Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Τα vούμερα που Zαλίζουν με το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS GEORGE H.W. BUSH στη Σούδα


 Χρήστος Μαζανίτης

Το διαμάντι του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (US NAVY), το πιο πρόσφατο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz – το αεροπλανοφόρο USS GEORGE H.W. BUSH κατέπλευσε στην Σούδα.

Το USS GEORGE H.W. BUSH αποτελεί το τελευταίο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, κλάσης Nimitz. Μία πλωτή πολιτεία, με πάνω από 5.000 άτομα πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου και των ιπτάμενων.

Με μήκος 332 μέτρα, εκτόπισμα αν των 100.000 τόνων, μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα έως 34 κόμβους, με δυνατότητα να κινείται με αδιάκοπη λειτουργία επί 20 χρόνια συνεχόμενα, χωρίς ανεφοδιασμό, χάρις στους 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει.

Στο ντεκ και τα υπόγεια φιλοξενεί  85 μαχητικά F/A-18C Ηοrnet, F/A-18E/F Super Hornet, ηλεκτρονικού Πολέμου EA-18G Growler, ιπτάμενα ραντάρ Ε-2C Hawkeye και ελικόπτεραΗΗ-60H.

Ναυπηγήθηκε το 2003, καθελκύστηκε το 2007 και το 2009 παραδόθηκε στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Έλαβε το όνομα του 41ου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους του πρεσβύτερου, ο οποίος ήταν πιλότος μαχητικού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS GEORGE H.W. BUSH

Θα παραμείνει στην Σούδα ως τις 10 Οκτωβρίου. Στην Μεσόγειο ήρθε πριν από περίπου 1 μήνα αντικαθιστώντας το αεροπλανοφόρο TRUMAN το οποίο είχε παραμείνει 10 μήνες στην Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην Σούδα έφτασε υπό την συνοδεία της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού ΑΔΡΙΑΣ.

Το αεροπλανοφόρο αποτελεί τμήμα του 6ου Στόλου, με Διοικητή του Carrier Strike Group ΤΕΝ τον υποναύαρχο Dennis Velez με καταγωγή το Adjuntas του Πουέρτο Ρίκο.

Έχει διακριθεί με το Μετάλλιο Ανώτερης Υπηρεσίας Άμυνας, το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Αξίας, το Μετάλλιο Ανώτερης Υπηρεσίας, το Μετάλλιο Έπαινο Ναυτικού και Σώματος Πεζοναυτών και Μετάλλιο Επιτεύγματος Ναυτικού και Σώματος Πεζοναυτών.

Κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου είναι ο πλοίαρχος Pollard με καταγωγή από το Corpus Christi του Τέξας.

Είναι ναυτικός πιλότος μαχητικών με περισσότερες από 3.000 ώρες σε F/A-18C/E μετρώντας 1.034 προσνηώσεις σε αεροπλανοφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις