Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩO Η ΚΥΠΡΟΣ!!! - H Κύπρος επιλέχθηκε για να βοηθήσει στη διαμόρφωση «ιδανικών πολιτών της EE» χρησιμοποιώντας το σύστημα σημείων κοινωνικής δικτύωσης

 


Η ΚΥΠΡΟΣ επιλέχθηκε από τις Βρυξέλλες για ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός συστήματος κοινωνικής πίστωσης κινεζικού τύπου που θα αξιολογεί δημόσια τους πολίτες για τις συμπεριφορές τους χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τεχνικές συλλογής δεδομένων και νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Και δεν χρειάζεται καν να είστε χρήστης του Διαδικτύου για να γίνετε μέρος του προγράμματος. «Η συμπεριφορά των πολιτών μπορεί να παρακολουθείται μέσω της χρήσης των δελτίων ταυτότητάς τους όταν πρόκειται για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες επίσης, έτσι θα είναι αρκετά εύκολο να συντάξετε ένα προφίλ κάποιου, ακόμα κι αν βρίσκεται στο παλαιότερες γενιές», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η Κύπρος είναι το ιδανικό μέρος για ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε πραγματικά να βρούμε καλύτερους πολίτες της ΕΕ. Αν και έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τον τελευταίο καιρό μέσω του περιορισμού της ρητορικής μίσους και του στιγματισμού των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν, πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι στους διαδρόμους των Βρυξελλών υπάρχει ένα αστείο ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του «ιδανικού πολίτη της ΕΕ» είναι παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποίησε ο ναζιστής προπαγανδιστής Τζόζεφ Γκέμπελς, ο οποίος είπε ότι η πιο λαμπρή προπαγανδιστική τεχνική δεν θα είχε επιτυχία εκτός και αν Η θεμελιώδης αρχή λαμβανόταν συνεχώς υπόψη «πρέπει να περιοριστεί σε μερικά σημεία και να τα επαναλαμβάνει ξανά και ξανά».

«Διαπιστώσαμε ότι αυτό λειτουργεί σαν γούρι», είπε ο αξιωματούχος. «Οι λέξεις ρατσιστής, σεξιστής, μισογυνιστής, ομοφοβικός και τρανσφοβικός είναι η απάντηση σχεδόν σε όλα όσα λένε οι άνθρωποι που είναι το αντίθετο του να είσαι καλός πολίτης ή αν λένε κάτι που δεν μας αρέσει. Είναι απλώς ειρωνικό ότι χρησιμοποιούμε ναζιστικές τακτικές για να ξεριζώσουμε και να φιμώσουμε τους Ναζί ανάμεσά μας».

Σύμφωνα με το κινεζικό σχέδιο, ό,τι λέει και κάνει ένα άτομο θα ταξινομηθεί θετικό ή αρνητικό και θα αποσταχθεί σε έναν ενιαίο αριθμό που θα καθορίσει την κοινωνική θέση ή για να χρησιμοποιήσει τον κινεζικό χαρακτηρισμό «έμπιστος πολίτης». Στη συνέχεια, ο αριθμός μπορεί να ρυθμιστεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τις καλές ή κακές συμπεριφορές.

Η κίνηση έχει αποχρώσεις της τηλεοπτικής εκπομπής Black Mirror όπου σε ένα επεισόδιο όλοι κατατάχθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Οι χαμηλές βαθμολογίες σήμαιναν πρόβλημα στην εύρεση ενός σπιτιού σε «ωραίες» γειτονιές, στην αγορά ή ενοικίαση ενός καλού αυτοκινήτου ή ακόμα και στην εύρεση ενός ραντεβού. Οι υψηλόβαθμοι από την άλλη είχαν μια προνομιακή ύπαρξη, εκτός και αν έχασαν πόντους όντας αγενείς στον barista για παράδειγμα. Οι πραγματικά χαμηλοί βαθμοί ήταν κοινωνικοί απόκληροι χωρίς δικαιώματα ή προνόμια.

Ο Καναδάς έχει επίσης πρόσφατα λάβει μέτρα προς το κινεζικό σύστημα, ξεκινώντας από θέματα υγείας και επιβραβεύοντας τους ανθρώπους με πόντους για την αγορά φρούτων αντί για πρόχειρο φαγητό. Η εφαρμογή για κινητά ονομάζεται Carrot Rewards και έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με φορητές συσκευές σε μεταγενέστερα στάδια για να παρακολουθεί και να επιβραβεύει την υγιή συμπεριφορά.

Στην Κύπρο το πιλοτικό πρόγραμμα θα εισαχθεί ως μέρος του σχεδίου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος. Έχει και επικριτές και ενθουσιώδεις.


Ο συνήγορος της ιδιωτικής ζωής Aseme Isicho είπε στην Cyprus Mail: «Αν κοιτάξετε τι κάνει ο Καναδάς, είναι απλώς το κινεζικό σύστημα κρυφά. Ξεκινούν πάντα με την υγεία γιατί είναι ο ευκολότερος τρόπος να παρασύρεις τους ανθρώπους, αλλά δεν θα τελειώσει εκεί».

Ο Isicho είπε ότι εάν τέτοια συστήματα περιορίζονταν σε πόντους για θετικές συμπεριφορές θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο, αλλά όχι με την έννοια ότι ένα άτομο κατατάσσεται δημόσια και ντρέπεται με τον ίδιο τρόπο που έβαλαν στις μετοχές τον Μεσαίωνα. «Αυτό συμβαίνει ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε. «Η χρήση της προσέγγισης του «καρότου» είναι ένα πράγμα, αλλά όταν εισάγετε το ραβδί… τιμωρίες όπως η αφαίρεση βαθμών για τη λεγόμενη κακή συμπεριφορά, τότε γίνεται οργουελικό».

Είπε ότι αυτό που ήταν πιο τρομακτικό ήταν ότι οι άνθρωποι εγκατέλειπαν πρόθυμα την ιδιωτικότητά τους σε αντάλλαγμα για δημοτικότητα. «Οι νέες γενιές έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία, οπότε δεν ξέρουν κάτι καλύτερο. Δεν χάνουν την ιδιωτικότητά τους επειδή δεν την είχαν ποτέ. Μπορεί να πείτε ότι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Γιατί κάποιος άγνωστος να ξέρει τι φάγατε για μεσημεριανό γεύμα ή τι αγοράσατε από το Amazon; Είναι δική μου επιλογή σε ποιον θα πω τι έφαγα για μεσημεριανό γεύμα, και αυτό αφαιρείται».

Όμως, ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Χρήστος Ηλίθιος πιστεύει ότι η ανάπτυξη δεν είναι μόνο ευεργετική αλλά και σπουδαία για την εικόνα της Κύπρου ως φιλικού τουριστικού προορισμού μεταξύ άλλων.

«Κοίτα, όλοι γνωρίζουν ήδη όλους τους άλλους εδώ. Αυτό απλώς το κάνει επίσημο. Επίσης, οι Κύπριοι έχουν μεγάλη επίγνωση του στάτους, επομένως αναμένεται να αγκαλιάσουν το σύστημα χονδρικά», είπε. «Έχουμε ήδη τη μεγαλύτερη χρήση του Facebook, επομένως η συλλογή των δεδομένων θα είναι εύκολη. Θα κρατήσει τους κακούς οδηγούς στην ουρά και θα μειώσει τους θανάτους από τροχαία για αρχή», πρόσθεσε ο Ηλίθιος. «Το καλύτερο από όλα, οι προμηθευτές ψευδών ειδήσεων θα πέσουν στο κάτω μέρος της κοινωνικής κλίμακας».

 ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις