Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Αντιαεροπορικά HAWK όπως αυτά που διαθέτει ο ΕΣ στέλνει η Ισπανία στην Ουκρανία: Θα επιβιώσουν;


 Από την καταστροφή των τουρκικών Hawk στην αλ-Ουατίγια τώρα στην ανατ. Ευρώπη

Αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς Hawk στέλνει η Ισπανία στην Ουκρανία, συστήματα όμοια με αυτά που διαθέτει και ΕΣ για την προστασία του

Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης (σε δύο Μοίρες 180 και 181 ΜΚΒ) αν και είναι άγνωστο σε τι επίπεδο βρίσκονται τα ισπανικά.

Θα είναι η πρώτη φορά που συστήματα Hawk αποστέλλονται στην Ουκρανία και φυσικά η αποστολή αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κατά πόσο αυτά θα μπορέσουν να σημειώσουν επιτυχίες σε ένα περιβάλλον σύγκρουσης που κυριαρχείται από τα UAV και  τον άγνωστο «Χ» της σύγκρουσης τον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, η Ισπανία παρέδωσε τέσσερα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μεσαίας εμβέλειας τύπου HAWK στις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, UAV και πυραύλους που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Ο ίδιος τόνισε ότι η παραλαβή των συστημάτων αεράμυνας HAWK είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης έπειτα από σχετικό αίτημα του Κιέβου, ενώ σημείωσε ότι αναμένονται να παραδοθούν ακόμα περισσότερα συστήματα ίδιου τύπου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το 2021 η Ισπανία προχώρησε στην πρώτη αναβάθμιση του αντιαεροπορικού της συστήματος στην λεγόμενη «Φάση ΙΙΙ», αντικαθιστώντας όλα τα αναλογικά συστήματα με ψηφιακά. Πρόκειται για την πρώτη φάση της αναβάθμισης και από το 2025 θα αντικατασταθούν τα παρωχημένα ραντάρ με ραντάρ Sentinel.

Είναι άγνωστο εάν  πρόκειται για τα συστήματα που έχουν αναβαθμίσει οι Ισπανοί ή για παλαιότερα,  αυτά που στέλνουν την Ουκρανία.

Άγνωστος επίσης είναι  ο ακριβής αριθμός των εκτοξευτών που στέλνονται στην Ουκρανία, αλλά ο  ΕΣ  διαθέτει 42 συνολικά «συστήματα» «Φάσης ΙΙΙ» με επτά Πυροβολαρχίες.

Η κάθε Πυροβολαρχία αποτελείται από δύο Μονάδες Πυρός εξοπλισμένες με τρεις εκτοξευτές των τριών βλημάτων έκαστη.

Να σημειωθεί πως οι Τούρκοι είχαν αναπτύξει συστήματα Hawk στην αεροπορική βάση της Λιβύης  Αλ-Ουατίγια το 2020 και τα οποία έπεσαν θύμα των αεροπορικών επιθέσεων αιγυπτιακών MiG-29 και Mirage 2000-9 των ΗΑΕ όπου τρία συστήματα (4 Ιουλίου 2020) είχαν καταστραφεί.

Βέβαια εκείνα τα χειρίζονταν Τούρκοι και αυτά θα τα χειρίζονται Ουκρανοί και έχει και αυτό τη σημασία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις