Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Kρίση εμπιστοσύνης στα Eλληνικά MME και στις ψηφιακές πλατφόρμες

 


Με όρους ιντερνετικούς για «κλικς» και «βιούζ» ένας ελκυστικός τίτλος σε αυτό που ακολουθεί θα μπορούσε να είναι «Σκαμπίλι δυσπιστίας στα ΜΜΕ και την δημοσιογραφία».

Όμως ψύχραιμα σας μεταφέρουμε πρώτα ευρήματα έρευνας γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (που δεν είναι και κάνα Politico ξερωγώ ή τίποτα ρεπορτεράδες χωρίς σύνορα), σύμφωνα με την οποία είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πως οι δημοσιογράφοι των εγχώριων ΜΜΕ εργάζονται σε καθεστώς λογοκρισίας.

Συγκεκριμένα σε ποσοστό 83,5% πολίτες, που έλαβαν μέρος σε έρευνα που διενήργησε το προηγούμενο διάστημα η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης & Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πιστεύουν ότι οι δημοσιογράφοι εργάζονται σε περιβάλλον λογοκρισίας.

«Λογοκρίνονται από τους προϊσταμένους τους» απάντησαν και η διαπίστωση βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους από τους επαγγελματίες του κλάδου που πήραν μέρος στην έρευνα, στην οποία μόλις τρεις στους δέκα δημοσιογράφους δήλωσαν ότι «δεν λογοκρίνονται ποτέ από τους ιεραρχικά ανώτερους τους».

Εν τω μεταξύ η δυσπιστία απέναντι στα ελληνικά ΜΜΕ που τέθηκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας βρίσκεται μάλλον στα «κόκκινα». Χοντρικά επτά στους δέκα (για την ακρίβεια το 67,5% του δείγματος) δεν εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης. Όμως εννέα στους δέκα θεωρούν ότι η δημοσιογραφία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία. Προς αποσαφήνιση είναι η γνώμη που έδωσε το υπόλοιπο 10,5%. Αν όχι όλοι από αυτό το μερίδιο, κάποιοι έστω θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητη η δημοσιογραφία για την δημοκρατία;

Το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας πρόκειται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Δημοσιογραφίας που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 9 του μήνα, διοργανώνεται από το iMEdD (incubator for Media Education and Development) και πραγματοποιείται στους χώρους του Ωδείου της Αθήνας.

Τα πράγματα πάντως δεν είναι καλά για την Ενημέρωση γενικώς. Μια ακόμη έρευνα, επικεντρωμένη όμως στην αμερικανική κοινή γνώμη, η οποία μάλιστα γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία έξι χρόνια, έδειξε ότι οι Αμερικανοί χρήστες του Ίντερνετ στέκονται όλο και πιο επιφυλακτικοί, πιο δύσπιστοι απέναντι στην προσφερόμενη ενημέρωση μέσα από τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, τις πλατφόρμες, τους διανεμητές περιεχομένου.

Στο μικροσκόπιο της Insider Intelligence, που έκανε την έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, διαπιστώθηκε ότι στις εννέα κυρίαρχες ψηφιακές πλατφόρμες υπήρχε έλλειμα εμπιστοσύνης και το 2022. Με επιδείνωση μάλιστα, συγκριτικά με το 2021.

Την υψηλότερη αρνητική βαθμολογία συγκέντρωσε το Instagram, ένα σκαλοπάτι πιο κάτω αλλά με την ίδια σχεδόν ένταση δυσπιστίας ξεχώρισε το Linkdin και στην τρίτη θέση το Reddit. Τη χαμηλότερη αρνητική βαθμολόγηση φαίνεται να παίρνει το YouTube.

Η εμπιστοσύνη των χρηστών στις πλατφόρμες έχει μειωθεί σημαντικά σε βασικούς τομείς, όπως το απόρρητο, η ασφάλεια και η συνάφεια των διαφημίσεων.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις