ως έκπληξη.

Η ανάδειξη αυτού του ζητήματος σε παγκόσμια απειλή για την υγεία είναι μια μάλλον πολιτική προσέγγιση. Από αυτή την άποψη, δεν πρέπει να είναι αποδεκτό από το κοινό. Όπως οι καταναλωτές αξιολογούν την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν, οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν ότι τα εμβόλια που λαμβάνουν είναι καλά ποιοτικά και αποτελεσματικά. Εάν ένα εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό ενώ υπάρχουν ελάχιστες παρενέργειες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα δίσταζαν να εμβολιαστούν.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός είναι μόνο ένα από τα προληπτικά μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των ληπτών του εμβολίου από ορισμένες ασθένειες. Και τα προστατευτικά αποτελέσματα του εμβολίου εξαρτώνται από το λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα στο σώμα των εμβολιασμένων ατόμων. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να επιτύχετε τα ίδια αποτελέσματα, όπως η ενίσχυση της έμφυτης ανοσίας των ατόμων. Επίσης, για ορισμένες ασθένειες, υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία των ασθενών, την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους ή την πρόληψη κρίσιμων ασθενειών.

Ο όρος «διστακτικότητα στον εμβολιασμό» δεν είναι καθαυτός επιστημονικός. Μάλλον είναι πολιτικός όρος. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει μια ετικέτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που περιγράφονται ως «διστακτικοί στο εμβόλιο» χαρακτηρίζονται επίσης ως «αντι-επιστήμες». Αυτό είναι παράλογο και δεν πρέπει να προωθείται, ειδικά από έναν τόσο έγκυρο διεθνή οργανισμό υγείας όπως ο ΠΟΥ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιότητες των διαφορετικών εμβολίων ποικίλλουν πολύ. Η επισήμανση των ανθρώπων ως «διστακτικοί στο εμβόλιο» είναι μια πρακτική παραβίασης του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι θα πρέπει να αναρωτιούνται εάν υπάρχουν πολιτικές επιχειρήσεις ή ομάδες συμφερόντων πίσω από τις εκστρατείες επίθεσης σε ανθρώπους για «δισταγμό εμβολίων».

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η προώθηση του εμβολίου από τον ΠΟΥ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) , στο όνομα της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, πριν από την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, υπάρχουν ήδη προκαρκινικά κύτταρα σε πολλά θηλυκά, τα οποία μπορεί να προκληθούν από διάφορους εσωτερικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος. Ο εμβολιασμός από μόνος του δεν μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη όλων των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επομένως, η πρόταση του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω του εμβολιασμού κατά του HPV είναι αντιεπιστημονική και μοιάζει με εκστρατεία μάρκετινγκ για τα προϊόντα εμβολίου. Τα εμβόλια HPV θα μείωναν την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά δεν μπορούν να τον εξαλείψουν.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν ποικίλες επιδράσεις στις ανοσολογικές αντιδράσεις διαφορετικών ηλικιακών ομάδων

Επί του παρόντος, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος παραγωγής εμβολίων κατά της γρίπης είναι η προσέγγιση με βάση τα αυγά, στην οποία οι ιοί της γρίπης αναπτύσσονται και αναπαράγονται. Στη συνέχεια απομονώνονται, καθαρίζονται και αδρανοποιούνται, πριν προστεθούν στο σκεύασμα για την παραγωγή εμβολίων. Αν και οικονομικά αποδοτική, αυτή η μέθοδος είναι επιρρεπής σε μεταλλάξεις, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και να προκαλέσουν πιθανά προβλήματα, όπως η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος των ληπτών του εμβολίου.

ΠΟΥ

Κατά την εφαρμογή των εμβολίων κατά της γρίπης, όσο περισσότερες αποκρίσεις από Τ κύτταρα και Β κύτταρα, τόσο το καλύτερο. Από το παρακάτω γράφημα, μπορούμε να δούμε ότι μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 έως 9 ετών, όσον αφορά τη διέγερση της απόκρισης των Τ-κυττάρων, τα αδρανοποιημένα εμβόλια γρίπης είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια γρίπης (LAIV) ( pdf ).

ΠΟΥ

 

Επιπλέον, τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια που λειτουργεί για όλους ή για κάθε ηλικιακή ομάδα. Αυτό το γράφημα δείχνει τις αλλαγές στα Τ κύτταρα παιδιών και ενηλίκων μετά την ανοσοποίηση τους με μία δόση LAIV. Μπορούμε να δούμε ότι παρόλο που χορηγήθηκε ο ίδιος τύπος εμβολίων κατά της γρίπης, όσον αφορά την απόκριση των Τ κυττάρων, τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά σε παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών από ό,τι στους ενήλικες. Επιπλέον, διαφορετικές πλατφόρμες εμβολίων έχουν επίσης διαφορετικά αποτελέσματα στους λήπτες εμβολίων.

Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτά τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν ποικίλα αποτελέσματα σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Τα ίδια εμβόλια μπορεί να μην έχουν την ίδια προστασία για όλους, καθώς εμπλέκονται και μεμονωμένοι παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η ανταπόκριση στα εμβόλια και μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών. Επομένως, κατά τον σχεδιασμό πολιτικών εμβολιασμού, θα πρέπει να υπάρχει κάποια προσαρμογή για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Αυτό δείχνει επίσης περαιτέρω τις απόψεις μας νωρίτερα ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν την αυτοδιάθεση για εμβολιασμούς με βάση τους δικούς τους ατομικούς παράγοντες, όπως ο παράγοντας ηλικίας εδώ.

Η νέα γενιά εμβολίων κατά της γρίπης θα έχει επίσης μεταλλάξεις και προκλήσεις

Αν και τα LAIV είναι πιο αποτελεσματικά από τα αδρανοποιημένα εμβόλια γρίπης όταν παρέχουν προστασία, δεν προωθούνται τόσο ευρέως όσο τα απενεργοποιημένα εμβόλια, λόγω των παρενεργειών τους. Ως εκ τούτου, τα εμβόλια επόμενης γενιάς αναμένεται να έχουν καλύτερη διέγερση των αποκρίσεων των Τ κυττάρων μέσω νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνολογία ανασυνδυασμού DNA. Ένα παράδειγμα ενός εμβολίου γρίπης επόμενης γενιάς είναι το Wyeth/IL-15/5Flu, το οποίο είναι ένα εμβόλιο που ενεργοποιεί τα Τ κύτταρα που βασίζεται στο στέλεχος της γρίπης H5N1 και παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Wyeth.

Ωστόσο, αυτό το εμβόλιο που ενεργοποιεί τα Τ κύτταρα προκαλεί υψηλότερη συχνότητα και βαθμό μετάλλαξης στο γονιδίωμα του ιού της γρίπης Α. Δηλαδή, ακόμα κι αν τα στελέχη του ιού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του εμβολίου δεν αναπτύσσονται από αυγά, θα εξακολουθούν να υπάρχουν μεταλλάξεις σε σημαντικές θέσεις δέσμευσης υποδοχέα αιμοσυγκολλητίνης. Για παράδειγμα, στο στέλεχος του ιού της γρίπης που χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή εμβολίου Wyeth/IL-15/5Flu, βρέθηκε ότι η μετάλλαξη στη θέση 34 (που εμπλέκεται στη δέσμευση υποδοχέα) στην πρωτεΐνη ΗΑ είναι 10 φορές υψηλότερη από τα στελέχη του ιού που χρησιμοποιούνται για απενεργοποιημένα εμβόλια.

Για παράδειγμα, όταν παράγονται αυτά τα νέα εμβόλια, μόλις αφαιρεθεί η επιρρεπής σε μετάλλαξη περιοχή κεφαλής του ιού της αιμοσυγκολλητίνης, η περιοχή του στελέχους της αιμοσυγκολλητίνης (ΗΑ), η οποία έχει σχετικά χαμηλή συχνότητα μετάλλαξης, θα μεταλλάσσεται τώρα περισσότερο. Και μπορούν να προκύψουν ευεργετικές μεταλλάξεις προσαρμογής στο γονίδιο/πρωτεΐνη της βασικής πολυμεράσης 2 (PB2), καθώς ο ιός προσαρμόζεται στη νέα μέθοδο παραγωγής και στο νέο περιβάλλον. Καθώς δημιουργούνται καινοτομίες, το στέλεχος, το οποίο προηγουμένως δεν ήταν επιρρεπές σε μεταλλάξεις, θα μεταλλάσσονταν επίσης.

Εκτός από τις μεταλλάξεις που προκαλεί το ανοσοποιητικό περιβάλλον, οι εταιρείες εμβολίων θα επέλεγαν επίσης σκόπιμα τα ταχέως αναπτυσσόμενα στελέχη του ιού της γρίπης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για την παραγωγή ιού μεγάλου όγκου, η επιλογή των στελεχών του ιού με υψηλότερη απόδοση αναπαραγωγής είναι επίσης σημαντική. Επομένως, είναι απαραίτητο οι εταιρείες εμβολίων να επιλέξουν στελέχη που αναπαράγονται γρήγορα, προκειμένου να αναπτυχθούν περισσότεροι ιοί με λιγότερους πόρους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας διαλογής στελεχών ιού, εισάγονται μεταλλάξεις που αφορούν τμήματα γονιδίου όπως τα ιικά ένζυμα PB1 και PB2, και αυτό αλλάζει την ικανότητα αντιγραφής των στελεχών. Επίσης, πολλά από τα εμβόλια νέας γενιάς βρίσκονται σε κύτταρα Vero, τα οποία είναι μια σειρά επιθηλιακών κυττάρων νεφρού πιθήκου και η πιο δημοφιλής κυτταρική σειρά για την κατασκευή ανθρώπινων εμβολίων. Ωστόσο, τα κύτταρα Vero δεν είναι ανθρώπινα κύτταρα. Ο ιός πρέπει ακόμα να προσαρμοστεί σε διαφορετικό ξενιστή όταν χρησιμοποιεί κύτταρα Vero.

Ο αντίκτυπος του ετήσιου εμβολιασμού στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και στον ιό της γρίπης

Στη δεκαετία του 1970, ο TW Hoskins και οι συνεργάτες του παρατήρησαν για πρώτη φορά ένα φαινόμενο σε βρετανικό οικοτροφείο. Δηλαδή, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης σε προηγούμενες περιόδους γρίπης μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου την τρέχουσα περίοδο. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως « φαινόμενο Hoskins », έχει επίσης εντοπιστεί από ορισμένες άλλες μελέτες.

Αν και οι ακαδημαϊκοί έχουν εξερευνήσει το «φαινόμενο Hoskins» εδώ και δεκαετίες και σκέφτονται αυτό το φαινόμενο, το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει αυτό το θέμα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού υπερτερούν των μειονεκτημάτων του. Αυτός είναι ο λόγος που προωθούν την εφαρμογή των εμβολίων κατά της γρίπης. Αν και υπήρχαν πάντα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης, δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής μελέτες μεγάλης κλίμακας για αυτό το θέμα.

Επί του παρόντος, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά σε άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών να λαμβάνουν εμβόλια για την εποχική γρίπη. Ωστόσο, ποιες είναι οι επιπτώσεις του ετήσιου εμβολιασμού κατά της γρίπης στο ανοσοποιητικό μας;

Σύμφωνα με το περιοδικό Frontiers in Immunology, μια μελέτη ανθρώπινου εμβολίου κοόρτης έχει διεξαχθεί από την εποχή της γρίπης 2016-2017 με ενήλικες (άνω των 18 ετών) και εφήβους (12 έως 18 ετών), οι οποίοι εμβολιάζονται ετησίως κατά της εποχικής γρίπη. Κάθε εποχή της γρίπης, τα δείγματα ορών των υποκειμένων και οι προσωπικές πληροφορίες συλλέγονται και αναλύονται στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

 

ΠΟΥ

Οι ανοσολογικές τους αποκρίσεις στον επαναλαμβανόμενο ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης ελέγχονται με σύνθετες βαθμολογίες αναστολής αιμοσυγκόλλησης (HAI). Οι συμμετέχοντες εγγράφονται στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε έτους, χωρίς να έχουν λάβει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Στην ομάδα των εφήβων που συμμετείχαν, κατά την περίοδο γρίπης 2017-2018, η αναστολή της αιμοσυγκόλλησης ήταν σχετικά επαρκής. Ωστόσο, η αναστολή έπεσε την επόμενη περίοδο γρίπης. Το ίδιο φαινόμενο σημειώθηκε και στην ομάδα ενηλίκων.

Μπορεί να ερμηνευθεί ότι στην αρχή της περιόδου γρίπης 2017-2018, οι συμμετέχοντες δεν εμβολιάστηκαν και το εμβόλιο της γρίπης αργότερα τους παρείχε χρήσιμη προστασία. Ωστόσο, την επόμενη περίοδο γρίπης 2018-2019, με επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό κατά της γρίπης, η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο στην πραγματικότητα μειώθηκε. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι το εμβόλιο είχε γίνει όλο και λιγότερο αποτελεσματικό στους επανειλημμένα εμβολιασμένους συμμετέχοντες.

Συνολικά, οι σύνθετες βαθμολογίες HAI μειώθηκαν σημαντικά από τη μια περίοδο γρίπης στην άλλη στους εφήβους, αλλά κατά κάποιο τρόπο παρέμειναν σταθερές στους ενήλικες συμμετέχοντες. Επιπλέον, μια σύγκριση των μέσων σύνθετων βαθμολογιών HAI των προηγουμένως εμβολιασμένων εφήβων και εκείνων που εγγράφηκαν πρόσφατα στην περίοδο γρίπης 2018-2019 υποδηλώνει ότι ο επαναλαμβανόμενος ετήσιος εμβολιασμός είχε ως αποτέλεσμα μειωμένες ανοσολογικές αποκρίσεις.

Ως εκ τούτου, τα επαναλαμβανόμενα στελέχη εμβολιασμού σχετίζονται με μειωμένη ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων και συνεπώς προστασία.

Το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης περιέχει τέσσερα διαφορετικά στελέχη ιού. Ανακαλύφθηκε ότι εάν ο ιός είναι ίδιος, με πολύ παρόμοιο χρόνο με τον χρόνο, η μείωση της ανοσολογικής απόκρισης θα ήταν πιο εμφανής εάν το εμβόλιο χορηγούνταν συνεχώς από χρόνο σε χρόνο. Επιπλέον, εάν υπάρξει αλλαγή στην επιλογή των στελεχών του ιού μεταξύ των εποχών, το προστατευτικό αποτέλεσμα του εμβολίου θα ήταν καλύτερο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει κουραστεί από τον επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανοσολογική μνήμη που βασίζεται στον προηγούμενο εμβολιασμό όταν χορηγείται ένα δεύτερο ελαφρώς διαφορετικό εμβόλιο, αφήνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα κολλημένο με τις πρώτες του ανοσολογικές αποκρίσεις και ανίκανο να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικές αποκρίσεις στον δεύτερο εμβολιασμό. Ωστόσο, καθώς τα στελέχη του ιού της γρίπης αλλάζουν από έτος σε έτος, τα αντιγόνα στο εμβόλιο προσαρμόζονται επίσης. Δεν έχει γίνει παρακολούθηση της κόπωσης του ανοσοποιητικού που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο στέλεχος του ιού. Και ο συγκεκριμένος μηχανισμός αυτού του φαινομένου δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα λεπτομερώς.

ΠΟΥ

 

Επιπλέον, ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός αναγκάζει επίσης τον ιό να υποστεί μετάλλαξη, καθώς καθοδηγεί τον ιό να αναπτυχθεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς ελέγχει τα στελέχη του ιού. Αυτό ονομάζεται ανοσολογική απόδραση.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής διαδικασίας εξέλιξης, τα παθογόνα βιώνουν τυχαίες μεταλλάξεις που αλλάζουν τα αντιγόνα τους. Επομένως, το εμβόλιο χάνει την αποτελεσματικότητά του έναντι των μεταλλαγμένων παθογόνων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξέλιξης που καθοδηγείται από το εμβόλιο, μετά τη χορήγηση του εμβολίου, ορισμένα παθογόνα πεθαίνουν και τα επιζώντα αναπαράγονται. Μετά από αρκετούς γύρους επαναλαμβανόμενου εμβολιασμού, τα επιζώντα παθογόνα θα είχαν περάσει από αρκετούς γύρους ελέγχου και το εμβόλιο θα έχει μικρότερη επίδραση σε αυτά. Και τελικά, οι μεταλλαγμένες ουσίες διαφυγής εμβολίου θα εξεταστούν.

ΠΟΥ

 

Η διαφυγή εμβολίων δεν συμβαίνει μόνο για τα εμβόλια της γρίπης. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για εμβόλια άλλων βακτηρίων. Τα μαθήματα δεν ήταν σπάνια.

Για παράδειγμα, το Bordetella pertussis είναι το βακτήριο που προκαλεί τον κοκκύτη (κοκκύτη). Καθώς ο σχεδιασμός του εμβολίου κατά του Bordetella pertussis στόχευε μια από τις πρωτεΐνες που σχετίζονται με την επιφάνεια, που ονομάζεται περτακτίνη, μέσω αυτοδιαλογής, όλο και περισσότερα αρνητικά στην περτακτίνη βακτηριακά απομονωμένα στελέχη αναπαράγονταν περισσότερο από τα άλλα.

Αυτό το φαινόμενο διαφυγής του ανοσοποιητικού μπορεί να εξηγεί το γεγονός ότι από την εποχή της γρίπης 2009-2010, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης ήταν κάτω από το 50 τοις εκατό τα περισσότερα χρόνια.

Τα εμβόλια γρίπης μειώνουν το ποσοστό σοβαρών ασθενειών;

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν τα ετήσια εμβόλια γρίπης, επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας ιαπωνικής μελέτης μπορεί να απογοητεύσουν. Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vaccine το 2014, δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν μειώνει τον κίνδυνο μεταγενέστερης νοσηλείας ούτε προλαμβάνει σοβαρές ασθένειες.

ΠΟΥ

 

Όπως φαίνεται στον πίνακα, εντός 14 ημερών από τη μόλυνση από τη γρίπη, περίπου το 40% των ατόμων που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης. Και το ποσοστό των περιπτώσεων στις οποίες τα άτομα εμβολιάστηκαν και νοσηλεύτηκαν ήταν 9 τοις εκατό, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 4% για τους νοσηλευόμενους ασθενείς που ήταν ανεμβολίαστοι. Ως εκ τούτου, το εμβόλιο της γρίπης δεν μειώνει πάντα τη σοβαρότητα της νόσου ή προλαμβάνει κρίσιμες ασθένειες όπως πιστεύει το ευρύ κοινό, μια πεποίθηση που καθοδηγείται από τις ετήσιες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της γρίπης.

ΠΟΥ

 

Το CDC διεξήγαγε επίσης μια μελέτη σχετικά με τις κρίσιμες ασθένειες που προκαλούνται από γρίπη σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό πρόσφατα. Οι ασθενείς με απειλητική για τη ζωή ασθένεια περιελάμβαναν εκείνους που χρησιμοποίησαν επεμβατικό αερισμό, αγγειοσυσπαστικό, αιμοκάθαρση και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το εμβόλιο της γρίπης ήταν αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων με απειλητική για τη ζωή ασθένεια και στο 57% των περιπτώσεων με μη απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν είναι πολύ αυστηρή, καθώς το μέγεθος του δείγματός της είναι πολύ μικρό. Το πιο σημαντικό, ο παράγοντας των υποκείμενων ιατρικών παθήσεων δεν συμπεριλήφθηκε στην αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου των ασθενών, καθώς πολλοί από αυτούς είχαν ήδη αναπνευστικές, καρδιαγγειακές ή/και νευρολογικές παθήσεις πριν από τη μόλυνση από γρίπη.

Τα δεδομένα της σοβαρότητας της νόσου δεν στρωματοποιήθηκαν με βάση διαφορετικούς τύπους και βαθμούς υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται σε αυτό το έγγραφο έδειξαν μόνο πόσα άτομα, είτε είναι εμβολιασμένα είτε όχι, έχουν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, αυτή η μελέτη είναι πολύ προκατειλημμένη και εξάγει περισσότερα συμπεράσματα από όσα υποδηλώνουν τα δεδομένα της.

Έτσι, συνοπτικά, η αντικειμενική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολίου είναι κρίσιμης σημασίας για την παροχή αμερόληπτων πληροφοριών στο κοινό. Και οι διεθνείς οργανισμοί ή οι ρυθμιστικές αρχές υγείας θα πρέπει να αποφεύγουν να πολιτικοποιούν τους ανθρώπους που αξιολογούν προσεκτικά την επιλογή των εμβολίων τους. Το “Vaccine Hesitancy” είναι μια πολιτική ετικέτα που θα πρέπει να εγκαταλειφθεί από υγειονομικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ.

Πηγή: The Epoch Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις