Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

«Αν δε θέλει NA EXEI O Ερντογάν το Tέλος του Καντάφι… – Στη NEA εποχή της Τουρκίας θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή»

 


Χρήστος Αργυρίου

ΗΕλλάδα, θέλοντας και μη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί πάντα μέρος της τουρκικής προεκλογικής εκστρατείας-προπαγάνδας.

Πόσω μάλλον σήμερα που τα προβλήματα των γειτόνων φαίνονται να είναι και περισσότερα και σημαντικότερα. «Τα πάντα συμβαίνουν σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ο Ερντογάν στηρίζει την προεκλογική του καμπάνια στο τι θα συμβεί μεταξύ μας, αν και δεν είναι στο χέρι του», τονίζει ο Χρήστος Αργυρίου στο podcast του Newsbeast.

Βρεθήκαμε με τον διεθνολόγο σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την εκπομπή «Ο ελληνικός στρατός είναι δυνατός αντίπαλος – Αν η Τουρκία περάσει την κόκκινη γραμμή ίσως να πάψει να υπάρχει με τη σημερινή μορφή». Ο κύριος Αργυρίου ήταν από τους λίγους αναλυτές που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το καλοκαίρι που μας πέρασε, δεν πίστευε πως θα γίνει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Ο χρόνος τον δικαίωσε. Κάτι αντίστοιχο θεωρεί και για το τώρα, αλλά ξεκαθαρίζει «η Ελλάδα, βέβαια, έχει αποτρεπτική δύναμη. Αλίμονο».

Στα μέσα Ιουνίου του 2023, οι Τούρκοι έχουν εκλογές. Ο τωρινός πρόεδρος κάνει τα πάντα για να εκλεγεί ξανά. Η Ελλάδα τι θέλει; Να μείνει ή να φύγει ο Ερντογάν; «Τον Ερντογάν τον ξέρουμε πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζουμε τη στρατηγική του, γνωρίζουμε ποιος είναι. Γνωρίζουμε τα όριά του. Αυτή η γνώση που έχουμε, αν φύγει, θα έρθει αντιμέτωπη την επόμενη μέρα με το άγνωστο», λέει ο κύριος Αργυρίου. Και συνεχίζει: «Μετά το χάος του Ερντογάν, στη νέα εποχή της Τουρκίας, θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή. Εκτιμώ πως θα οδηγηθούν σε μια πολυκομματική κυβέρνηση».

 


Και η επόμενη μέρα ποια θα είναι; «Η πολυκομματική κυβέρνηση θα είναι φιλοευρωπαϊκή και φιλοαμερικανική. Ένα από τα πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο θα είναι ο κύριος (Αλί) Μπαμπατζάν», μάς λέει ο Χρήστος Αργυρίου. «Ο κίνδυνος θα είναι αν κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές. Ή αν τις μεταθέσει ή αν εφαρμοστεί στρατιωτικός νόμος. Ίσως η γειτονιά της Τουρκίας να αναφλεγεί. Και αυτό αλλάζει τα δεδομένα. Άλλο να αντιμετωπίζεις την Ελλάδα ως διμερή μέτωπο και άλλο να έχει μέτωπα στη Συρία, με τους Κούρδους και ό,τι μπορούν να δημιουργήσουν στο εσωτερικό», προσθέτει.

Θα κερδίσει ή θα χάσει τις εκλογές ο τωρινός πρόεδρος της Τουρκίας; Ο κύριος Αργυρίου μάς απάντησε: «Δε βλέπω να κερδίζει τις εκλογές ο Ερντογάν. Θεωρώ ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν παίζει μόνο το πολιτικό του μέλλον, αλλά την ύπαρξή του. Αν συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό, η Τουρκία μπορεί να τριχοτομηθεί. Αν δε θέλει να έχει ο Ερντογάν το τέλος του Καντάφι…».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Χρήστου Αργυρίου στο podcast του Newsbeast.

.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις