Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

«BOMBA»: Κίνδυνος για οριστικό λουκέτο στα καταστήματα «Βενέτης» – Τι έχει συμβεί


 από Σωτήρης Παπαδόπουλος

Βενέτης: Μπροστά σε κίνδυνο για οριστικό λουκέτο βρίσκονται 120 καταστήματα «Βενέτης», όπως έκανε γνωστό ο ιδιοκτήτης, Σταύρος Μονεμβασιώτης.

«Βόμβα μεγατόνων» από την αλυσίδα φούρνων – εστιατορίων «Βενέτης», καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, με τον κίνδυνο κλεισίματος των καταστημάτων να είναι ορατός.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία αριθμεί υπό το συγκεκριμένο σήμα 120 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με τα 60 εξ αυτών να είναι franchise.

Τις ανησυχίες τους για την κατάσταση εξέφρασαν ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Μονεμβασιώτης και οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό.

 


Το πλήρες κείμενο της επιστολής Μονεμβασιώτη:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Αναγκαζόμαστε να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή διότι πιστεύουμε ότι είστε ο άνθρωπος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή θα σας θυμίσουμε ότι μετά τη 10ετή κρίση μνημονίων ακολούθησαν 2 έτη πάρα πολύ δύσκολα εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του Covid-19.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουμε μπει σε μία νέα κρίση στην κρίση της ενέργειας η οποία απ’ ότι φαίνεται θα είναι καθοριστική και θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν όρθιες από τις προηγούμενες κρίσεις.

Παράλληλα, κ. Πρωθυπουργέ, τους τελευταίους μήνες μπαίνουμε σε μία ακόμη νέα κρίση τη λεγόμενη επισιτιστική εξαιτίας της οποίας σήμερα αρχίζουμε να έχουμε ελλείψεις και διαδοχικές αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι οι τιμές των πρώτων υλών αλλάζουν κάθε 3 ημέρες μόνο προς τα πάνω.

Λόγω της επισιτιστικής κρίσης που φαίνεται να έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στις πολύ δύσκολες μέρες που αναμένουμε τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε από τις εταιρίες και τα καταστήματα που παράγουν βασικά αγαθά διατροφής ώστε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να παραμείνουν ζωντανές και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες του κλάδου μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αρτοποιείας της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης χρειάζονται την ενέργεια για να παράγουν προϊόντα για να ζυμώσουν προϊόντα για να ψήσουν προϊόντα για να μαγειρέψουν προϊόντα και να ολοκληρώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης προς εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των καταναλωτών.

Αυτές λοιπόν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σήμερα πλήττονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς και το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για μία τέτοια επιχείρηση που είχε 2000€ κόστος μηνιαίας ενέργειας σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στο ποσό των 9.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε λίγους μήνες οι επιχειρήσεις θα αφανιστούν.

Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα προσφερθεί φθηνότερη ενέργεια για τα αρτοποιεία λόγω του μεγάλου αυτού προβλήματος και στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι αυτή η ρύθμιση θα αφορά μόνο κάποιας κατηγορίας καταστήματα που έχουν τον ΚΑΔ 1071. Δηλαδή δεν θα αφορά ολόκληρο το φάσμα του κλάδου των καταστημάτων που προσφέρουν άρτο αρτοζαχαροπλαστεία εστιατόρια ή καταστήματα εστίασης.

Για αυτό θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι είναι επιβεβλημένο να εισαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και οι ΚΑΔ 4724 και 5610 ανεξάρτητα αν αναφέρονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες ΚΑΔ.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση πολλοί κλάδοι και επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με τους εκάστοτε υπουργούς είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική διότι πολύ απλά οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα Κύριε Πρωθυπουργέ σας εκπέμπουμε SOS και σας καλούμε να δώσετε λύση σήμερα κιόλας όπως δράσατε έγκαιρα ακαριαία και αποτελεσματικά και διασώσατε εσείς προσωπικά τους κλάδους της αρτοζαχαροπλαστικής και της εστίασης στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.

Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε το ίδιο και στο θέμα της ενέργειας το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις ανωτέρω επιχειρήσεις

Μετά τιμής

Τα μέλη του Δ.Σ

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής της ΒΕΝΕΤΗ ΑΒΕΕΤ

Τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι σε αυτά».

Βενέτης:

Βενέτης: Τον «γονάτισε» η πανδημία

Μετά από δύο χρόνια θα επανακάμψει ο κλάδος της εστίασης στα επίπεδα του 2019, δηλαδή όσοι έχουν απομείνει» εκτιμά ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, πρόεδρος της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του imerisia.gr στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου της εταιρείας.

Ο κ. Μονεμβασιώτης είπε μάλιστα ότι συμμερίζεται την πρόβλεψη της ΓΣΕΒΕΕ για ενδεχόμενο λουκέτο στις μισές επιχειρήσεις του κλάδου και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Επισήμανε βέβαια το προφανές, ότι η επανάκαμψη εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ενώ ανέφερε και άλλους παράγοντες, εκτός της υγειονομικής κρίσης, που μπορεί να επηρεάσουν την επαναφορά στην κανονικότητα, όπως η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών κ.λπ.

Η Βενέτης, που συμπληρώνει φέτος 73 χρόνια λειτουργίας στην αγορά, επιδιώκει με δυναμικές επιχειρηματικές κινήσεις και είσοδο σε νέες αγορές να αφήσει πίσω της το 2020, χρονιά κατά την οποία κατέγραψε μείωση τζίρου 24% και απώλεια του 61% της κερδοφορίας της.

Το πόσο «μαύρη» ήταν η προηγούμενη χρονιά συνολικά για την εστίαση, η οποία μένει κλειστή εδώ και τρεις μήνες, ενώ σύμφωνα με κάποια σενάρια φαίνεται ότι θα επαναλειτουργήσει τον Μάιο, αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι η Βενέτης αναγκάστηκε να «κάψει» περί τα 6 εκατ. ευρώ από το ταμείο της για να κρατήσει ζωντανό το δίκτυο των καταστημάτων της και να μην προχωρήσει σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μονεμβασιώτης, η εταιρεία «είδε» τα ταμειακά διαθέσιμα της να μειώνονται κατά 79% από 7,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 σε 1,6 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020, ενώ τα EBITDA μειώθηκαν κατά 48%.

Ο όμιλος ΒΕΝΕΤΗ απαριθμεί 10 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης με τις λιανικές πωλήσεις του σήματος την προ Covid-19 εποχή να ξεπερνούσαν, τα 100 εκατ. ευρώ.

Το 2019 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 47.424.000 ευρώ και η κερδοφορία στα 6.140.000 ευρώ.

Πάντως, παρά τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία λόγω της πανδημίας η εταιρεία εξακολουθεί να έχει μηδενικό δανεισμό, ενώ και το νέο της αναπτυξιακό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με ίδια κεφάλαια.

Για το 2021 το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ προβλέπει:

  • Είσοδο στην αγορά του retail με τη σειρά προϊόντων VENETI FAMILY.
  • Επέκταση στον χώρο της εστίασης με τη δημιουργία δύο νέων concept καταστημάτων, την CREMERIA VENETI και το VENETI GO.
  • To VENETI GREAT, ένα «πιλοτικό» concept καταστήματος για επέκταση στο εξωτερικό.
  • Διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων ΒΕΝΕΤΗ.

Βενέτης: Τα δυο concept καταστήματα

Η εταιρεία εισάγει δύο νέα concept καταστημάτων, την CREMERIA VENETI και το VENETI GO, προκειμένου να καλύψει όλο το εύρος των αναγκών του καταναλωτή, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Η CREMERIA VENETI, το Boutique Γαλακτοπωλείο της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ, προσφέρει στον καταναλωτή παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα με κύριο συστατικό το φρέσκο γάλα.

Η CREMERIA VENETI θα λειτουργεί ως γαλακτοπωλείο, ζαχαροπλαστείο και gelateria και θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παραγγέλνει και να προμηθεύεται προϊόντα που παράγονται εκείνη τη στιγμή.

Η πρώτη CREMERIA VENETI θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στην Κηφισιά (οδός Τατοϊου 110) ενώ υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν δέκα συνολικά καταστήματα CREMERIA VENETI, με την προϋπόθεση ότι η αγορά θα επιστρέψει σε κανονικότητα.

Τα VENETI GO αποτελούν τη νέα πρόταση της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ για την κάλυψη μικρών αναγκών του καταναλωτή για προϊόντα της καθημερινότητάς του.

Πρόκειται για μικρά αναψυκτήρια με γρήγορη εξυπηρέτηση που θα προσφέρουν συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων όπως γρήγορα snacks, ροφήματα, ποικιλίες καφέ, φυσικούς χυμούς και σάντουιτς.

Λόγω του χαμηλού κόστους επένδυσης (80-100 χιλ. ευρώ), το concept VENETI GO προορίζεται να λειτουργεί αποκλειστικά με τη μέθοδο franchising και έχει ως στόχο να τονώσει την αγορά και να δώσει ευκαιρίες σε νέους franchisees που δεν διαθέτουν υψηλά κεφάλαια.

Μάλιστα, η εταιρεία θα προσφέρει χρηματοδοτικά προγράμματα ειδικά για νέους, με μοναδικό κριτήριο την ηλικία και την προϋπηρεσία στον χώρο της εστίασης, της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής ή των ροφημάτων.

Το «πιλοτικό» VENETI GREAT με στόχο τις αγορές του εξωτερικού

Το VENETI GREAT αποτελεί «πιλοτικό» μοντέλο καταστήματος που ανέπτυξε η εταιρεία προκειμένου να εξάγει ένα concept με ελληνικές γεύσεις στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών.

Ήδη υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες για λανσάρισμα του concept στις αγορές της Αγγλίας, της Αμερικής και της Αιγύπτου αλλά δεν έχουν προχωρήσει, καθώς και στις εν λόγω αγορές έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Το VENETI GREAT ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Μπάγκειον στην Ομόνοια, τον Ιούλιο του 2020 και αποτελεί την πρόταση της ΒΕΝΕΤΗ για να καλύψει τις ανάγκες του καταναλωτή για ποιοτική και γρήγορη εστίαση.

Πρόκειται για ένα ταχυφαγείο με υψηλής ποιότητας ελληνικές γεύσεις, σε έναν πολυχώρο Shop in Shop που στεγάζει 10 διαφορετικά concepts εστίασης.

Λόγω των μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας, το VENETI GREAT ανέστειλε τον Δεκέμβριο τη δραστηριότητά του και αναμένεται να επαναλειτουργήσει μόλις ομαλοποιηθεί η αγορά.

Να σημειωθεί ότι λόγω της έλλειψης καταναλωτών ελέω lockdown το κατάστημα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του «έγραφε» 42 χιλ. ευρώ ζημιά κάθε μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις