Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Τι είναι η DuoDay – Γιατί ο 26χρονος Γιώργος συνόδευε σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη


 Τη DuoDay, την ημέρα που ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιοι φορείς και απλοί πολίτες ανοίγουν τις πόρτες τους για άτομα με νοητικές και συναισθηματικές αναπηρίες, τίμησε και εφέτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είναι η δράση

Η DuoDay ξεκίνησε από την Ιρλανδία. Εκεί τον ονόμασαν «Job Shadowday». Οι Βέλγοι είναι αυτοί που της έδωσαν το όνομα «DuoDay». Με αυτήν την πιο απλή ονομασία η η ιδέα διαδόθηκε γρήγορα και ευκολότερα. Το 2017 η Duo Day έφτασε για πρώτη φορά στη Γερμανία. Είναι μια πρωτοβουλία, με στόχο να φέρει άτομα με νοητικές και/ή συναισθηματικές αναπηρίες πιο κοντά στην διαδικασία της απασχόλησης. Στόχος είναι να υπάρξει μια υποστήριξη (σε πρώτη φάση με μικρά βήματα) σε άτομα με τέτοιου είδους αναπηρίες τα οποία αναζητούν μία κατάλληλη για αυτά εργασία, έστω και μερικής απασχόλησης. Στην Γαλλία έχει φτάσει στο παρελθόν η Duo Day να απασχολήσει και 3000 άτομα με τέτοιες αναπηρίες.
Το νόημα της DUO DAY είναι επίσης να συμφιλιώσει τον κόσμο της απασχόλησης με τα άτομα με αναπηρία. Έτσι, τα άτομα με νοητικές αναπηρίες έρχονται σε επαφή με δημόσιους φορείς, ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και με απλούς πολίτες, ώστε τα εν λόγω άτομα να γνωρίσουν το εργασιακό περιβάλλον τους και να δουν πώς λειτουργούν.

Ο πρωθυπουργός

Στο πλαίσιο αυτού του θεσμού λοιπόν, σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεργάστηκε με τον 26χρονο Γιώργο Τσεβά, ο οποίος έχει διαγνωστεί από μικρή ηλικία με λειτουργικό αυτισμό. Ο πρωθυπουργός ανάρτησε και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γιώργος πήγε από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου, στα σκαλιά του οποίου αργότερα υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό. Στη διάρκεια της ημέρας ο Γιώργος συνόδευσε τον κ. Μητσοτάκη στις περισσότερες από τις δραστηριότητές του. Μαζί πήγαν στην εκδήλωση για την λήξη της Αντιπυρικής περιόδου, την οποία ο Γιώργος παρακολούθησε δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκης, στην πρώτη σειρά των επισήμων.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου

Η υφυπουργός, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, συμμετείχε επίσης, όπως και ο πρωθυπουργός, σε αυτή την ευρωπαϊκή δράση της Duo Day, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Απασχόλησης Αναπήρων. Στην Duo Day συμμετείχαν ακόμα ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, μοιράστηκε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας της με τον νεαρό Ευθύμη Τσίγκα, ο οποίος έχει σύνδρομο Asperger.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Ευθύμης συνόδευσε την υφυπουργό στην τηλεοπτική της συνέντευξη στον Αντ1 και συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις με τους συνεργάτες της. Μαζί επισκέφτηκαν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του και ενημερώθηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Λευτέρη Γιοβανίδη, για την ιστορία του θεάτρου, καθώς και για το νέο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ο Ευθύμης παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ομιλία της κ. Μιχαηλίδου στην ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά, με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης ευπαθών ομάδων του δήμου.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Σήμερα, με τον Ευθύμη μοιραστήκαμε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ενδιαφέροντά του, αλλά και για την ένταξή του στην αγορά εργασίας και οι δράσεις, όπως το DUO DAY, έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για εμάς, γιατί ο σκοπός είναι διττός. Από τη μία πλευρά, το άτομο με αναπηρία έχει την ευκαιρία να δει την καθημερινότητα σε ένα εργασιακό περιβάλλον, το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι να κατανοήσει η κοινότητα ότι η αναπηρία δεν είναι ανημποριά, αλλά μία διαφορετικότητα μέσα στην κανονικότητα και, σήμερα, κάνουμε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην απασχόληση χωρίς αποκλεισμούς.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις