Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Xρέη στο Δημόσιο: Πότε η Eφορία «BAZEI XEPI» σε τραπεζικούς λογαριασμούς Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας για κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα


 Σχεδόν 2 εκατ. φορολογούμενοι με ανοιχτούς λογαριασμούς στην Εφορία βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Οι κατασχέσεις αποτελούν ένα από τα βασικά όπλα στα χέρια της ΑΑΔΕ για τη μείωση των «κόκκινων» οφειλών που ξεπερνούν τα 112 δισ. ευρώ.

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων βρίσκονται όσοι χρωστούν πάνω από 500 ευρώ για διάστημα άνω των 90 ημερών. Παρά τις ειδοποιήσεις της Εφορίας για τακτοποίηση των οφειλών τους είτε με εφάπαξ καταβολή του ποσού είτε με την ένταξη στις ισχύουσες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή σε δόσεις κινδυνεύουν με κατάσχεση των τραπεζικών τους καταθέσεων ακόμα και αν αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλους είδους ασφαλιστικά βοηθήματα.

Ο νέος επικαιροποιημένος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τα εξής:

  1. Πώς επιβάλλονται οι κατασχέσεις. Το κατασχετήριο που κοινοποιείται από τις φορολογικές αρχές στο κεντρικό κατάστημα ή σε οποιοδήποτε υποκατάστημά τράπεζας μπορεί να περιέχει περισσότερους οφειλέτες του Δημοσίου. Σε αυτό επισυνάπτεται για κάθε οφειλέτη πίνακας στον οποίο αναφέρονται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσης ή τα στοιχεία της καταχώρισης του νόμιμου-εκτελεστού τίτλου στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ. Η δήλωση του πιστωτικού ιδρύματος γίνεται κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου και συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον 5 ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου και μιας ημέρας μετά από αυτήν, διαφορετικά θεωρείται ότι δεν υποβλήθηκε ποτέ δήλωση. Η απόδοση των ποσών στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση γίνεται υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος. Δεν επιβάλλεται κατάσχεση για οφειλές που υπολείπονται των 50 ευρώ. Προκειμένου ειδικά για τις κατασχέσεις με ηλεκτρονικά μέσα η κοινοποίηση του κατασχετηρίου θεωρείται ότι συντελέστηκε κατά την ημερομηνία και ώρα αποστολής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραλαβής του από το πιστωτικό ίδρυμα, μέσω του διαμετακομιστικού κόμβου που δηλώθηκε από αυτό. Τα κατασχεμένα ποσά αποδίδονται είτε στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70.000 ευρώ. Τα ιδρύματα υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής.
  2. Ποια είναι τα ακατάσχετα ποσά. Από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών εξαιρούνται:
    • Τα ποσά της διατροφής
    • Μισθοί, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαία είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ
    • Τα 4/5 των ημερομισθίων ενώ επιτρέπεται κατάσχεση επί του 1/5 αυτών για χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών.
    • Το 1/2 των εφάπαξ καταβαλλόμενων από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα βοηθημάτων κατά την αποχώρηση από την υπηρεσία ή το επάγγελμα, ενώ επιτρέπεται κατάσχεση επί του 1/2 αυτών για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών.
    • Οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό ή τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και ιδρύματα πληρωμών μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο ίδρυμα. Για την εξαίρεση αυτή απαιτείται γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού λογαριασμού, με υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Εφόσον υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται, αποκλειστικά και μόνο, ο λογαριασμός αυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις