Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Eνδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Pεπουμπλικανοί Kέρδισαν και την Γερουσία και προελαύνουν στο Κογκρέσο - Ξημερώνει μία νέα ημέρα για τις ΗΠΑ


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Οι Ρεπουμπλικανοί στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές κερδίζουν δύο έδρες παραπάνω από τις

50 που είχαν στην προηγούμενη διαμόρφωση της Γερουσίας και ανακτούν τον πλήρη έλεγχό της.

Στο Κογκρέσο προελαύνουν και η διαφορά από τους Δημοκρατικούς είναι τεράστια καθώς προηγούνται κατά 39 έδρες!

Για την ακρίβεια οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει 136 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κερδίσει 175

Για να κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου πρέπει πάρουν 217 έδρες αλλά με αυτόν τον ρυθμό πηγαίνουν για 240!

Σημειώνεται ότι οι έδρες στο Κογκρέσο είναι συνολικά 435.

Υπάρχει μία εικόνα απόλυτης επικράτησης των Ρεπουμπλικανών σε Γερουσία και Κογκρέσο κάτι που θα καταστήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν υπό απόλυτο έλεγχο και θα προετοιμάσει το έδαφος για νίκη του Ν.Τραμπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024, στις οποίες όλα δείχνουν πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Απομένουν να κριθούν εννέα έδρες για την Γερουσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι έδρες στην απερχόμενη αμερικανική Άνω Βουλή (Γερουσία)  ήταν απόλυτα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους (50-50), με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει τη δυνατότητα με την ψήφο της να κόβει τον γόρδιο δεσμό σε περίπτωση ισοψηφιών.

* Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τιμ Σκοτ κερδίζει την Δημοκρατική διεκδικήτρια της έδρας Κριστλ Μάθιους στη Νότια Καρολίνα (Edison).

* Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τόμας Μακντέρμοτ στην Ιντιάνα (Edison).

* Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Ραντ Πολ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τσαρλς Μπούκερ στο Κεντάκι (Fox News, Edison).

* Ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλτς κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Μαλόι στο Βερμόντ (Fox News). Θα καταλάβει την έδρα του Δημοκρατικού Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποσύρεται στα 82 του χρόνια.

Ο Ρεπουμπλικανός Μεχμέτ Οζ, όπως όλα δείχνουν πως κερδίζει τον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν, με αποτέλεσμα να «πάρει» την Πενσυλβάνια.

Ο Μεχμέτ Οζ έχει ποσοστό 52%, έναντι του 42% που έχει ο Τζον Φέτερμαν.

Σημειώνεται ότι στις προεδρικές εκλογές ο Ν.Τραμπ είχε χάσει την Πενσυλβάνια (το πως έχασε τις εκλογές είναι γνωστό) η οποία θεωρείται βαρόμετρο καθώς κάθε Πρόεδρος των ΗΠΑ για να εκλεγεί κερδίζει σε αυτή την Πολιτεία.

Δικαστής στην κομητεία Μαρικόπα, στην Αριζόνα, απέρριψε χθες αίτημα των Ρεπουμπλικάνων να παραταθεί η ψηφοφορία πέρα από τις 19:00 (τοπική ώρα), εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία μηχανημάτων που μετρούν τις ψήφους σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

Ο δικαστής εξήγησε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν παρουσίασαν καμιά απόδειξη πως εμποδίστηκε οποιοσδήποτε ψηφοφόρος εξαιτίας των προβλημάτων αυτών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άδραξε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε να μιλήσει για παρατυπίες, τονίζοντας πως ο αμερικανικός λαός «δεν θα ανεχθεί» τέτοια προβλήματα να στοιχίσουν έδρες στους Ρεπουμπλικάνους.

Σημειώνεται ότι και η Αριζόνα χάθηκε για τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές του 2020 και μάλιστα προς έκπληξη όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις