Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

EXOYN KAI TA Xταπόδια τα νεύρα τους: OTAN θυμώνουν πετάνε αντικείμενα - BINTEO

 Η πρακτική αυτή υιοθετείται περισσότερο από τα θηλυκά - Δείτε το βίντεο

Αυστραλοί επιστήμονες βιντεοσκόπησαν για πτώση φορά χταπόδια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν θυμώνουν πετούν στα άλλα χταπόδια διάφορα αντικείμενα, όπως όστρακα, άμμο, λάσπη, φύκια και γενικά ό,τι βρίσκουν μπροστά τους.

Τα χταπόδια είναι ιδιαίτερα έξυπνα και συνήθως κάνουν μοναχική ζωή. Όταν η αφθονία τροφής και το περιβάλλον του βυθού φέρνουν πολλά χταπόδια κοντά, αυτό δημιουργεί τριβές μεταξύ τους, μερικές φορές σε σημείο κανιβαλισμού, καθώς στην κυριολεξία αλληλοτρώγονται. Ο εκνευρισμός τους μερικές φορές φαίνεται πως εκδηλώνεται με το πέταγμα αντικειμένων που γίνεται με τα μπροστινά πλοκάμια τους, με τη βοήθεια πιδάκων νερού που εκτινάσσουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Γκόντφρεϊ-Σμιθ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με τους «New York Times», τον Guardian και το «Nature», ανέφεραν ότι το πέταγμα αντικειμένων είναι σπάνιο στο ζωικό βασίλειο και ιδιαίτερα δύσκολο μέσα στο νερό.

Πρωτιά για τα θηλυκά

Οι επιστήμονες, που παρατήρησαν με υποθαλάσσιες στατικές κάμερες περίπου δέκα χταπόδια, είδαν ότι πετάνε πράγματα τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά χταπόδια, αλλά πιο συχνά τα τελευταία (σε ποσοστό 66%, δηλαδή με διπλάσια συχνότητα από ό,τι τα αρσενικά). Σε μια περίπτωση στις τρεις (33%) το αντικείμενο που πετάχτηκε, χτύπησε το άλλο χταπόδι. Όσο πιο σκούρο χρώμα είχε ένα χταπόδι, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι πιο επιθετικό και να χτυπήσει ένα άλλο χταπόδι. Σε μερικές περιπτώσεις κάποιο χταπόδι μπορεί να ρίχνει διαδοχικά πράγματα το ένα μετά το άλλο.

Η εκσφενδόνιση ενός αντικειμένου φαίνεται να είναι μια σκόπιμη πράξη, αν και όχι πάντα με στόχο κάποιο άλλο χταπόδι ή ψάρι αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ένα χταπόδι μπορεί απλώς να καθαρίζει τη φωλιά όπου θα μείνει και στην πορεία πετάει πράγματα για να αδειάσει τον προσωπικό χώρο του. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν θηλυκά χταπόδια να πετάνε πράγματα σε αρσενικά που είχαν…πονηρές προθέσεις, αλλά επίσης υπήρξαν και φορές που θηλυκά χταπόδια πέταξαν αντικείμενα σε άλλα θηλυκά χταπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις