Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Ιταλός υφυπουργός Υγείας Marcello Gemmato: «Δεν έχουμε αποδείξεις ότι τα εμβόλια κατά COVID-19 είναι αποτελεσματικά» Θέμα στην Iταλία μετά τις δηλώσεις του


 Θέμα έχει γίνει στην Ιταλία η δήλωση του νέου Ιταλού υφυπουργού Υγείας Marcello Gemmato, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το εμβόλιο για τον COVID-19 ήταν αποτελεσματικό.

Είναι η πρώτη φορά που επίσημο κυβερνητικό στέλεχος στην Ιταλία δηλώνει δημόσια τον προβληματισμό του για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Για να γίνει αυτό έπρεπε να υπάρξει πρώτα σοβαρή κυβερνητική αλλαγή και στην εξουσία να έρθει ο συνασπισμός της ιταλικής Δεξιάς.

Ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας προκάλεσε διαμάχη αυτή την Τρίτη, λέγοντας  ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19.

Όταν ρωτήθηκε σε πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης  Rai σχετικά με την πιθανότητα μεγάλου αριθμού  θανάτων στην Ιταλία αν δεν υπήρχε το εμβόλιο, ο Marcello Gemmato απάντησε:

«Εσύ το λες αυτό. Δεν έχουμε όμως την αντίστροφη απόδειξη, τι θα γινόταν», τόνισε για να συμπληρώσει:

«Δεν πέφτω στην παγίδα του πάρω θέση υπέρ ή κατά των εμβολίων», πρόσθεσε ο νέος υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης με επικεφαλής τη Giorgia Meloni.

Ο Gemmato, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, στενός φίλος της Meloni και πρώην βουλευτής του κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας», ως βουλευτής αντιτάχθηκε στην καθιέρωση του υγειονομικού διαβατηρίου και του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του Covid-19.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από τους γνωστούς κύκλους των λοιμωξιολόγων .

«Πώς μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι τα εμβόλια έχουν σώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων; Πρέπει να διαβάσετε την επιστημονική βιβλιογραφία», αντέδρασε στο twitter ο λοιμωξιολόγος Matteo Bassetti.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος Δράση (κέντρο), Κάρλο Καλέντα, ζήτησε την παραίτηση του Μαρτσέλο Τζεμμάτο.

«Ένας υφυπουργός Υγείας που δεν κρατά αποστάσεις από το κίνημα όχι στα εμβόλια βρίσκεται σε λάθος θέση», είπε.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα τον προέτρεψε επίσης να παραιτηθεί για τους ίδιους λόγους.

Ο δεξιός πρώην βουλευτής εξήγησε σε δήλωσή του την Τρίτη ότι οι δηλώσεις του βγήκαν εκτός πλαισίου.

«Τα εμβόλια είναι πολύτιμα όπλα κατά του κορωνοϊού, τα λόγια μου έχουν αφαιρεθεί από το πλαίσιο και εργαλειοποιήθηκαν», είπε.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού στις αρχές του 2020. Ο αριθμός των θανάτων μέχρι τις 10 Νοεμβρίου είναι 179.985 νεκροί, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις