Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Γνωρίζατε ότι ένα στρείδι πoυ δεν έχει τραυματιστεί δεν παράγει μαργαριτάρια;


 Λοβερδος Στελακατος Χρηστος

Γνωρίζατε ότι ένα στρείδι που δεν έχει τραυματιστεί δεν παράγει μαργαριτάρια;

Οι πέρλες είναι μια επουλωμένη πληγή.

Τα μαργαριτάρια είναι προϊόν του πόνου, αποτέλεσμα της εισόδου μιας παράξενης ή ανεπιθύμητης ουσίας μέσα στο στρείδι, όπως ένα παράσιτο ή ένας κόκκος άμμου.

Το εσωτερικό ενός κελύφους στρειδιού είναι μια λαμπερή ουσία που ονομάζεται nacar. Όταν ένας κόκκος άμμου εισχωρεί, τα κύτταρα nacar αρχίζουν να δουλεύουν και καλύπτουν τον κόκκο της άμμου με στρώματα και περισσότερα στρώματα για να προστατεύσουν το ανυπεράσπιστο σώμα από το στρείδι. Ως αποτέλεσμα σχηματίζεται ένα όμορφο μαργαριτάρι!

Στρείδι που δεν έχει πληγωθεί, με κανένα τρόπο, δεν παράγει μαργαριτάρια, γιατί το μαργαριτάρι είναι μια επουλωμένη πληγή.

 


Γρηγόρης Βασιλειάδης.

Το μαργαριτάρι είναι σκληρό υλικό το οποίο παράγεται από τους μαλακούς ιστούς (ιδίως τον μανδύα) ζωντανών μαλακίων με όστρακο. Όταν ένας κόκκος άμμου ή κάποιο παράσιτο, εισχωρήσει στο κοχύλι ενός στρειδιού, τότε το στρείδι ενοχλείται. Το όστρακο, αδυνατώντας να διώξει τον «εισβολέα», παράγει μια λεία σκληρή κρυστάλλινη ουσία  το μάργαρο (ανθρακικό ασβέστιο) γύρω από αυτό για να προστατεύσει τον εαυτό του. Όσο ο εισβολέας μένει εκεί, το όστρακο συνεχίζει να παράγει στρώματα αυτής της ουσίας, ώσπου μετά από κάποια χρόνια έχει παγιδευτεί μέσα σε ένα λείο και λαμπερό μαργαριτάρι. Όπως και τα όστρακα, το μαργαριτάρι αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο σε μικροκρυσταλλική μορφή (το οποίο αποκαλείται μάργαρο), το οποίο εναποτίθεται σε ομόκεντρα στρώματα. Τα ιδανικά μαργαριτάρια είναι στρογγυλά και απαλά, αν και μπορεί να έχουν και άλλα σχήματα (μαργαριτάρια μπαρόκ). Τα καλύτερης ποιότητας φυσικά μαργαριτάρια χαίρουν μεγάλης αξίας και θεωρούνται πολύτιμοι λίθοι και αντικείμενα για πολλούς αιώνες.

Κάποτε θα το καταλάβουμε πως οι πληγές μας είναι μαργαριτάρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις